- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εξάλειψη του σεξισμού στην Ιρλανδία - Δημοψήφισμα για να αφαιρεθούν από το Σύνταγμα «παρωχημένες» αναφορές στις γυναίκες
Που αναφέρουν πως «η θέση τους είναι στο σπίτι»
Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για να αφαιρεθούν από το Σύνταγμα «παρωχημένες» αναφορές στις γυναίκες - Που αναφέρουν πως «η θέση τους είναι στο σπίτι»
Η Ιρλανδία προγραμματίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Νοέμβριο για να διαγράψει αναφορές στο Σύνταγμά της, σύμφωνα με τις οποίες η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, ανακοίνωσε σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η ιρλανδική κυβέρνηση.
Μολονότι ένα κύμα κοινωνικών αλλαγών σ' αυτό το άλλοτε βαθιά καθολικό έθνος οδήγησε στην τροποποίηση τα τελευταία χρόνια του ηλικίας 86 ετών Συντάγματος της χώρας ώστε να αφαιρεθούν απαγορεύσεις για την άμβλωση και να επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, σε αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν «παρωχημένες» αναφορές στον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.
Το άρθρο 41.2 σημειώνει ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι «με τη ζωή της μέσα στο σπίτι, η γυναίκα προσφέρει στο κράτος υποστήριξη, χωρίς την οποία το κοινό καλό δεν μπορεί να επιτευχθεί» και ότι «οι μητέρες δεν θα πρέπει να υποχρεούνται λόγω οικονομικής ανάγκης να εργάζονται παραμελώντας τα καθήκοντά τους στο σπίτι».
Συνέλευση πολιτών –φόρουμ που χρησιμοποιείται για τη συζήτηση πιθανών συνταγματικών αλλαγών- συνέστησε το 2021 την αφαίρεση αυτών των αναφορών και την αντικατάστασή τους με ουδέτερη γλώσσα ως προς το φύλο, με την οποία δεν θα γίνονται διακρίσεις.
Οποιαδήποτε τροποποίηση του Συντάγματος στην Ιρλανδία πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα για την φιλελευθεροποίηση της πολύ περιοριστικής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις και για να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου εγκρίθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες στα δύο σχετικά δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν.
«Ανακοινώνω με ικανοποίηση ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματός μας ώστε να κατοχυρωθεί η ισότητα των φύλων και να αφαιρεθεί η παρωχημένη αναφορά στις 'γυναίκες στο σπίτι'», σημειώνει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Για πάρα πολύ καιρό οι γυναίκες και τα κορίτσια έφεραν δυσανάλογο μερίδιο των ευθυνών φροντίδας, υφίσταντο διακρίσεις στο σπίτι και στον χώρο εργασίας, αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα ή ζούσαν υπό το κράτος του φόβου της ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας», υπογραμμίζει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ερώτημα για τις τεράστιες επενδύσεις
Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιδρούν
Δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να απογειωθούν για το συνοδεύσουν
Το ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντo
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Ο Χούμπερτ Άιβανγκερ βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο
Νέα δεδομένα στην πολιτική κρίση του Ισραήλ
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Αντιδράσεις για την επιβολή στρατιωτικής θητείας στους σπουδαστές θρησκευτικών σχολών
Τι έδειξαν οι ανεξάρτητες έρευνες
Το αεροσκάφος έπεσε με τη μύτη στο έδαφος από ύψος 35.000 ποδιών
Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους 70 σχεδόν πόλεων
Το μέτρο επιτρέπει σε άτομα που διατηρούν σχέσεις με περισσότερους από έναν συντρόφους να καταχωρίζουν επίσημα τη σχέση τους
Αγωνία στη Σίλικον Βάλεϊ μετά την αλλαγή συσχετισμών - Στο στόχαστρο Μασκ, Ζούκερμπεργκ και Μπέζος
Σε θέση μάχης οι «δελφίνοι» με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές 2028
Οι φόβοι για νέα στρατιωτικά πλήγματα και οι πιέσεις για διπλωματική λύση
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται εδώ και καιρό για την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης στο έδαφός της
Η αύξηση αφορά πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.