Κοσμος

Έρευνες στα συντρίμμια για ζευγάρι Ελλήνων στη σεισμόπληκτη Αντιόχεια

Ο ανιψιός των αγνοουμένων μιλά στην ATHENS VOICE

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστες ερευνούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στην Τουρκία
© EPA /ABIR SULTAN

Σεισμός Τουρκία: Αγωνία για αγνοούμενο ζευγάρι Ελλήνων - Οι έρευνες στα συντρίμμια της πολυκατοικίας τους

Ζευγάρι Ελλήνων αγνοείται στην Αντιόχεια μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία και τη Συρία. Συγγενείς τους επικοινώνησαν με την ελληνική πρεσβεία και δήλωσαν την αδυναμία εντοπισμού του 65χρονου και της 62χρονης

Το σπίτι του ζευγαριού βρίσκεται στην Αντιόχεια και ήδη από χθες το βράδυ, έχουν ξεκινήσει έρευνες στο σημείο από Έλληνες πυροσβέστες.
Ο μοναδικός ανιψιός του αγνοούμενου Γιώργου Αντύπα που ζει στην Ελλάδα, μίλησε αποκλειστικά στην athensvoice.gr για τις αγωνιώδεις αναζητήσεις των δύο παιδιών της οικογένειας του Γιώργου Αντύπα. «Μόλις έγινε ο σεισμός, αρχίσαμε να καλούμε στο τηλέφωνο τον θείο μου. Στην αρχή το τηλέφωνο χτυπούσε. Πλέον δεν λειτουργεί. Η πολυκατοικία στην οποία ζούσε με τη γυναίκα του, έχει έξι ορόφους και ισοπεδώθηκε».

Η επικοινωνία με τους συγγενείς δεν είναι εύκολη, τονίζει στην athensvoice.gr o Μπάσελ, ο ανιψιός του αγνοούμενου ζευγαριού.
«Ένας από τους γαμπρούς του Γιώργου έστειλε δύο φορές email στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώνοντας για το αγνοούμενο ζευγάρι. Αργά χθες, όπως με ενημέρωσαν από την πυροσβεστική υπηρεσία, έφτασε στην πολυκατοικία του θείου μου Έλληνας πυροσβέστης. Αυτό που μου έχουν πει έως τώρα, είναι πως δεν ακούγεται κανείς να μιλάει στα Ελληνικά και να καλεί σε βοήθεια. Ούτε σήμερα, ούτε χθες. Όμως εμείς, δεν χάνουμε την ελπίδα μας και πιστεύουμε ότι θα τους βρουν ζωντανούς», αναφέρει ο κ. Μπάσελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανιψιού των αγνοουμένων, από την ίδια πολυκατοικία, έχουν ανασυρθεί πέντε άνθρωποι ζωντανοί έως τώρα. «Η κατάσταση όμως, είναι χαοτική. Το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία, δεν είναι μόνο η Τουρκία. Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές. Ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει με όποιον τρόπο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, παρακαλώ να βοηθήσουν όλοι, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει συγγενείς, φίλους, έχασαν τα σπίτια τους, δεν έχουν πλέον τίποτε και μένουν στο δρόμο. Στη Συρία, χρειάζονται τη βοήθεια μας».

Στην πολυκατοικία του Γιώργου Αντύπα βρίσκεται ήδη ομάδα της ΕΜΑΚ από την Ελληνική Αποστολή προκειμένου να αναζητήσει το αγνοούμενο ζευγάρι. Οι δύο κόρες τους, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το ελληνικό προξενείο, ελπίζοντας και αυτές σε ένα θαύμα πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Το αγνοούμενο ζευγάρι Ελλήνων στην Αντιόχεια

Σεισμός Τουρκία: Σωστικά συνεργεία στην πολυκατοικία όπου διέμενε το ζευγάρι Ελλήνων

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, έκανε γνωστό, ότι κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, χθες, μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων έκαναν έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες ομογενείς και εντοπίστηκαν επιζώντες ένοικοι.

«Χθες επικοινώνησα με τον γαμπρό των δύο αγνοούμενων Ελλήνων. Μας υπέδειξε το σημείο. Αργά το βράδυ κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έφυγε με διασωστικό σκύλο και πήγε στο κέντρο του Χατάι. Η αποστολή μας, κανονικά, δουλεύει πιο νότια από το σημείο όπου είναι οι δύο Έλληνες. Πήγαμε κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων στο εξαώροφο κτίριο, στο οποίο κάθε όροφος έχει δύο διαμερίσματα» ανέφερε ο κ. Αρτοποιός και υπογράμμισε ότι «ο χώρος έχει “δουλευτεί” από άλλες διασωστικές ομάδες, καθώς βρήκαμε σήμανση με σπρέι που αφήνουν οι ομάδες όταν κάνουν έρευνες. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, όμως δεν βρήκαμε αυτούς που ταιριάζουν με τις περιγραφές του γαμπρού. Μίλησα κι εγώ με τον γαμπρό του ζευγαριού. Ως τώρα είναι άκαρπη η έρευνα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqeo19yjd3rt)

Διαβάστε περισσότερα για τις δραματικές εξελίξεις μετά τον σεισμό στην Τουρκία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ