- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αλβανοί και Βόσνιοι στη νότια Σερβία θέλουν ειδικό καθεστώς
Ανάλογο με αυτό των Σέρβων στο Κόσοβο


Σερβία: Ειδικό καθεστώς, ανάλογο με αυτό των Σέρβων του Κοσόβου, διεκδικούν οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών και των Βόσνιων που ζουν στη νότια Σερβία διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο. Την αρχή της αμοιβαιότητας στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων επικαλέστηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά, ο εκπρόσωπος των Αλβανών στην σερβική βουλή Σάιμπ Καμπέρι και αρχηγός του βοσνιακού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κατά τη συνάντηση που είχαν - πριν από τρεις ημέρες - στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη διαμόρφωση ειδικών προτύπων που θα ισχύουν μόνο για κάποια «ουράνια» μειονότητα (τη σερβική, σ.σ.) στο βόρειο Κόσοβο», δήλωσε ο Καμπέρι μετά τη συνάντηση με τον 'Αλμπιν Κούρτι.
Σημειώνεται ότι στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα στη νότια Σερβία οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία. Ο Σάιμπ Καμπέρι ανέφερε ότι οι Αλβανοί διεκδικούν: «εκπροσώπηση στα κρατικά όργανα, αναλογική με την εθνική σύνθεση του πληθυσμού στη νότια Σερβία, το δικαίωμα να έχουν τα δικά τους σύμβολα (σημαία, έμβλημα), να χρησιμοποιούν επίσημα την αλβανική γλώσσα και γραφή όπως επίσης και να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν σε πανεπιστήμια του Κοσόβου».
Ειδικό καθεστώς διεκδικούν και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία, οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία στους δήμους Νόβι Πάζαρ, Τούτιν και Σιένιτσα. Στις προσπάθειες αυτές πρωτοστατεί το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) το οποίο κατέχει τις δύο από τις πέντε έδρες στη σερβική βουλή που κατέλαβαν τα μειονοτικά κόμματα των Βόσνιων. Ο αρχηγός του SDA Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο τη Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Στην επιστολή αυτή ζητάει «να τεθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο και το αίτημα για τη διασφάλιση στους Βόσνιους της Σερβίας ανάλογου καθεστώτος με αυτό που έχουν οι Σέρβοι του Κοσόβου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνες για τη βιολογική μητέρα του βρέφους
Η προειδοποίηση που προκαλεί ανατριχίλα στον απόηχο της κόντρας του Γουέστ με την Καρντάσιαν για τη μικρή Νορθ
Λόγω της ευαίσθητης φύσης της υπόθεσης και της έντονης δημοσιότητας - Ποια στοιχεία αμφισβητούνται
Ο Κατς διαμηνύει ότι η επίθεση στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι
Η επιστολή που έστειλε από το νοσοκομείο
Στο πένθος η χώρα για τα 59 θύματα - Ποια η κατάσταση των τραυματιών
Μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή
Βρίσκονται στην κάψουλα Crew Dragon της SpaceX
Το παιχνίδι που εξερράγη και οι μαρτυρίες των γονιών της
Τι αναφέρουν διεθνή Μέσα
Η Χαμάς υποστηρίζει ότι το Ισραήλ «τορπίλισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μετά το τραγούδι με την κόρη τους Νορθ
Περίπου 80.000 σελίδες θα έρθουν στο φως
Αμφισβητείται και η αιτία θανάτου
Η αποκάλυψη από τον μάνατζέρ της
Οδύνη για τους 59 νεκρούς μετά τη φωτιά στο κλαμπ
«Πρέπει να περιοριστούμε στα ιατρικά ανακοινωθέντα για τον Ποντίφικα»
Ο 80χρονος σήμερα πρώην αρχηγός προσκόπων καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα μετά από 27 χρόνια φυγής στην Ταϊλάνδη
Η απάντηση στις δηλώσεις Γάλλου ευρωβουλευτή περί επιστροφής του Αγάλματος της Ελευθερίας
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας επιστρέφει σταδιακά στα δημόσια βασιλικά της καθήκοντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.