Κοσμος

«Η Ελλάδα παρενοχλεί τους ψαράδες μας» υποστηρίζει ο Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης εξοπλίζοντας τα νησιά, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος - Απειλές προς Μητσοτάκη και επίθεση σε Economist.
Nέα επίθεση κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν © EPA / Andrej Cukic

Ερντογάν: Η Ελλάδα παρενοχλεί τους ψαράδες μας

Λίγες ώρες αφότου είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο από το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και το ελληνικό λιμενικό, που σημειώθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στο κρατικό TRT, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η Αθήνα προχωρά σε κινήσεις παραβίασης.

Σε συνέντευξη του στο κρατικό TRT, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε: «Η Ελλάδα έχει μία επιθετική συμπεριφορά, που έρχεται σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αυτό που την ενοχλεί είναι ότι η Τουρκία έχει εξέχουσα θέση σε διεθνές επίπεδο και αυτό την οδηγεί σε παράνομες ενέργειες, στις οποίες εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Κάνει παράλογες και απελπισμένες κινήσεις. Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις τις οποίες δεν εκπληρώνει, παραβιάζει την περιοχή μας, προκαλεί τα αεροσκάφη και τους ψαράδες μας. Αυτά είναι επικίνδυνα βήματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζει τα νησιά». 

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στους πυραύλους Typhoon, λέγοντας ότι «έχουν προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα. Αλλά γιατί να πανικοβάλλεται; Εμείς θα συνεχίσουμε την προετοιμασία μας. Μπορούν να κάνουν το ίδιο. Να έχουν το ίδιο σύστημα». 

Βίντεο-ντοκουμέντο από τις απειλές τουρκικής ακταιωρού στο Φαρμακονήσι

Νωρίτερα ένα βίντεο ντοκουμέντο είδε το φως της δημοσιότητας από το Φαρμακονήσι, από ένα περιστατικό που έλαβε χώρα προ ημερών, τον Ιανουάριο.

Σε αυτό, φαίνονται Τούρκοι λιμενικοί να επιχειρούν και πάλι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, όταν ακταιωρός επιχειρεί να εμβολίσει το σκάφος του λιμενικού. Έλληνες αξιωματικοί – μέλη του πληρώματος ακολούθως πυροβολούν για να τους απωθήσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ