- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οι Γάλλοι λένε «όχι» στη σύνταξη στα 64 - Νέες διαδηλώσεις σε Παρίσι και Μασσαλία (βίντεο)
«Περισσότερες ώρες εργασίας, η απάντηση είναι "όχι"»
Γαλλία - Διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό σε Παρίσι και Μασσαλία
Στη Γαλλία δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με τους αξιωματούχους των μεγαλύτερων γαλλικών συνδικάτων στην κορυφή της πορείας. Ισχυρή κινητοποίηση, επίσης, και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.
Στο Παρίσι, η πορεία ξεκίνησε στις 14:15 (15:15 ώρα Ελλάδας) με τους επικεφαλής του διασωματειακού (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU) να συγκεντρώνονται πίσω από το πανό «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: Περισσότερες ώρες εργασίας, η απάντηση είναι "όχι"» που κρατούσαν και στις 19 Ιανουαρίου.
Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία έναντι 26.000 στις 19 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Στη Νάντ, η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 28.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την αστυνομία και 65.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, περισσότερους απ’ όσους είχαν λάβει μέρος στην κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου στην περιοχή Ducs de Bretagne της πόλης.
Όλοι οι συνδικαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνην της πρώτης ημέρας κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 1,12 εκατ. άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τους διοργανωτές (80.000 έως 400.000 στην πρωτεύουσα).
Έρχονται νέες μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
«Υπάρχει ακόμη περισσότερος κόσμος από την τελευταία φορά» δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ (CFDT), με τον Φιλίπ Μαρτινέζ (CGT) να λέει ότι «είναι περισσότεροι απ’ ό,τι στις 19, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε».
«Είναι ένα σφυροκόπημα» κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εξήγησε ο Φρεντερίκ Σουιγιό (FO), προβλέποντας «πως ο ρυθμός των κινητοποιήσεων θα επιταχυνθεί».
Μια αποφασιστικότητα πρόδηλη στα πανό «Δεν θα υποχωρήσουμε», όπου επανέρχονταν επίσης οι επικρίσεις για ένα μέτρο που είναι σε βάρος των γυναικών.
«22% μικρότερος μισθός και φαίνεται ότι κλαίμε για το τίποτα» αναφέρει επίσης το πανό.
«Είναι ενθαρρυντικό, αυτό σημαίνει πως το κίνημα ριζώνει» εκτίμησε ο Φρανσουά Ομερίλ (CFE-CGC), ενώ ο Πασκάλ Κοτόν (CFTC) υποστήριξε «πως οι εξηγήσεις που δώσαμε για αυτή την άδικη μεταρρύθμιση ακούστηκαν».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να απογειωθούν για το συνοδεύσουν
Το ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντo
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Ο Χούμπερτ Άιβανγκερ βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο
Νέα δεδομένα στην πολιτική κρίση του Ισραήλ
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Αντιδράσεις για την επιβολή στρατιωτικής θητείας στους σπουδαστές θρησκευτικών σχολών
Τι έδειξαν οι ανεξάρτητες έρευνες
Το αεροσκάφος έπεσε με τη μύτη στο έδαφος από ύψος 35.000 ποδιών
Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους 70 σχεδόν πόλεων
Το μέτρο επιτρέπει σε άτομα που διατηρούν σχέσεις με περισσότερους από έναν συντρόφους να καταχωρίζουν επίσημα τη σχέση τους
Αγωνία στη Σίλικον Βάλεϊ μετά την αλλαγή συσχετισμών - Στο στόχαστρο Μασκ, Ζούκερμπεργκ και Μπέζος
Σε θέση μάχης οι «δελφίνοι» με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές 2028
Οι φόβοι για νέα στρατιωτικά πλήγματα και οι πιέσεις για διπλωματική λύση
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται εδώ και καιρό για την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης στο έδαφός της
Η αύξηση αφορά πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου στο πλευρό του Βανς
Η Επιτροπή αξιοποιεί εσωτερικά νέα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» τη νομοθετική διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.