Κοσμος

Η τελευταία μέρα της Τζασίντα Άρντερν στην πρωθυπουργία δίπλα στους Μαορί

«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου» ανέφερε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζασίντα Άρντερν: Αποχαιρετά την πρωθυπουργία δίπλα στους Μαορί
© EPA/HOW HWEE YOUNG

Τζασίντα Άρντερν: Πέρασε την τελευταία μέρα της πρωθυπουργίας δίπλα στους Μαορί

Η Τζασίντα  Άρντερν αποχαιρέτησε σήμερα τους πολίτες συγκινημένη, κατά την τελευταία της ημέρα ως πρωθυπουργού, μιλώντας για την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση που της έδειξαν οι Νεοζηλανδοί.

«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου», είπε η Άρντερν στους συγκεντρωμένους.

Επισήμως παραιτείται αύριο, Τετάρτη. Θα αντικατασταθεί από τον νέο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κρις Χίπκινς.

Η Άρντερν, μαζί με τον Χίπκινς και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν την ετήσια επίσκεψη στη Ρατάνα, όπου λαμβάνει χώρα εβδομαδιαία γιορτή για τη γέννηση του προφήτη των Μαορί, Tahupōtiki Wiremu Rātana.

Φορώντας ένα μαύρο φόρεμα με τους ώμους της καλυμμένους με έναν παραδοσιακό μανδύα των Μαορί, που λέγεται korowai, ηγήθηκε μελών του κόμματός της στους χώρους της κοινότητας, υπό της ήχους μιας μπάντας πνευστών. Ακολούθησαν ομιλίες, τραγούδια και χοροί, ενώ οι πρεσβύτεροι Μαορί μίλησαν με χιούμορ και ζεστασιά για την Άρντερν.

«Ευχαριστούμε πολύ που μας έμαθες να αγαπάμε γρήγορα», είπε ένας πρεσβύτερος των Μαορί στην Άρντερν.

Η 42χρονη πολιτικός απάντησε λέγοντας ότι δεν είχε σχεδιάσει να μιλήσει, αλλά οι παρεβρισκόμενοι δεν μπορούσαν να μην της το ζητήσουν.

«Η συνολική μου εμπειρία σε αυτή τη δουλειά ήταν γεμάτη αγάπη, ενσυναίσθηση και καλοσύνη», είπε. «Θέλω να ξέρετε ότι φεύγω με μεγαλύτερη αγάπη και στοργή για την Aotearoa (σ.σ. η Νέα Ζηλανδία στη γλώσσα των Μαορί) και τους ανθρώπους της». «Δεν πίστευα ότι αυτό ήταν δυνατό», είπε η απερχόμενη Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοί της είναι εξαιρετικοί άνθρωποι.

«Ποτέ δεν έκανα αυτή τη δουλειά μόνη μου», είπε η Άρντερν. «Την έκανα μαζί με αυτούς τους υπέροχους υπηρέτες της Νέας Ζηλανδίας. Και φεύγω γνωρίζοντας ότι μένετε στα καλύτερα χέρια».

Η Άρντερν σχεδιάζει να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μέχρι τον Απρίλιο για να αποφύγει τη διεξαγωγή ειδικών εκλογών πριν από τις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο. Είπε ότι ήταν προετοιμασμένη για τον νέο, σχετικά αφανή της ρόλο.

«Είμαι έτοιμη να γίνω πολλά πράγματα. Είμαι έτοιμη να γίνω απλή βουλευτής. Είμαι έτοιμη να γίνω αδελφή και μαμά», είπε.

Οταν η Αρντερν έγινε πρωθυπουργός το 2017 σε ηλικία 37 ετών, ήταν η τρίτη γυναίκα ηγέτις της Νέας Ζηλανδίας και μία από τις νεότερες αρχηγούς κρατών στον κόσμο. Ενα χρόνο μετά την εκλογή της, ανακοίνωσε πως περιμένει το πρώτο της παιδί, γεγονός που την κατέστησε τη δεύτερη αρχηγό κράτους στην Ιστορία που υπηρετεί το αξίωμα σε περίοδο εγκυμοσύνης. Τον Ιούνιο του 2018 γέννησε την κόρη της, Νέβε τε Αρόχα (Αρόχα είναι η λέξη των Μαορί για την αγάπη), και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, θηλάζοντας ακόμη, την πήρε μαζί της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επόμενος πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, καθώς εξελέγη ως διάδοχος της Τζασίντα Άρντερν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και κατά συνέπεια στο τιμόνι της χώρας. Ο 44χρονος γίνεται ο 41ος πρωθυπουργός της χώρας μετά την σπάνια παραίτηση της πολιτικού, η οποία χαιρετίστηκε από πολλούς γιατί επέλεξε να αγκιστρωθεί στην καρέκλα της εξουσίας.

Ο Χίπκινς ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση και η ανάδειξή του εγκρίθηκε σε μια επί της ουσίας τυπική διαδικασία. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο προνόμιο και η μεγαλύτερη ευθύνη της ζωής μου», δήλωσε ο ίδιος. «Νιώθω μεγάλη ενέργεια και ενθουσιασμό από τις προκλήσεις που έχω μπροστά μου», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ