Κοσμος

Γιατί η Νέα Ζηλανδία θέλει να αλλάξει την ονομασία της;

Τι σημαίνει το Aοτεαόρα που προτείνουν οι Μαορί και βουλευτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Ζηλανδία: εκστρατεία για τη μετονομασία της χώρας σε Aotearoa
H πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν © Getty Images/Ideal Image

Νεα Ζηλανδία: Υπογραφές για να αλλάξει η χώρα την ονομασία της. 

Boυλευτές στη Νέα Ζηλανδία επιδιώκουν να εγκαταλείψουν το όνομα της χώρας που παραπέμπει σύμφωνα με τους ίδιους σε μια εποχή αποικισμού και να υιοθετήσουν ένα άλλο -Αοτεαρόα- μια λέξη των Μαορί που αναφέρεται στα σύννεφα που, σύμφωνα με την προφορική ιστορία των ιθαγενών, βοήθησαν τους πρώτους πολυνησιακούς πλοηγούς να φτάσουν εδώ.

Στη Νέα Ζηλανδία το ζήτημα της αλλαγής ονόματος έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις καθώς το αίτημα συγκέντρωσε περισσότερες από 70.000 υπογραφές και θα εξεταστεί από κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα μπορούσε να συστήσει ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, να το θέσει σε δημοψήφισμα ή να μην προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

«Το Aotearoa είναι το όνομα που θα ενώσει τη χώρα μας αντί να τη διχάσει. Άλλοι προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο διχόνοιας. Όμως, αυτό είναι ένα εργαλείο κατά των αποκλεισμών που κληροδότησαν οι πρόγονοί μας σε όλους εμάς που ζούμε πάνω σ'αυτή τη whenua (γη) μαζί. Η Νέα Ζηλανδία είναι ολλανδικό όνομα. Ακόμη και οι Ολλανδοί άλλαξαν την ονομασία της χώρας τους - από Holland σε Netherlands, για όνομα του θεού!» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Το κόμμα των Μαορί ανέφερε πέρυσι όποτε και ξεκίνησε η καμπάνια πως οι διαδοχικές κυβερνήσεις και η «επιβολή αποικιοκρατικής ατζέντας στο εκπαιδευτικό σύστημα» έχουν καταλήξει σε εκτεταμμένη απώλεια της γλώσσας μεταξύ των Μαορί, με τη γλωσσική ευχέρεια να συρρικνώνεται από 90 στο 20% τα τελευταία 90 χρόνια. 

Με την πάροδο αρκετών δεκαετιών, το Αοτεαρόα έχει γίνει πιο συνηθισμένο στην καθομιλουμένη των Νεοζηλανδών. Εμφανίζεται σε χαρτονομίσματα και διαβατήρια, και βρίσκεται συχνά σε κυβερνητικά έγγραφα, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με τη Νέα Ζηλανδία.

Πρόσφατα δε οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά από συνάντηση των ηγετών τους τον Μάιο η οποία αναφερόταν στην Τζασίντα Άρντερν ως πρωθυπουργό της Αοτεαόρα.

«Η κ. Άρντερν χαιρετίζει την ευρύτερη χρήση του Αοτεαόρα αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει επίσημη αλλαγή του ονόματος», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού. Μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ ενός δημοψηφίσματος είναι ο Κρίστοφερ Λούξον, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος πιστεύει ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να αποφασίζεται από την κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ