Κοσμος

Γιατί η Νέα Ζηλανδία δεν θέλει τους τουρίστες των «10 δολαρίων την ημέρα»

Οι backpackers, το marketing και οι big spender τουρίστες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Ζηλανδία
Νέα Ζηλανδία © Unsplash

Η Νέα Ζηλανδία είναι σε... ανοιχτό πόλεμο με τους τουρίστες των «10 δολαρίων την ημέρα».

Ο υπουργός Τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε και πάλι την αποστροφή του προς τους οικονομικούς ταξιδιώτες, λέγοντας ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να προσελκύσει όσους "ταξιδεύουν στη χώρα μας με 10 δολάρια την ημέρα τρώγοντας δίλεπτα νουντλς".

Ο Stuart Nash δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει χωρίς ντροπή να εστιάζει σε "υψηλής ποιότητας" ταξιδιώτες που ξοδεύουν πολλά χρήματα, παρά το γεγονός ότι ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι οι επισκέπτες αυτοί έχουν συνήθως πολύ υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν συνεισφέρουν απαραίτητα περισσότερο στην οικονομία.

Σε μια ανακοίνωση την Τετάρτη σχετικά με τα σχέδια για την ενίσχυση του τουριστικού εργατικού δυναμικού καθώς ανοίγουν ξανά τα σύνορα της χώρας, ο Nash δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να εστιάζει σε επισκέπτες "μεγάλων δαπανών". "Όσον αφορά τη στόχευση της περιστροφής του μάρκετινγκ μας, αυτή θα είναι ξεδιάντροπα σε ... τουρίστες υψηλής ποιότητας", είπε.

"Θα καλωσορίσουμε τους backpackers ... [αλλά] δεν θα στοχεύσουμε τους ανθρώπους που γράφουν στο Facebook πώς μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα μας με 10 δολάρια την ημέρα τρώγοντας δίλεπτα noodles".

Ενώ ο υπουργός έχει δηλώσει ότι οι backpackers και οι επισκέπτες με χαμηλότερο προϋπολογισμό εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Νέα Ζηλανδία, η εστίασή του στους πλούσιους τουρίστες υπήρξε αμφιλεγόμενη στο παρελθόν.

Το 2020, ο Nash δήλωσε ότι η χώρα θα στοχεύσει "χωρίς ντροπή" στους υπερπλούσιους και θα επιδιώξει να προσελκύσει το είδος του τουρίστα που "πετάει business class ή premium economy, νοικιάζει ελικόπτερο, κάνει μια περιήγηση γύρω από το Franz Josef και στη συνέχεια τρώει σε ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών". Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις, με έναν σχολιαστή να τις αποκαλεί "σνομπ, ελιτίστικες και εκτός πραγματικότητας".

Η υπόθεση ότι οι "ιδιώτες υψηλής καθαρής αξίας" συνεισφέρουν περισσότερο στη Νέα Ζηλανδία από ό,τι οι ταξιδιώτες χαμηλού προϋπολογισμού δεν υποστηρίζεται απαραίτητα από την έρευνα, δήλωσε ο καθηγητής James Higham, καθηγητής τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Otago. "Δεν έχω δει καμία απόδειξη γι' αυτό", δήλωσε.

"Η τάση τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως είναι οι τουρίστες να ταξιδεύουν μακρύτερα, να ταξιδεύουν ταχύτερα, να παράγουν περισσότερο CO2, να μένουν λιγότερο και να ξοδεύουν λιγότερα στον προορισμό", είπε.

Το αποτέλεσμα, είπε, ήταν συχνά "πολύ πλούσιοι άνθρωποι να καταστρέφουν τον πλανήτη κατά τη διαδικασία της μη συνεισφοράς τους στους προορισμούς, όπως ίσως περιμέναμε ή ελπίζαμε".

"Οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα είναι συχνά οι πιο επιζήμιοι για το περιβάλλον και επειδή τείνουν να έχουν ... τακτικά επαναλαμβανόμενα ταξίδια με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με μικρή διάρκεια παραμονής ... δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι, ιδίως σε απομακρυσμένους προορισμούς που γίνονται στη Νέα Ζηλανδία".

Οι τουρίστες που τείνουν να έχουν χαμηλότερο εισόδημα - όπως οι διεθνείς φοιτητές και οι backpackers - συχνά έμεναν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα, και η διάρκεια της παραμονής συσχετιζόταν άμεσα με τις σωρευτικές δαπάνες στη χώρα, είπε.

Οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων, για παράδειγμα, ήταν συνήθως εύποροι, αλλά αποτελούσαν μόνο το 3% των δαπανών των επισκεπτών, παρόλο που αποτελούσαν το 9% των επισκεπτών. "Η οικονομική συνεισφορά των επιβατών κρουαζιέρας είναι θλιβερή σε σύγκριση με τους φοιτητές που έρχονται εδώ για σπουδές", είπε.

Οι οικονομικοί ταξιδιώτες ήταν επίσης συχνά επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες - όσοι ήρθαν ως backpackers μπορεί να επιστρέψουν ως εργαζόμενοι ή ως τουρίστες αργότερα στη ζωή τους, δήλωσε ο Higham.

Τα σχόλια του Nash έρχονται την ώρα που η Νέα Ζηλανδία προσπαθεί να ανασυγκροτήσει το εργατικό δυναμικό και τη βιομηχανία του τουρισμού της μετά από ένα έτος που πέρασε κλεισμένη από τον κόσμο λόγω της προστασίας από την πανδημία.

Πριν από το Covid-19, ο διεθνής τουρισμός αποτελούσε ένα τεράστιο κομμάτι της οικονομίας της χώρας -η άμεση και έμμεση συνεισφορά του είναι 9,3% του ΑΕΠ- αλλά η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών είχε επίσης προκαλέσει αυξανόμενες ανησυχίες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τον υπερπληθυσμό και την πίεση στις υποδομές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.