Κοσμος

Η Φινλανδία, ο Χρουστσόφ και η «διπλωματία της σάουνας»

Που έχει τις ρίζες της η παράδοση αυτή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Will the UK warm to Finland's naked sauna diplomacy
© Unsplash

Φινλανδία: Πώς χρησιμοποιεί τη «διπλωματία της σάουνας»

Λέγεται ότι ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος, Νικήτα Χρουστσόφ, το 1960 χρειάστηκε να κάνει σάουνα στην φινλανδική πρεσβεία για πέντε ώρες έως ότου αυτός και ο τότε πρόεδρος καταλήξουν σε συμφωνία για σημαντικά θέματα. Στον πρώην Φινλανδό Πρόεδρο, Μάρτι Αχτισάαρι, άρεσε να συζητά τα πιο σοβαρά ζητήματα με ξένους πολιτικούς επίσης στη σάουνα. Όλα τα προξενεία και οι πρεσβείες της Φινλανδίας στο εξωτερικό έχουν τις δικές τους εγκαταστάσεις.

Ο λόγος είναι απλός σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τη «διπλωματία της σάουνας» η οποία είναι απλή με συγκεκριμένους κανόνες.  Φινλανδοί διπλωμάτες προσκαλούν τις επαφές τους στην εκάστοτε πρεσβεία. Γίνονται συστάσεις, πίνουν ένα ποτό και στη συνέχεια είναι ώρα να αλλάξουν. Οι γυναίκες πηγαίνουν μόνες τους στη σάουνα. Όταν τελειώσουν, οι άνδρες έχουν τη σειρά τους. Στο τέλος, όλοι μαζεύονται για άλλο ένα ποτό και μια μικρή μπουκιά φαγητού.

Υπάρχουν σαφείς κανόνες: «Κάνετε πρώτα ντους, φοράτε μαγιό ή πετσέτα, και οι άνδρες ιδρώνουν με άνδρες, οι γυναίκες με γυναίκες. Κατά την είσοδό σας, παίρνετε αυτό που ονομάζεται "πετσέτα για τον πισινό" για να καθίσετε για προστασία από τη ζέστη. Το θερμόμετρο στη σάουνα μου έδειχνε ότι η θερμοκρασία ήταν περίπου 80°C. Και έτσι μετά ιδρώνετε και κουβεντιάζετε. Πολύ γρήγορα καταρρίπτονται οι φραγμοί» αναφέρει το ρεπορτάζ. 

Η διπλωματία της σάουνας δεν λειτουργεί σε όλες τις χώρες –ορισμένοι πολιτισμοί είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με το σχεδόν γυμνό σε δημόσιο χώρο, αναφέρει το BBC. 

Ένας διπλωμάτης που εργάζεται σήμερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Λονδίνο, λέει ότι του άρεσε γιατί ήταν τόσο διαφορετικό – να ασχολείται με τη διπλωματία χωρίς τα συνήθη εργαλεία του επαγγέλματός του: ένα κομψό κοστούμι και ένα κινητό τηλέφωνο. «Είναι αρκετά περίεργο να μην είσαι ντυμένος και να μην μπορείς να βασίζεσαι επίσης στην εμφάνισή σου και στην αντίληψη που νομίζεις ότι μπορεί να έχει ο συνομιλητής σου για σένα» ανέφερε. 

Η ίδια η λέξη είναι φινλανδική και στη χώρα των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια σάουνες, δηλαδή κατά μέσο όρο μία ανά νοικοκυριό. Η σάουνα είναι μια παράδοση αιώνων που ξεκίνησε στις αγροτικές περιοχές της χώρας ως ένας τρόπος για τους εργάτες των αγροκτημάτων να ανακουφίζονται από το κρύο, και η πρακτική αυτή σταδιακά πέρασε στις αστικές περιοχές. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ