Κοσμος

Εισβολή στη Μπραζίλια: Οι αρχές αναζητούν όσους οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τις ταραχές της Κυριακής

Εντάλματα σύλληψης εναντίον δύο πρώην αξιωματούχων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραζιλία - Εισβολή στο Κογκρέσο - Οπαδοί του Μπολσονάρου μπήκαν σε κυβερνητικά κτίρια
© EPA/ANDRE BORGES

Εισβολή στη Μπραζίλια: Αναζητούνται όσοι οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τις ταραχές της Κυριακής - Εντάλματα σύλληψης εναντίον δύο πρώην αξιωματούχων

Οι αρχές στη Βραζιλία συνεχίζουν τις έρευνές τους για τους εγκεφάλους της επίθεσης εναντίον κυβερνητικών κτιρίων την Κυριακή στην Μπραζίλια, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον δύο πρώην αξιωματούχων, εκ των οποίων ένας στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέδωσε χθες, Τρίτη, ένταλμα σύλληψης εναντίον του Άντερσον Τόρες, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπολσονάρου, για συνέργεια με τους ταραξίες ως επικεφαλής ασφάλειας της πρωτεύουσας, θέση από την οποία απομακρύνθηκε μετά τα επεισόδια.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε με σθεναρότητα την τρομοκρατία, αυτούς τους πραξικοπηματίες που θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς εξαίρεσης», δήλωσε χθες από την Μπραζίλια ο Αλεσάντρ ντε Μοράες, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο ίδιος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και εναντίον του Φάμπιο Αουγκούστο, του διοικητή της στρατιωτικής αστυνομίας της Μπραζίλια, ο οποίος έχει επίσης καθαιρεθεί. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο Αουγκούστο έχει ήδη συλληφθεί.

Ο Μοράες καθαίρεσε ήδη από την Κυριακή τον κυβερνήτη της Μπραζίλια Ιμπανέις Ρόσα, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για «τα κενά» ασφαλείας.

Ο Τόρες βρισκόταν την Κυριακή στις ΗΠΑ, όπως και ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε φύγει από τη Βραζιλία πριν την ορκωμοσία Λούλα.

Αρνούμενος οποιαδήποτε «συνέργεια με τη βαρβαρότητα», ο Τόρες ανέφερε χθες στο Twitter ότι θα επιστρέψει στη Βραζιλία για να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να ασχοληθεί με την υπεράσπισή του.

Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας πήρε χθες εξιτήριο από νοσοκομείο του Ορλάντο, στη Φλόριντα, όπου είχε εισαχθεί τη Δευτέρα.

Η αστυνομία της Βραζιλίας άφησε ελεύθερους «για ανθρωπιστικούς λόγους» σχεδόν 600 ανθρώπους που συνελήφθησαν μετά την επίθεση, ενώ η δικαιοσύνη ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον όσων οργάνωσαν και χρηματοδότησαν την εξέγερση.

Από τους περίπου 1.500 οπαδούς του Μπολσονάρου που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της Κυριακής, 527 έχουν τεθεί υπό κράτηση, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι μπολσοναριστές αρνούνται να αποδεχθούν την εκλογή του Λούλα.

Από την εισβολή στο προεδρικό μέγαρο, στο κτίριο του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μπραζίλια –η οποία θύμισε την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον πριν δύο χρόνια– προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

«Η δημοκρατία στη Βραζιλία παραμένει στέρεη»

«Η δημοκρατία στη Βραζιλία παραμένει στέρεη», έγραψε χθες στο Twitter ο Λούλα, ο οποίος χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στη Μπραζίλια «τρομοκρατικές ενέργειες». «Θα βγάλουμε τη χώρα από το μίσος και τη διχόνοια», πρόσθεσε σε άλλο του μήνυμα.

Παράλληλα χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο επεσήμανε ότι ακόμη 50 εντάλματα σύλληψης πρόκειται να εκδοθούν σύντομα.

«Κάποια θα αφορούν ανθρώπους που πήραν μέρος στη λεηλασία των κυβερνητικών κτιρίων και δεν έχουν συλληφθεί (…). Άλλα θα αφορούν πρόσωπα που δεν βρίσκονταν στην Μπραζίλια (…) αλλά πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση» των ταραχών, εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.

Influencers δημιούργησαν λογαριασμό στο Instagram ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν όσους ανήρτησαν σέλφις από τις ταραχές. Τον λογαριασμό αυτό ακολουθούσαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέχρι χθες το μεσημέρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ