Κοσμος

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Βελγίου

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συγκροτείται από τρία ολλανδόφωνα κόμματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78520-158379.jpg

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Βελγίου, της οποίας επικεφαλής είναι ο ηγέτης των γαλλόφωνων Φιλελευθέρων, Σαρλ Μισέλ και στην οποία κυριαρχούν τα φλαμανδικά κόμματα. Η ορκωμοσία των υπουργών έγινε ενώπιον του βασιλιά Φίλιππου.  Πιο συγκεκριμένα η κεντροδεξιά κυβέρνηση αποτελείται από τρία ολλανδόφωνα κόμματα, ανάμεσά τους και το εθνικιστικό N-VA καθώς και το γαλλόφωνο, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα του Μισέλ.

Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν, στα γαλλικά, τα ολλανδικά ή και τις δύο γλώσσες. Τα σημαντικά υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών καθώς και το υφυπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης, τα ανέλαβαν οι εθνικιστές του N-VA, με ποσοστό 33%. Οι γαλλόφωνοι του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος ανέλαβαν την πρωθυπουργία, το υπουργείο Εξωτερικών και τα υπουργεία Συντάξεων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Οι Φλαμανδοί χριστιανοδημοκράτες του CD&V ανέλαβαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Απασχόλησης και Οικονομίας ενώ οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι τα υπουργεία Υγείας και Δημόσιων Έργων.

Η νέα κυβέρνηση συγκροτήθηκε ύστερα από συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα 4 κόμματα την Τρίτη, περίπου 4 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Στην συμφωνία περιλαμβάνονται αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ