- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο έλεος του «κυκλώνα βόμβα» οι ΗΠΑ - Ψάχνουν στα αυτοκίνητα για πτώματα
Άνοιξαν καταφύγια για την προστασία από το ψύχος
ΗΠΑ - Κυκλώνας βόμβα: Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, η διακοπή ρεύματος και το άνοιγμα των καταφυγίων για να ζεσταθούν οι πολίτες
Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ λόγω της κακοκαιρίας, την ώρα που χιλιάδες Αμερικανοί έκαναν Χριστούγεννα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του «κυκλώνα βόμβα».
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, 37 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα Πολιτείες, από τους οποίους 13 στην κομητεία Ίρι, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει την πόλη Μπάφαλο, όπου οι σωροί του χιονιού φθάνουν σε μερικά σημεία τα τρία μέτρα. Μερικά από τα θύματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα και άλλα στο δρόμο, μέσα στο χιόνι.
Από το βράδυ της Τετάρτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται απ' αυτή τη σπάνιας σφοδρότητας καταιγίδα, οι πολικοί άνεμοι της οποίας προκάλεσαν σημαντικές χιονοπτώσεις, κυρίως στην περιφέρεια των Μεγάλων Λιμνών. «Δεν ήταν τα Χριστούγεννα που θέλαμε», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς, αξιωματούχος της κομητείας Ίρι, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί στην κομητεία του. «Υπάρχουν άνθρωποι αποκλεισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους εδώ και περισσότερο από δύο ημέρες και άλλοι μέσα σε σπίτια όπου οι θερμοκρασίες είναι ψυγείου», προειδοποίησε.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκε στην περιφέρεια αυτή απαγόρευση των μετακινήσεων, εντούτοις εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν αποκλεισμένοι μέσα στα οχήματά τους. Οι διασώστες πήγαιναν χθες, Κυριακή, από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο για να δουν «αν υπήρχαν μέσα πτώματα», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς μιλώντας στο CNN.
ΗΠΑ: Η χειρότερη χειμερινή καταιγίδα - Σε συναγερμό οι αρχές
«Είναι μια μείζων κρίση», παραδέχθηκε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, η οποία έχει γεννηθεί στο Μπάφαλο και έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά. «Έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών», είπε. «Αυτή εδώ είναι η χειρότερη».
Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί πλήρως στο Μπάφαλο πριν από σήμερα, Δευτέρα, προειδοποίησε ο Πόλονκαρτς και κάλεσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι. Από 30 έως 60 εκατοστά χιονιού επρόκειτο να πέσουν ακόμη μέχρι τη νύκτα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).
«Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί» ώστε το χιόνι «σχηματίζει κάτι σαν θίνες», είναι «τρελό», περιέγραφε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο η 34χρονη Άλι Λόσον, που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια. Περισσότερα από 48.000 νοικοκυριά εξακολούθούσαν χθες, Κυριακή, να είναι χωρίς ηλεκτρικό στην ανατολική ακτή, όπου η κακοκαιρία είχε αρχικά προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 150.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.
ΗΠΑ: Κίνδυνος υποθερμίας και ακύρωση χιλιάδων πτήσεων
Οι θερμοκρασίες αναμένεται πάντως ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με τη NWS. Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Κυριακή, και προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.
Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας. Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον. Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών αρχών, πρόσθεσε.
Η καταιγίδα έπληξε και τον Κάναδα, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές. Επίσης, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.
Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Πότε θα ξεκινήσει το μέτρο
Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.