Κοσμος

Στη δίνη της κακοκαιρίας οι ΗΠΑ – Εικόνες από τα παγωμένα τοπία

Τουλάχιστον 23 νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάγος και χιόνι έχουν σκεπάσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στη λίμνη Erie
Πάγος και χιόνι έχουν σκεπάσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στη λίμνη Erie © Getty Images/ John Normile

ΗΠΑ: Εικόνες από την κακοκαιρία - Στους 23  οι νεκροί - Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Η σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση εν μέσω πολικού ψύχους, κυκλοφοριακό χάος και ακυρώσεις πτήσεων.

Περίπου 530.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα, ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδος) - έναντι 1,5 εκατ. δώδεκα ώρες νωρίτερα - ιδίως στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και το Μέιν, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us. Και στις τρεις πολιτείες καταγράφονταν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) προειδοποίησε ότι το ψύχος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο και προέτρεψε τους Αμερικανούς στις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές να αναζητήσουν ζεστασιά σε κλειστούς χώρους. Την Παρασκευή, είχαν καταγραφεί πολικές θερμοκρασίες με ελάχιστες που έφθαναν τους –48°C, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκχιονιστικά μηχανήματα, πυροσβεστικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης είναι σχεδόν όλα ακινητοποιημένα. Το διεθνές αεροδρόμιο στο Μπάφαλο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Περισσότερες από 5.500 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή και άλλες 2.800 χθες Σάββατο, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com. Πολλοί ταξιδιώτες ήλπιζαν σε ένα θαύμα για να βρουν θέση, έστω και την τελευταία στιγμή, σε αεροπλάνο ή τρένο προκειμένου να προλάβουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αγαπημένων τους προσώπων.

«Οι συνθήκες αυτές, το χιόνι που σε τυφλώνει, η μηδενική ορατότητα, τα πάντα λευκά. Η χιονοθύελλα μπορεί να καταγραφεί ως η χειρότερη στην ιστορία» τόνισε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ.

Στη Μινεάπολη το θερμόμετρο δείχνει -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ σήμερα όλα τα ρεκόρ σπάει η βόρεια Ντακότα με -28 βαθμούς.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν σήμερα και θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και ο Καναδάς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Οντάριο και το Κεμπέκ, ενώ ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων αναφέρονται στα αεροδρόμια του Βανκούβερ, του Τορόντο και του Μόντρεαλ.

Πάγος και χιόνι στις ΗΠΑ
© Getty Images/ John Normile
Πάγος και χιόνι στις ΗΠΑ
Πάγος και χιόνι στις ΗΠΑ © Katie McTiernan/Anadolu Agency via Getty Images
Πάγος και χιόνι στις ΗΠΑ
© Getty Images/ John Normile
Πάγος και χιόνι στις ΗΠΑ
Πάγος και χιόνι στις ΗΠΑ © Getty Images/ John Normile

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ