Κοσμος

Οι ΗΠΑ βιώνουν «τη χιονοθύελλα του αιώνα» με 55 νεκρούς - Νέα προειδοποίηση για τον «κυκλώνα βόμβα»

Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιόνια στις ΗΠΑ - Σωστικά συνεργεία στο Μπάφαλο
© EPA / JOSH THERMIDOR

ΗΠΑ - «Κυκλώνας βόμβα»: Η προειδοποίηση για την εξέλιξη της χιονοθύελλας, οι 55 νεκροί, τα προβλήματα στη Νέα Υόρκη και σε κομητείες

Νέα προειδοποίηση εξέδωσαν σήμερα οι αρχές των ΗΠΑ για τη χιονοθύελλα που «σαρώνει» τη Νέα Υόρκη. Το τέλος του «κυκλώνα βόμβα» φαίνεται ότι απέχει αρκετά και οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και τις επόμενες ώρες. 

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, υπενθυμίζοντας ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι. «Είναι σαφώς η θύελλα του αιώνα», πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπάφαλο, τη γενέτειρά της. Μολονότι η ένταση της θύελλας έχει κοπάσει, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, «παραμένει πάντα επικίνδυνο το να βρίσκεστε έξω», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Η χιονοθύελλα «σφυροκοπά» το Μπάφαλο - Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις

Η δυτική Νέα Υόρκη, αν και συνηθισμένη στο κρύο και τις θύελλες, καλύφθηκε το Σαββατοκύριακο από δύο μέτρα χιόνι. Η θερμοκρασία παραμένει σε πολικά επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα. Στην κομητεία Ίρι, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μπάφαλο, έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Στο Οχάιο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία.

Το Μπάφαλο παραμένει σχεδόν αποκλεισμένο, λόγω της εντυπωσιακής ποσότητας του χιονιού που το έχει καλύψει. Οι εικόνες από το κέντρο της πόλης δείχνουν αυτοκίνητα στους δρόμους, σκεπασμένα από χιόνια. «Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν. «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους σε γιατρούς και νοσοκομεία», εξήγησε το πρωί ο Τζον Γκαρσία, ο σερίφης της κομητείας. «Οι δρόμοι αρχίζουν πλέον να γίνονται βατοί, επειδή κόπασε ο άνεμος», εξήγησε.

Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους. «Είναι σπαρακτικό να ακούμε εκκλήσεις οικογενειών με παιδιά, που λένε ότι πάγωσαν», σχολίασε ο Γκαρσία.

Holiday Winter Storm Batters US, Leaving Nearly 50 Dead

Σύμφωνα με τον Πόλονκαρζ, περισσότερα από 12.000 κτίρια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σε ορισμένα η ηλεκτροδότηση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από την Τρίτη. Το χάος συνεχίστηκε σήμερα (26.12) και στα αεροδρόμια, καθώς ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.600 πτήσεις. Οι συνθήκες αναμένεται ότι θα βελτιωθούν σταδιακά, όσο περνούν οι ημέρες.

Incredible scenes of chaos in the snowy USA! Ice Age is coming!

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 55 νεκροί από τον «κυκλώνα βόμβα» 

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του NBC News, τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην κομητεία Ίρι στη δυτική Νέα Υόρκη, που έχει παραλύσει από τα χιόνια. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, άλλοι βρέθηκαν νεκροί στους δρόμους ή υπέστησαν καρδιακή προσβολή ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα χιόνια από την αυλή τους.

Η παγοθύελλα θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών. Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 55 άνθρωποι. 

Historic winter storm slams the US

ΠΡΟΣΦΑΤΑ