Κοσμος

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας υποστήριξε ότι η συγγνώμη της κυβέρνησης για το δουλεμπόριο είναι μόνο η αρχή

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Ουίλιαμ - Αλεξάντερ
© EPA / PATRICK VAN KATWIJK / POOL

Ολλανδία - Δουλεμπόριο: Η συγγνώμη της κυβέρνησης, η θέση του βασιλιά και ο χαρακτηρισμός του πρωθυπουργού

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας στη χριστουγεννιάτικη ομιλία του προς τον λαό χαιρέτισε τη «συγγνώμη» που ζήτησε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση για τον ρόλο που διαδραμάτισε το ολλανδικό κράτος στο δουλεμπόριο και τόνισε ότι δεν είναι παρά μόνο «η αρχή ενός μεγάλου δρόμου».

«Κανείς δεν φέρει σήμερα την ευθύνη για τις απάνθρωπες ενέργειες σε βάρος της ζωής ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος. «Όμως, αντιμετωπίζοντας με εντιμότητα το κοινό παρελθόν μας και αναγνωρίζοντας το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συνιστά η δουλεία, θέτουμε τις βάσεις για ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε και εξήγησε: «Ένα μέλλον στο οποίο θα υψώσουμε το ανάστημά μας εναντίον κάθε σύγχρονης μορφής διακρίσεων, εκμετάλλευσης και αδικίας». 

«Η συγγνώμη που εξέφρασε η κυβέρνηση είναι η αρχή ενός μακριού δρόμου», τόνισε ο βασιλιάς.

Kersttoespraak 2022

Το δουλεμπόριο συνέβαλε στη χρηματοδότηση του «χρυσού αιώνα» της Ολλανδίας, μιας περιόδου ευημερίας, χάρη στο θαλάσσιο εμπόριο, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα. Η χώρα προώθησε περίπου 600.000 Αφρικανούς σκλάβους, ιδίως στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, χαρακτήρισε το δουλεμπόριο «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ζητώντας επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο που διαδραμάτισε το κράτος. Ωστόσο, η πρωθυπουργός του Ζιντ Μάαρτεν και ο πρόεδρος του Σουρινάμ εξέφρασαν στη συνέχεια τη λύπη τους για τη «απουσία διαλόγου» εκ μέρους της Ολλανδίας για το θέμα αυτό. Κάποιες πρώην αποικίες της Ολλανδίας έχουν ζητήσει αποζημιώσεις για τις ενέργειες του ολλανδικού κράτους.

Διαβάστε ακόμη »»» Γιατί η «συγγνώμη» για τη δουλεία διχάζει τους Ολλανδούς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ