Κοσμος

Ιστορικών διαστάσεων η χιονοθύελλα στις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 55 οι νεκροί από τον «κυκλώνα βόμβα»

Άνθρωποι πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιόνι και πάγος στις ΗΠΑ έχουν κρύψει εντελώς κτίσμα
© Fatih Aktas/Anadolu Agency via Getty Images

ΗΠΑ - Κυκλώνας βόμβα: Αύξηση των νεκρών από την ιστορική χιονοθύελλα - Χιλιάδες πολίτες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους 

Στους 55 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει σφοδρά από την Παρασκευή (24.12) κομητείες. Οι αρχές κάνουν λόγο για τη χειρότερη χιονοθύελλα των τελευταίων 45 ετών.  

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του NBC News, τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην κομητεία Ίρι στη δυτική Νέα Υόρκη, που έχει παραλύσει από τα χιόνια. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, άλλοι βρέθηκαν νεκροί στους δρόμους ή υπέστησαν καρδιακή προσβολή ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα χιόνια από την αυλή τους.

Η παγοθύελλα θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών. Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ σχολίασε ότι θα μείνει στην ιστορία ως «Η Θύελλα του ‘22», μετά από εκείνη του 1977 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 30 άνθρωποι. Όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, περισσότεροι θάνατοι έχουν αναφερθεί, αλλά ο τοπικός ιατροδικαστής προσπαθεί να αποφασίσει να μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κακοκαιρία.

Historic winter storm slams the US

Το μεγαλύτερο πλήγμα του ιστορικού χιονιά δέχτηκε το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΗΠΑ - Κυκλώνας βόμβα: «Είναι μία κρίση επικών διαστάσεων» υποστηρίζουν οι αρχές

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα για περισσότερες από δύο ημέρες» δήλωσε αξιωματούχοι της περιφέρειας Έρι. «Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σπίτια που ζουν με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν». Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul χαρακτήρισε την κακοκαιρία την «πιο καταστροφική στη ιστορία του Μπάφαλο» λόγω της ισχύος της και της μεγάλης της διάρκειας «Είναι μια κρίση επικών διαστάσεων», είπε η ίδια στο CNN την Κυριακή.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο «κυκλώνας βόμβα» έφερε επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοθύελλες και πλημμύρες στις ακτές σχεδόν στο σύνολο των ΗΠΑ, καταστρέφοντας τα χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Extreme winter snow storm in US leaves buildings covered in icicles

ΗΠΑ - Κυκλώνας βόμβα: Ακυρώσεις πτήσεων - Προβλήματα και στον Καναδά

Από την έναρξη της καταιγίδας, οι διακοπές ρεύματος έχουν πλήξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες. Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Κυριακή, και προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.

Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας. Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.

Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών αρχών, πρόσθεσε.

New York hit with deadly low temperatures and heavy snow | USA TODAY

Η καταιγίδα έπληξε και τον Καναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές. Επίσης, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ.

Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ