- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς στο Παρίσι - Συνελήφθη ο δράστης
Τρεις νεκροί και ισάριθμοι τραυματίες, οι δύο εξ αυτών σοβαρά, είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των σημερινών πυροβολισμών στο κέντρο του Παρισιού. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο «Ahmet Kaya» στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV. Ανώτερος αξιωματούχος του Δημαρχείου του Παρισιού επιβεβαίωσε το συμβάν, ενώ η επικεφαλής του 10ου διαμερίσματος, δήλωσε ότι «οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε ένα κουρδικό κοινοτικό κέντρο που βρίσκεται στη Rue d’Enghien, καθώς και σε ένα εστιατόριο απέναντι από το κουρδικό κέντρο και ένα κομμωτήριο».
Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «φόνο, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και διακεκριμένη βία» και οι έρευνες έχουν προς το παρόν ανατεθεί στην 2η διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας. «Στόχος ήταν Κούρδοι», δήλωσε ο Ζουάν-Γκολάν Ελιμπέρ, καλλιτέχνης που εργάζεται στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, ανακοίνωσε η εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας Λορ Μπεκυό προσθέτοντας ότι ο δράστης είναι γνωστός στις αρχές.
Ο 69χρονος δράστης είναι γαλλικής υπηκοότητας, συνταξιούχος μηχανοδηγός και είναι γνωστός για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας το 2016 και τον Δεκέμβριο 2021, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Η περυσινή επίθεση έγινε κατά καταυλισμού μεταναστών, μετέδωσε το BFM TV.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση.
«Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της κουρδικής κοινότητας της οδού Ανγκιέν, καθώς και στο απέναντι εστιατόριο και σε κομμωτήριο», δήλωσε στο σημείο της επίθεσης η δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας Αλεξάντρα Κορντεμπάρ. «Ο δράστης έχει τραυματισθεί, όχι πολύ σοβαρά, και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έγραψε στο Twitter ότι επιστρέφει στο Παρίσι από την βόρεια Γαλλία όπου βρισκόταν «έπειτα από την δραματική ένοπλη επίθεση».
Στον τόπο της επίθεσης, που είναι αποκλεισμένος από τις αστυνομικές δυνάμεις, μέλη του πολιτιστικού κέντρου Ahmet Kaya φώναζαν προς την αστυνομία: «αρχίζει πάλι, δεν μας προστατεύετε, μας σκοτώνουν».
Παρούσα την ώρα της επίθεσης, η Σέλμα Ακάγια, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια κουρδικής καταγωγής δήλωσε στο AFP ότι υπάρχουν «έξι τραυματίες», ανάμεσά τους και «ένας διάσημος κούρδος τραγουδιστής». Σύμφωνα με την ίδια, ο δράστης πυροβόλησε προς ένα κομμωτήριο.
«Είδαμε έναν ηλικιωμένο λευκό κύριο να γυρίζει και να πυροβολεί στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, μετά πήγε στο διπλανό κομμωτήριο. Κρυφτήκαμε στο εστιατόριο μαζί με το προσωπικό», δήλωσε ο ιδιοκτήτης παρακείμενου εστιατορίου.
Στην οδό Ανγκιέν και στην γύρω περιοχή λειτουργούν πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα και τα πεζοδρόμια είναι συνήθως γεμάτα κόσμο.
Το Κέντρο Ahmet Kaya, προς τιμήν του διάσημου ομώνυμου κούρδου τραγουδιστή, είναι ένωση (του γαλλικού νόμου 1901) με στόχο την «προοδευτική ενσωμάτωση» του κουρδικού πληθυσμού που ζει στην Γαλλία.
#Paris10 rue d'Enghien, intervention de police en cours. ➡️ Une personne interpellée
— Préfecture de Police (@prefpolice) December 23, 2022
🔴 Évitez le secteur et laissez les services de secours intervenir pic.twitter.com/5C5wcKCCHk
🚨🇫🇷 #France: Mass Shooting in Paris with several injured in the 10th arrondissement. One suspect is arrested. pic.twitter.com/aiDyzkKdM9
— Terror Alarm (@Terror_Alarm) December 23, 2022
Merci aux forces de l’ordre pour leur intervention décisive ce matin lors de la terrible attaque dans le 10e. Pensées émues aux victimes et à leurs familles. Nous sommes à leurs côtés. Une cellule psychologique va ouvrir dans la mairie du 10.
— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) December 23, 2022
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.