Κοσμος

Ρεκόρ προσέλευσης στο Στόουνχετζ για τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου

«Είναι φανταστικό να μπορείς να υποδέχεσαι τον κόσμο ξανά» ανέφερε η διευθύντρια του μνημείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Xειμερινό ηλιοστάσιο στο Stonehenge
Xειμερινό ηλιοστάσιο στο Stonehenge © Getty Images/Ideal Image

Στόουνχετζ: Ρεκόρ προσέλευσης για τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου

Συνήθως το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι μια «ήσυχη» υπόθεση στο Στόουνχετζ σε σύγκριση με την τεράστια γιορτή και το πάρτι που γίνεται στο αντίστοιχο γεγονός στις 21 Ιουνίου το καλοκαίρι. Ωστόσο φέτος τα πράγματα ήταν πιο «θορυβώδη» και το πρωί της Πέμπτης επικράτησε κοσμοσυρροή στο μνημείο.

Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, καθώς ο άξονας της Γης είναι στραμμένος στο μακρύτερο σημείο του από τον Ήλιο, πριν αρχίσει να πλησιάζει ξανά. Το χειμερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται σε ορισμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ο πιο γνωστός εορτασμός σε ηλιοστάσια συμβαίνει στα προϊστορικά ερείπια του Στόουνχετζ στο Wiltshire της Αγγλίας, το οποίο πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.

Φέτος η English Heritage δήλωσε ότι ένας «πρωτοφανής» αριθμός ανθρώπων εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης, πράγμα που σήμαινε ότι οι χώροι στάθμευσης γέμισαν ζητώντας από όσους κατευθύνονταν προς το σημείο να γυρίσουν πίσω. 

Δρυΐδες και παγανιστές έδωσαν το «παρών», όπως συνηθίζουν σε θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους στο αρχαίο αυτό λίθινο μνημείο. «Είναι φανταστικό να μπορείς να υποδέχεσαι τον κόσμο ξανά» ανέφερε η διευθύντρια του μνημείου, Χέδερ Σεμπίρ.  «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σύγχρονοι δρυΐδες και ομάδες παγανιστών που αντιμετωπίζουν το χώρο ως μέρος λατρείας» πρόσθεσε. 

Το ηλιοστάσιο πήρε το όνομά του από τον ήλιο και τη «στάση», επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμήν του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σε πολλά μέρη του κόσμου, μεγάλες γιορτές λάμβαναν χώρα κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, το οποίο θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.