Κοσμος

Οι Μεξικανοί καταδικάζουν στους δρόμους την εξαφάνιση των φοιτητών (εικόνες)

Μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την απόδοση της δικαιοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78344-158038.jpg

Πορείες με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων πραγματοποιήθηκαν από άκρη σ’ άκρη στο Μεξικό με αίτημα να σταθεί η κυβέρνηση στο ύψος των περιστάσεων και να εντείνει τις έρευνες για να εντοπιστούν οι 43 φοιτητές που αγνοούνται από τις 27 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές «χάθηκαν» στην πόλη Ιγκουάλα του νοτίου Μεξικού, όπου είχαν μεταβεί για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι φοιτητές συγκρούστηκαν με την τοπική αστυνομία και από εκείνη τη στιγμή χάθηκαν τα ίχνη τους. Μέχρι που βρέθηκε ένας μαζικός τάφος με τις απανθρακωμένες σορούς 17 ατόμων που φέρονται να ανήκουν στους «εξαφανισμένους» φοιτητές – διαδηλωτές.

image

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και οικογένειες των αγνοούμενων φοιτητών, οι οποίες ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα από την πόλη Ιγκουάλα, όπου εδώ και 12 μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των νέων . «Ήρθαμε για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη και να επιστρέψουν ζωντανοί οι συνάδελφοί μας», είπε ένας από τους μαθητές της Αγροτικής Σχολής της Αγιοτζινάπα, στην οποία φοιτούσαν οι αγνοούμενοι σπουδαστές, όλοι ηλικίας από 17 ως 21 ετών.

image

Άλλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, από το Ακαπούλκο (πολιτεία Γκερέρο) μέχρι το Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας. Σιωπηλή πορεία πραγματοποίησε επίσης η οργάνωση των Ζαπατίστας (ELZN) στο Σαν Κριστομπάλ ντε λα Κάσας.

image

Η μεξικανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να ρίξει φως σε όσα εκτυλίχθηκαν στην Ιγκουάλα, όπου οι 43 φοιτητές εξαφανίσθηκαν αφού δέχθηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα από δημοτικούς αστυνομικούς και λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Η κυβέρνηση επικρίνεται επίσης επειδή δεν ενήργησε νωρίτερα, ενώ γνώριζε για τις σχέσεις του δημάρχου της Ιγκουάλα με τους εγκληματίες της οργάνωσης Γκερέρος Ουνίδος.Ο δήμαρχος έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση από την ημέρα της εξαφάνισης των φοιτητών.

Εκατοντάδες μέλη πολιτοφυλακής αυτοάμυνας άρχισαν την Τετάρτη, τις δικές τους έρευνες, παράλληλα με αυτές των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας. «Θα βρούμε τους νέους, ζωντανούς ή νεκρούς», διαβεβαίωσε ένας από τους διοικητές της οργάνωσης. Περίπου 500 πολιτοφύλακες έφθασαν χθες το πρωί στην περιοχή των ομαδικών τάφων όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί 28 πτώματα, η αναγνώριση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

image

Μολονότι δύο εγκληματίες ομολόγησαν πως σκότωσαν 17 από τους φοιτητές που βρέθηκαν στους τάφους, οι οικογένειες αρνούνται να πιστέψουν πως οι νέοι έχουν σκοτωθεί και εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως βρίσκονται στα χέρια τοπικών αστυνομικών οι οποίοι διαφεύγουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ