- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τζούλιαν Ασάνζ: Η σύζυγος του καλεί την ΕΕ να απαιτήσει την αποφυλάκισή του
«Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πάρουν καθαρή θέση»
Τζούλιαν Ασάνζ: Η σύζυγος του καλεί την ΕΕ να απαιτήσει την αποφυλάκισή του - To βραβείο Ζαχάροφ και η «απειλή» της ελευθερίας του λόγου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει «σθεναρή θέση» έναντι των ΗΠΑ, να απαιτήσει την αποφυλάκιση του ιδρυτή του WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από το 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε χθες Δευτέρα η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ.
«Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πάρουν καθαρή θέση, έχουν νομιμοποίηση, μέσω του κοινοβουλίου τους, να υιοθετήσουν σθεναρή θέση», εκτίμησε η κυρία Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο για το 2022, που θα απονεμηθεί επίσημα στο Στρασβούργο αργότερα σήμερα, θα λάβει ο «θαρραλέος ουκρανικός λαός», που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου.
«Το ότι ήταν φιναλίστ (για το βραβείο Ζαχάροφ) έδειξε, από πολιτική άποψη, πως η υπόθεσή του μετράει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετράει για τους ευρωπαίους πολίτες», επέμεινε η κυρία Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι η διεύθυνση της φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, δεν του επέτρεψε να παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης.
Ο αυστραλός υπήκοος 51 ετών κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές του έχουν ασκήσει δίωξη και θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία το 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012, ο Ασάνζ, έγκλειστος στη φυλακή του Μπέλμαρς, αναμένει την εξέταση της έφεσής του εναντίον της απόφασης του Λονδίνου να προχωρήσει στην έκδοσή του. Η απόφαση της δικαιοσύνης για το εάν θα προχωρήσει η έκδοση «αναμένεται ανά πάσα στιγμή», θύμισε η Στέλλα Ασάνζ.
«Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του τι διακυβεύεται εδώ για την Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά της η Βιερζινί Λεμαριέ, δικηγόρος του ιδρυτή του WikiLeaks: «η ελευθερία της έκφρασης» και «η ελευθερία του Τύπου».
Τον Νοέμβριο, ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι και ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο προστέθηκαν σε αυτούς που ζητούν να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο Αμερικανός νοσηλευτής που πυροβολήθηκε από την ICE
Ο Jacob Frey κατηγορεί την κυβέρνηση για αποδόμηση της δημοκρατίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.