Κοσμος

Η ισραηλινή Elbit Systems αποκαλύπτει το drone «αυτοκτονίας» Lanius

Τα νέας τεχνολογίας όπλα που κατασκευάζονται στο Ισραήλ και οι ανησυχίες που εγείρουν

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ισραηλινή Elbit Systems αποκαλύπτει το drone «αυτοκτονίας» Lanius
© Elbit Systems of Australia / Twitter

Τα ισραηλινά Drone «αυτοκτονίας» της Elbit Systems διαθέτουν λειτουργία χαρτογράφησης και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης

Ένα πρόσφατο βίντεο που κυκλοφόρησε από την ισραηλινή εταιρία κατασκευής όπλων Elbit Systems παρουσιάζει ένα νέο drone, εγείροντας ανησυχίες για αυτοματοποιημένα όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον Παλαιστινίων, όπως ανέφερε η εφημερίδα The New Arab.

Το Lanius είναι ένα νέο θωρακισμένο drone που μπορεί να χαρτογραφήσει κτίρια και να πετά μέσα από μικρούς διαδρόμους και πόρτες, συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, διευκολύνει τους χρήστες να βρίσκουν «σημεία ενδιαφέροντος για πιθανές απειλές» και να εκτελεί «ένα ευρύ φάσμα αποστολών».

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα drone «αυτοκτονίας» που χρησιμοποιεί ανάλυση βίντεο για να προσδιορίσει τα σημεία εισόδου σε ένα κτίριο. Μπορεί να χαρτογραφήσει το εσωτερικό μιας άγνωστης δομής ενώ οι προηγμένοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης του μπορούν να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη ύπαρξη αλλά και όπλα. Σαφώς, αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι στην πράξη και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πολιτικούς στόχους.

Το drone απαιτεί έγκριση χειριστή, πριν εκραγεί το ωφέλιμο φορτίο του. Οι κατασκευαστές τονίζουν ότι αυτό είναι ένα όπλο χειριστή και όχι ένα αυτόνομο «ρομπότ δολοφόνος».

Elbit Systems / LANIUS

Ο Dr. Samuel Perlo-Freeman, από την οργάνωση κατά του εμπορίου όπλων (CAAT), ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε νέα θανατηφόρα ισραηλινή τεχνολογία σημαίνει περισσότερους θανάτους για τους Παλαιστίνιους. Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο The New Arab υπογραμμίζει: «Το γεγονός ότι αυτά τα drones έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε πυκνό αστικό περιβάλλον, προσθέτει νέα διάσταση τρόμου στον άμαχο πληθυσμό − με θανατηφόρα drones να αιωρούνται γύρω από τα κτίρια, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα "χτυπήσουν"».

Αν και η Elbit Systems τονίζει ότι το drone είναι πλήρως ικανό να εκτελέσει πτήση, απογείωση, πλοήγηση και ανίχνευση στόχων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, το βίντεο δείχνει έναν χειριστή να οδηγεί το Lanius στον στόχο χρησιμοποιώντας τηλεχειριστήριο. Εν τω μεταξύ, η Elbit Systems σπεύδει να επισημάνει ότι οι αποστολές σε ανθρώπινους στόχους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την έγκριση του χειριστή.

Ενώ έχουμε ήδη δει drones που μεταφέρουν εκρηκτικά για να επιτεθούν σε στόχους μέσα σε κτίρια στην Ουκρανία, αυτό που διακρίνει το Lanius είναι η προηγμένη τεχνολογία του.

Το Lanius έχει τελική ταχύτητα 72,4 χιλιόμετρα ανά ώρα, μπορεί να σηκώσει μέχρι 1,25 κιλά και η μπαταρία του αντέχει εφτά λεπτά. Μπορεί να μεταφέρει θανατηφόρα και μη πυρομαχικά, αν και η εταιρία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την ακριβή φύση αυτών των όπλων.

Ενώ έχουμε ήδη δει drones που μεταφέρουν εκρηκτικά για να επιτεθούν σε στόχους μέσα σε κτίρια στην Ουκρανία, αυτό που διακρίνει το Lanius είναι η προηγμένη τεχνολογία του. Το drone χρησιμοποιεί μια τεχνική ταυτόχρονης τοποθεσίας και χαρτογράφησης (SLAM), δημιουργώντας έναν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντος κα δίνοντας μια λεπτομερή διάταξη ενός κτιρίου ή υπόγειου συγκροτήματος.

Το Lanius μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη «λειτουργία ενέδρας». Μπορεί να προσγειωθεί στο έδαφος μπροστά από μια κλειστή πόρτα ή οποιοδήποτε άλλο σημείο, εξοικονομώντας μπαταρία ενώ περιμένει τον στόχο. Εάν οι στόχοι οχυρωθούν σε ένα κτίριο, είναι πιθανό να βρουν περιπλανώμενα πυρομαχικά να τους περιμένουν κατά την έξοδό τους.

Το πλεονέκτημα του Lanius είναι ότι υπάρχει και μπορεί ήδη να χρησιμοποιείται από το Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις −ανέκαθεν ηγέτιδες στην τεχνολογία των drone− ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν σμήνη drones στο πεδίο της μάχης.

«Το Lanius συνδυάζει μια σειρά από τεχνολογίες που το καθιστούν πρωτοπόρο στον τρόπο με τον οποίο τα drones μεταμορφώνουν τον πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Elbit Systems. Όλα αυτά μας τρομάζουν και δείχνουν να αλλάζουν ακόμα περισσότερο τη μορφή που θα παίρνουν οι πόλεμοι τον 21ο αιώνα. Είναι μια πραγματικότητα ωστόσο ότι τα drones έχουν ήδη αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο της μάχης με κυρίαρχο το ερώτημα πόσο περισσότερο θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Δεν μοιάζει μακρινή η εποχή που η μάχη θα διεξάγεται από στρατιώτες δεύτερης γραμμής, με τα drones «αυτοκτονίας» να μάχονται σε έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ