Κοσμος

Ρωσικά drones χτύπησαν το Κίεβο - Στα καταφύγια οι κάτοικοι (βίντεο)

Κίνδυνος θάνατος οι νάρκες που άφησαν πίσω οι Ρώσοι στη Χερσώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανοί πυροσβέστες προσεγγίζουν βομβαρδισμένη πολυκατοικία στο Κίεβο μετά την επίθεση με ρωσικά drones
Ουκρανοί πυροσβέστες προσεγγίζουν βομβαρδισμένη πολυκατοικία στο Κίεβο μετά την επίθεση με ρωσικά drones © EPA/SERGEY SHESTAK

Επίθεση με drones στο Κίεβο από τη Ρωσία - Αγώνας δρόμου στην Ουκρανία για να απομακρυνθούν οι νάρκες που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι

Εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου το πρωί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έκανε λόγο για επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

«Εκρήξεις στην συνοικία Σεβτσενκίβσκι. Οι υπηρεσίες (σ.σ. αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων) βρίσκονται καθ’ οδόν. Λεπτομέρειες αργότερα» ανέφερε ο Κλίτσκο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας κατόπιν πως καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα δέκα UAVs ιρανικής κατασκευής στο Κίεβο και τα περίχωρά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. Κατά τον δήμαρχο, έχουν υποστεί ζημιές δυο κτίρια της δημόσιας διοίκησης. Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο, τα drones που καταρρίφθηκαν ήταν Shahed-136. «Ανθρωπάκια», σχολίασε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στους ρώσους στρατιωτικούς.

Kyiv mayor: Air defense systems shot down 11 Iranian-made drones, debris in Shevchenkovsky district

Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για τις ρωσικές νάρκες στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του στην εξουδετέρωση ναρκών, εκρηκτικών μηχανισμών και πολεμικού υλικού, που έχουν «κατακλύσει» -όπως είπε- επιφάνεια ίση με την Καμπότζη ή την Ουρουγουάη.

«Ως σήμερα, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ουκρανικού εδάφους έχουν κατακλυστεί από νάρκες και άλλους μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί» τόνισε ο Ζελένσκι σε δηλώσεις που έκανε μέσω βιντεοσύνδεσης στο Κοινοβούλιο στη Νέα Ζηλανδία.

«Δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη όταν κάθε παιδί κινδυνεύει να σκοτωθεί εξαιτίας ρωσικής κρυμμένης νάρκης κατά προσωπικού» πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Μαύρη Θάλασσα και η Αζοφική Θάλασσα έχουν επίσης κατακλυστεί από θαλάσσιες νάρκες.

«Ακούω τις εκκλήσεις σας για περισσότερη υποστήριξη, ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου, ειδικά στο περιβάλλον», αποκρίθηκε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, προσθέτοντας «είμαστε μαζί σας στην αναζήτηση της ειρήνης, θα είμαστε επίσης μαζί σας στην ανοικοδόμηση».

Η Νέα Ζηλανδία έστειλε σχεδόν 100 στρατιωτικούς της στην Ευρώπη, προκειμένου να εκπαιδεύσουν ουκρανούς στρατιωτικούς. Παράλληλα, υποσχέθηκε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια δύο εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να περάσουν τον χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου το βίντεο με τη στιγμή που σκοτώνεται λουόμενος σε παραλία στην Οδησσό από ρωσική νάρκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ