Κοσμος

Μπλέικ Λέιμπελ: Συγγραφέας, σκηνοθέτης και σαδιστής δολοφόνος

Το έγκλημα πρωτοφανούς αγριότητας

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπλέικ Λάιμπελ: Συγγραφέας, σκηνοθέτης και σαδιστής δολοφόνος
© Luis Sinco/Los Angeles Times via Getty Images

Υπόθεση Μπλέικ Λέιμπελ: Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης που δολοφόνησε τη μνηστή και μητέρα του νεογέννητου παιδιού του περιγράφοντας το σαδιστικό του έγκλημα σε graphic novel.

Είχε περιγράψει τη σαδιστική δολοφονία μιας γυναίκας στο πρώτο του graphic novel και την έκανε πραγματικότητα δολοφονώντας τη μνηστή του και μητέρα του νεογέννητου παιδιού του.

Ο σκηνοθέτης Μπλέικ Λέιμπελ γεννήθηκε στον Καναδά στις 8 Μαΐου 1981, από βαθύπλουτους γονείς. Ο πατέρας του, εβραϊκής καταγωγής, είναι μεγιστάνας των ακινήτων (είχε συμμετάσχει και ως ιστιοπλόος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976), ενώ η μητέρα του ήταν η κληρονόμος της κατασκευαστικής Alros Products. Το 2004 μετακόμισε στην Καλιφόρνια, παντρεύτηκε, απέκτησε δυο παιδιά και ζούσε κυρίως από το επίδομα των γονιών του -συνολικά 1,8 εκατομμύρια δολάρια σε επτά χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν μετά τον θάνατο της μητέρας του το 2011. Εργάστηκε στη σειρά κινουμένων σχεδίων “Spaceballs” (βασισμένη στην ταινία του Μελ Μπρουκς «Μπαλάκια Τρίτου Τύπου») και συνεργάστηκε με μια ομάδα συγγραφέων κι έναν εικονογράφο για να δημιουργήσει το “Syndrome”, το graphic novel του.

Το “Syndrome” εκδόθηκε το 2010. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν σαδιστή γιατρό και κατά συρροή δολοφόνο. Ο Λέιμπελ περιέγραψε το βιβλίο ως εξής: «Είναι μια ιστορία εμμονής, σε διάφορα επίπεδα, όπως βιώνεται από τέσσερις χαρακτήρες που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους και βρίσκονται μπλεγμένοι στο ίδιο περιβάλλον». Ο αφηγητής του βιβλίου καταλήγει στο συμπέρασμα «στο τέλος όλοι γινόμαστε τέρατα». Αφού χώρισε ξαφνικά με τη σύζυγό του Αμάντα Μπράουν το 2015, αρραβωνιάστηκε μια ουκρανή μετανάστρια την Ιάνα Κασιάν, με την οποία απέκτησε μια κόρη.

Μπλέικ Λάιμπελ: Συγγραφέας, σκηνοθέτης και σαδιστής δολοφόνος
Ο Blake Label με την πρώτη του σύζυγο Amanda Brown σε πάρτι στο Λος Άντζελες, 2008 © BILLY FARRELL/Patrick McMullan via Getty Images

Η μητέρα της Ιάνα Κασιάν, η Όλγα, ταξίδεψε στο Λος Άντζελες την άνοιξη του 2016 για τη γέννηση της εγγονής της. Σύντομα όμως ανησύχησε. Η Ιάνα της είπε ότι ο Λέιμπελ είχε αναστατωθεί μετά τη γέννηση του μωρού. Στις 23 Μαΐου η Ιάνα ζήτησε από τη μητέρα της να φυλάξει το μωρό και εκείνη συμφώνησε, μη γνωρίζοντας ότι ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε την Ιάνα ζωντανή. Η Όλγα Κασιάν πανικοβλήθηκε όταν δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την Ιάνα και στις 24 Μαΐου κάλεσε την αστυνομία. Δύο αστυνομικοί πήγαν να κάνουν έρευνα στο διαμέρισμα, χτύπησαν, αλλά ο Λέιμπελ αρνήθηκε να ανοίξει. Από μέσα επέμενε ότι η Κασιάν ήταν καλά. Στην πραγματικότητα, τα βασανιστήρια είχαν ήδη ξεκινήσει. Αργότερα η Όλγα πήγε μόνη της και στάθηκε απέναντι από το διαμέρισμα και φώναζε στον Λέιμπελ να ανοίξει. Τον είδε να πλησιάζει στο παράθυρο και να το κλείνει. Η μητέρα της Κασιάν ικέτευσε ξανά για βοήθεια και όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα την επόμενη μέρα, παραβίασαν την πόρτα. Ο Λέιμπελ είχε κλειδωθεί σε ένα υπνοδωμάτιο με το γυμνό, ακρωτηριασμένο και πλυμένο πτώμα της Κασιάν. Καθώς οι ερευνητές έψαχναν το σπίτι, η έκταση της βίας φανερώθηκε. Υπήρχαν κατακόκκινοι λεκέδες στο μαξιλάρι του ξενώνα και σκούρα μαλλιά κολλημένα σε ένα ξυράφι στο μπάνιο. Σε έναν κάδο απορριμμάτων οι αστυνομικοί βρήκαν το δεξί αυτί της Κασιάν. Η Ιάνα δολοφονήθηκε μετά από 8 ώρες ανείπωτων βασανιστηρίων. Ο Λέιμπελ παρήγγειλε φαγητό, ενώ το θύμα του πέθαινε, και ζήτησε να το αφήσουν έξω από την πόρτα. Η νεογέννητη κόρη του Λέιμπελ Μπλέικ και της Ιάνα Κασιάν βρισκόταν υπό τη φροντίδα της μητέρας της Κασιάν.

Ο Λέιμπελ συνελήφθη και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για φόνο, βασανιστήρια και ακρωτηριασμό, αλλά δήλωσε αθώος. Η δίκη του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017.

How a violent graphic novel became central to a Hollywood murder

«Πέταξε κομμάτια της μνηστής του σαν να ήταν σκουπίδια», είπε ο εισαγγελέας στους ενόρκους, καθώς φρικιαστικές φωτογραφίες προβάλλονταν σε μια οθόνη στο δικαστήριο. Μια έδειχνε το αφαιρεμένο φρύδι της Κασιάν, άλλη τα εκτεθειμένα οστά και τους μύες του προσώπου της. Μια γυναίκα από το ακροατήριο έφυγε από την αίθουσα λέγοντας ότι ένιωσε λιποθυμία. Η μητέρα της Κασιάν έκλαιγε βουβά.

Η Κασιάν ήταν ζωντανή για τουλάχιστον έξι ώρες στη διάρκεια των βασανιστηρίων, είπε ο εισαγγελέας στους ενόρκους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Λέιμπελ έσυρε το πτώμα της και το βύθισε κάτω από το νερό στην μπανιέρα. Το θύμα πέθανε από αφαίμαξη -μεγάλη απώλεια αίματος.

Η έκθεση νεκροψίας ανέφερε ως αιτία θανάτου της Κασιάν «αφαίμαξη και τραύμα στο κεφάλι». Ο αδερφός του, ο Κόντι, ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας Λέιμπελ που παρευρέθηκε στη δίκη, παρακολουθώντας καθημερινά. Παρευρέθηκε και η πρώην σύζυγός του Αμάντα Μπράουν και στη δήλωσή της μέσω του δικηγόρου της εξέφρασε την θλίψη της για το έγκλημα. Η αγωγή που υποβλήθηκε από τη μητέρα της Ιάνα περιελάμβανε μέρη της έκθεσης του ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Άντζελες δόκτωρα Τζέιμς Ρίμπ, που ανέφεραν: «Ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής της Κασιάν είχε αφαιρεθεί και δεν βρέθηκε μαζί με το πτώμα. Το κρανίο της είχε απογυμνωθεί μέχρι την επιφάνεια του οστού… Δεν υπήρχε τριχωτό της κεφαλής εκτός από μικρά κομμάτια στο πίσω μέρος του λαιμού... Τμήματα της δεξιάς πλευράς του προσώπου της είχαν σχιστεί, συμπεριλαμβανομένου του δεξιού αυτιού και μέρους του προσώπου στη δεξιά πλευρά, μέχρι το σαγόνι... Υπήρχαν αρκετοί μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο, κυρίως στην αριστερή πλευρά, στο αριστερό μάγουλο και στην αριστερή περιοχή της γνάθου, αρκετοί μώλωπες και γδαρσίματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποδείχθηκε ότι ήταν σημάδι από ανθρώπινο δάγκωμα... Είχε ζήσει τουλάχιστον 8 ώρες μετά τον τραυματισμό του τριχωτού της κεφαλής και τον μώλωπα στην κλείδα...  Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο».

Τις ημέρες μετά τη φρικιαστική δολοφονία, τα μέσα ενημέρωσης τόνιζαν στοιχεία της υπόθεσης που ακούγονταν σαν να είχαν βγει από σενάριο τρόμου του Χόλιγουντ -ένα πλουσιόπαιδο από τον Καναδά, μια όμορφη ουκρανή μετανάστρια, η γέννηση της κόρης τους και λίγες βδομάδες αργότερα η φρίκη και η καταστροφή. Πριν καταλήξουν και οι δύο στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 2000, ο Λέιμπελ και η Κασιάν είχαν πολύ διαφορετικές ζωές σε αντίθετα άκρα του κόσμου. Ο Λέιμπελ μετακόμισε από τον Καναδά στο Λος Άντζελες το 2004, εργαζόταν ως σκηνοθέτης, παντρεύτηκε, έκανε δυο παιδιά, το 2010 εξέδωσε το graphic novel του και τον Ιούλιο του 2015 υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγό του γιατί είχε συνδεθεί ερωτικά με την Ιάνα Κασιάν. Αμέσως η Κασιάν έμεινε έγκυος στην κόρη τους. Τηλεφώνησε πανευτυχής στη μητέρα της, Όλγα, λέγοντας ότι το όνειρό της να γίνει μητέρα επιτέλους γινόταν πραγματικότητα. Η Κασιάν είχε μεγαλώσει στην Ουκρανία με τη μητέρα, τον πατέρα και την αδερφή της, πήγε στη Νομική Σχολή κι εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη δίωξη φορολογικών εγκλημάτων στη χώρα της. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά και ονειρευόταν να ταξιδέψει για να εργαστεί ως διερμηνέας -μια φιλοδοξία που έγινε πραγματικότητα όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2014.

Blake Leibel found guilty of grisly murder of fiancée

Τον Ιούνιο του 2018 ο Λέιμπελ καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης, με συμπληρωματικές κατηγορίες βασανιστηρίων και ακρωτηριασμού. Ο εισαγγελέας είπε ότι ο Λέιμπελ σχεδίασε τη δολοφονία με βάση τις φρικτές λεπτομέρειες ενός βιβλίου που είχε γράψει χρόνια νωρίτερα και ότι υποκινήθηκε από φθόνο και θυμό, επειδή ζήλευε την προσοχή που έδειχνε η Κασιάν στο νεογέννητό τους. «Συνέχισε να την ακρωτηριάζει λίγο λίγο», είπε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι ο Λέιμπελ χρησιμοποίησε το «Σύνδρομο», το βιβλίο του, ως σχέδιο για το βασανιστήριό της. Το μυθιστόρημα, του οποίου το εξώφυλλο απεικονίζει μια κούκλα με μερικώς αφαιρεμένο τριχωτό της κεφαλής, περιλαμβάνει απεικονίσεις αιματοχυσίας και όταν οι Αρχές βρήκαν το σώμα της Κασιάν, είπε ο εισαγγελέας, σχεδόν όλο το αίμα είχε στραγγιστεί από τα όργανά της. «Μια ιστορία από την τέχνη που μιμείται τη ζωή. Η υπόθεση είναι ασυνήθιστη μόνο στην αγριότητά της… Ο κατηγορούμενος έχει δείξει ασύλληπτη σκληρότητα».

Πριν από την ετυμηγορία, η μητέρα του θύματος έδειξε μια φωτογραφία της Ιάνα ζωντανής και μια φωτογραφία της Ιάνα νεκρής, με το αγνώριστο προσώπο της. Μετά έδειξε μια φωτογραφία της νεογέννητης εγγονής της. «Η ζωή αυτού του μικρού αγγέλου ξεκίνησε με το γεγονός ότι ο πατέρας της έσφαξε τη μητέρα της», είπε η Κασιάν μέσω ενός Ρώσου διερμηνέα, καθώς κοίταζε προς τον Μπλέικ Λέιμπελ. Ολοκλήρωσε τη φορτισμένη δήλωσή της στο δικαστήριο με την έκκληση να πάνε όλοι σπίτι και να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους.

Ο Λέιμπελ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης. Εκτίει την ποινή του στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα (υπερμέγιστης ασφάλειας) της Καλιφόρνιας CCI.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ