Κοσμος

Αϊντάχο: Το πρωτοφανές τετραπλό έγκλημα και το άγνωστο ακόμη κίνητρο 

Ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάντισον, Κάιλι,  Ζάνα, Ήθαν δολοφονήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο

Αϊντάχο: Μια μικρή ειδυλλιακή πανεπιστημιούπολη βυθισμένη στον τρόμο μετά τη δολοφονία τεσσάρων φοιτητών

Πριν ένα μήνα, ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου 2022, σε ένα σπίτι δίπλα στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, βρέθηκαν μαχαιρωμένοι τέσσερις άνθρωποι. Τρεις φοιτήτριες -η Μάντισον, η Κάιλι και η Ζάνα- και ένας φοιτητής, ο Ήθαν. Οι φρικτοί  θάνατοι έχουν συγκλονίσει την πανεπιστημιούπολη της Μόσχας, στο Αϊντάχο -μια ήσυχη πόλη, όπου 7 χρόνια δεν έχει διαπραχθεί φόνος- αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει συλλήψεις και παραμένουν ανεξιχνίαστοι. Η Μόσχα είναι μια κοινότητα περίπου 25.000 ατόμων και το πανεπιστήμιο έχει 11.000 φοιτητές.

Νωρίτερα εκείνο το βράδυ, πολλοί φοιτητές είχαν βγει έξω για ένα τυπικό βράδυ Σαββάτου, μετά από έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. Ο 20χρονος Ήθαν και η 20χρονη Ζάνα, που είχαν δεσμό μερικών μηνών, πήγαν σε ένα πάρτι της αδελφότητας “ΣΧ”. Οι 21χρονες Μάντισον και Κάιλι πήγαν στο μπαρ Corner Club κι έμειναν εκεί μέχρι τη 1.30’. Περίπου 10 λεπτά αργότερα σταμάτησαν σε μια καντίνα, όπου μια κάμερα ζωντανής ροής τις κατέγραψε να φτάνουν και να παραγγέλνουν φαγητό. Φαίνονται κεφάτες να κουβεντιάζουν με άλλα άτομα μπροστά στο αυτοκίνητο της καντίνας και μετά να παραλαμβάνουν το φαγητό τους και να φεύγουν. Η αστυνομία είπε ότι ένας γνωστός τους, που δε θεωρείται ύποπτος, τις πήγε με αμάξι στο σπίτι. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις αυτές τις όμορφες, εύθυμες κοπέλες και να γνωρίζεις ότι σε δυο ώρες ήταν νεκρές.

Το σπίτι που διαπράχθηκαν οι δολοφονίες είναι σε επικλινές έδαφος και έχει δυο εισόδους. Η μπροστινή είσοδος οδηγεί στους δυο πάνω ορόφους, όπου βρίσκονταν τα υπνοδωμάτια της Μάντισον, της Κάιλι και της Ζάνα -ο Ήθαν είχε μείνει με τη Ζάνα εκείνο το βράδι. Η εξώπορτα ανοίγει με κωδικό, τον οποίο όμως γνώριζαν πολλα άτομα από το Παν/μιο, αφού γίνονταν εκεί πολλά πάρτι.

Στο πίσω μέρος του σπιτιού υπάρχει μια δεύτερη είσοδος -μια συρόμενη πόρτα- που οδηγεί στο διαμέρισμα που έμεναν δυο ακόμη φοιτήτριες, οι οποίες γλίτωσαν τη φονική επίθεση.  Ήταν εκείνες που κάλεσαν την αστυνομία το μεσημέρι της 13ης νομίζοντας ότι μια φίλη τους -ένα από τα θύματα- είχε λιποθυμήσει. Η αστυνομία που έφτασε μετά την κλήση στο σπίτι βρήκε τη Μάντισον, την Κάιλι, τη Ζάνα και τον Ήθαν μαχαιρωμένους με μαχαίρι σταθερής λεπίδας στα κρεβάτια τους. Το αίμα που ήταν ορατό στους τοίχους την επόμενη μέρα από τις κάμερες των δημοσιογράφων φανέρωνε το λουτρό αίματος της προηγούμενης νύχτας.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα τέσσερα θύματα σκοτώθηκαν νωρίς την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, αλλά δεν έχουν προσδιορίσει την ώρα. Και οι τέσσερις πιθανότατα κοιμόντουσαν τη στιγμή που δέχθηκαν την επίθεση και μπορεί να ήταν στα κρεβάτια τους, σύμφωνα με την ιατροδικαστή της κομητείας που έκανε λόγο για έγκλημα πάθους. Και οι τέσσερις μαχαιρώθηκαν πολλές φορές με ένα μεγάλο μαχαίρι και κάποια από τα θύματα προσπάθησαν να αντεπιτεθούν -η σορός της Ζάνα έφερε πολλά αμυντικά τραύματα, γεγονός που δηλώνει ότι αντιστάθηκε. Κανένα από τα θύματα δεν είχε σημάδια σεξουαλικής επίθεσης. 

Police make major reversal after Idaho killings

Η αρχική ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας ανέφερε ότι η επίθεση ήταν στοχευμένη, άρα, δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας και πανικού για τους άλλους φοιτητές και κατοίκους της Μόσχας. Ωστόσο, δεν προσδιόριζε αν στόχος ήταν το σπίτι ή κάποιο από τα θύματα. Και αφού οι μέρες περνούσαν χωρίς να υπάρξει σύλληψη ή ταυτοποίηση υπόπτου παρά τη βοήθεια δεκάδων πρακτόρων του FBI και αξιωματικών της κρατικής αστυνομίας, η αρχική αυτή υπόθεση αποσύρθηκε.

Την επόμενη βδομάδα ήταν η γιορτή των Ευχαριστιών και πολλοί φοιτητές επωφελήθηκαν από την αργία και πήγαν νωρίτερα στα σπίτια τους, όπου και παρέμειναν στη συνέχεια καθώς το πανεπιστήμιο πρόσφερε μαθήματα εξ αποστάσεως λόγω του φόβου που κυριάρχησε στην κοινότητα μετά τους θανάτους.

Η αστυνομία είπε ότι έχει λάβει περισσότερες από 5.000 υποδείξεις, έχει συγκεντρώσει 113 απτά στοιχεία, έχει τραβήξει περίπου 4.000 φωτογραφίες και έχει πάρει περισσότερες από 150 καταθέσεις. Η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την αστυνομία του Αϊντάχο.

Σε τελευταία τους ανακοίνωση, οι ερευνητές αναζητούν τον οδηγό ενός λευκού αυτοκινήτου (Hyundai Elantra, άγνωστου αριθμού πινακίδας) που εθεάθη τη νύχτα του εγκλήματος κοντά στο σημείο. Η αστυνομία δεν ανέφερε αν κάποιος στο αυτοκίνητο είναι ύποπτος, αλλά είπε ότι ο οδηγός και τυχόν επιβάτες ενδέχεται να έχουν κρίσιμες πληροφορίες για το τι συνέβη. «Οι πληροφορίες σας, είτε πιστεύετε ότι είναι σημαντικές είτε όχι, μπορεί να είναι το κομμάτι του παζλ που θα βοηθήσει τους ερευνητές να διαλευκάνουν αυτές τις δολοφονίες», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωση.

Ενώ οι τέσσερις φίλοι δολοφονούνταν, άλλες δύο συγκάτοικοι βρίσκονταν στο πίσω μέρος του σπιτιού, με ανεξάρτητη είσοδο, αλλά δεν δέχτηκαν επίθεση. Οι ερευνητές θεωρούν ότι είχαν κοιμηθεί, ενώ διαπράττονταν οι φόνοι, αφού είχαν επιστρέψει στο σπίτι πριν τη 1πμ. Το σπίτι έχει έξι υπνοδωμάτια, με δύο σε κάθε όροφο. Η αστυνομία είπε ότι τα θύματα βρέθηκαν στον δεύτερο και τρίτο όροφο. Όταν οι δύο επιζήσασες συγκάτοικοι ξύπνησαν, κάλεσαν μερικούς φίλους τους στο σπίτι γιατί πίστευαν ότι μια από τις κοπέλες που έμενε στον επάνω όροφο είχε λιποθυμήσει και δεν ξυπνούσε. Αφού έφτασαν οι φίλοι, κάποιος από την ομάδα τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση λίγο πριν το μεσημέρι. Οι αρχές αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν την ηχογράφηση της κλήσης στην Άμεση Δράση.

Οι αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ήταν περισσότεροι από ένας οι δράστες. Έχουν επικοινωνήσει με τοπικές επιχειρήσεις για να δουν αν κάποιος είχε αγοράσει πρόσφατα μαχαίρι με σταθερή λεπίδα. Ο αρχηγός του Αστυνομικού Τμήματος της Μόσχας είπε ότι δεν μπορεί να πει εάν ο δολοφόνος ήταν ακόμα στην πόλη ή έχει διαφύγει, ούτε γνωρίζει σε ποια φυλετική ομάδα ή κοινότητα ανήκει.

Καθώς κανείς δεν έχει συλληφθεί για την υπόθεση, άνθρωποι στη Μόσχα και ειδήμονες του Διαδικτύου ερευνούν θεωρίες και μη επαληθευμένες ιστορίες, ωθώντας τις αρχές να ζητήσουν από τους ανθρώπους να σταματήσουν να διαδίδουν φήμες. Αφού άρχισαν να διαδίδονται ιστορίες αυτή την εβδομάδα για μυστηριώδεις θανάτους ζώων πριν από τις δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς για το γδάρσιμο ενός σκύλου, οι ερευνητές είπαν ότι είχαν διαπιστώσει ότι οι θάνατοι των ζώων δεν είχαν σχέση με τους θανάτους των τεσσάρων φοιτητών.

Current State of Idaho Student Murders Investigation

Στην αγρυπνία προς τιμή της μνήμης των θυμάτων στο Πανεπιστήμιο, μίλησαν συγκλονισμένοι οι συγγενείς τους στις χιλάδες φοιτητών και φίλων.

  • Η Μάντισον Μόγκεν ήταν φοιτήτρια μάρκετινγκ, όπως και η Κάιλι. Ήταν φίλες από παιδιά, είχαν διαλέξει το ίδιο πανεπιστήμιο, συγκατοικούσαν και δολοφονήθηκαν κοιμισμένες στο ίδιο κρεβάτι.
  • Ο Ίθαν Τσάπιν ήταν ένα από τρίδυμα αδέρφια και είχε περάσει τη μέρα πριν τους φόνους με τα δύο αδέρφια του, που είναι επίσης φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο.
  • Η Ζάνα Κερνόντλ ήταν μια κοπέλα με ισχυρή θέληση που απολάμβανε τις σπουδές της. Προφανώς είχε πολεμήσει τον επιτιθέμενό της, κατά την ιατροδικαστή.

Οι ερευνητές έχουν ερωτηθεί για τις φήμες ότι η η Κάιλι είχε καταγγείλει, πριν τον θάνατό της, παρενόχληση από έναν «διώκτη» και είπαν ότι  δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά συνεχίζουν να τις εξετάζουν.

Αυτό το σενάριο είναι το επικρατέστερο και για ορισμένους προφάιλερ του FBI.

Οι κοπέλες ήταν όμορφες, δημοφιλείς, είχαν έντονη παρουσία στα social media, ακριβά αμάξια. Αν στόχος ήταν η Κάιλι, τότε ο δολοφόνος δε μαχαίρωσε μόνο εκείνη -το μαχαίρωμα είναι πολύ προσωπικός τρόπος δολοφονίας- αλλά ξέσπασε και στους αγαπημένους της φίλους της. Φυσικά, το πόσες μαχαιριές δέχτηκε η Κάιλι θα έριχνε φως και θα επιβεβαίωνε αυτή τη θεωρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ