Κοσμος

Είναι όλοι οι πολιτισμοί άξιοι σεβασμού; Σοβαρά;

Υπάρχουν πολιτισμοί που, παρότι σύγχρονοι, απέχουν αιώνες μεταξύ τους. Υπάρχουν πολιτισμοί που, αντί για σεβασμό, το μόνο που αξίζουν είναι χλευασμό

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένας άντρας μπήκε στο γήπεδο σε αγώνα του Μουντιάλ 2022 φορώντας μπλούζα "Σεβασμός στις Ιρανές" και κρατώντας LGBTQ σημαία
© Ryan Pierse/Getty Images

Ο σεβασμός σε όλους τους πολιτισμούς και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χάρη στο Μουντιάλ του Κατάρ, τους ενοχλημένους με την κριτική Καταριανούς και τους (μπορεί και άμισθους) υπερασπιστές της χώρας του κόλπου ξανακούστηκε η φράση «όλοι οι πολιτισμοί αξίζουν σεβασμό». Όπως ένας Καταριανός έγραψε, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου σε γήπεδο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να φοράει t-shirt με εμφανές ένα ουράνιο τόξο, «Ως Καταριανός είμαι περήφανος γι’ αυτό που έγινε. Δεν ξέρω πότε όλοι οι δυτικοί θα καταλάβουν ότι οι αξίες τους δεν είναι καθολικές. Υπάρχουν κι άλλοι πολιτισμοί με διαφορετικές αξίες που θα πρέπει να γίνονται εξίσου σεβαστές»

Ε, λοιπόν, δυστυχώς για τον κύριο Καταριανό αλλά και όλους όσους πιστεύουν (ή κάνουν ότι πιστεύουν) ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι ισάξιοι και άρα πρέπει να γίνονται το ίδιο σεβαστοί, οι πολιτισμοί δεν είναι ισάξιοι. Υπάρχουν πολιτισμοί καθυστερημένοι. Υπάρχουν πολιτισμοί που, παρότι σύγχρονοι, απέχουν αιώνες μεταξύ τους (χωρίς καν να είναι βέβαιο ότι ο καθυστερημένος πολιτισμός θα φτάσει κάποια στιγμή εκεί που έχει φτάσει σήμερα ο προηγμένος). Υπάρχουν πολιτισμοί που, αντί για σεβασμό, το μόνο που αξίζουν είναι χλευασμό.

Φυσικά κρίνω από την πλευρά των «δυτικών» και αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει πολιτισμόμετρο, αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω αν κάποιος από εσάς θεωρεί άξιους σεβασμού πολιτισμούς οι οποίοι σήμερα, στον 21ο αιώνα, θεωρούν τις γυναίκες ανθρώπους β’ κατηγορίας, απαιτούν από αυτές απόλυτη υποταγή στην επιθυμία των ανδρών και τις υποχρεώνουν να κυκλοφορούν φασκιωμένες ή ακόμα και εντελώς κρυμμένες από την κοινή θέα σαν μαύρα φαντάσματα. Υπάρχει κανείς που να θεωρεί αξιοσέβαστους πολιτισμούς στους οποίους μικρά κοριτσάκια πωλούνται σε ώριμους γαμπρούς; Πολιτισμούς στους οποίους επιβάλλεται η κλειτοριδεκτομή; Στους οποίους δεν απαγορεύεται η παιδική εργασία; Στους οποίους οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται αλλά ορίζονται; Στους οποίους η ασέβεια στην κυρίαρχη θρησκεία μπορεί να σημαίνει φυλάκιση ή και θάνατο; Κι αυτά είναι μόνο λίγα από τα όσα «αξιοσέβαστα» συμβαίνουν σε πολιτισμούς που απαιτούν σεβασμό.

Σημειώστε δε πως όλα αυτά που περιγράφω ως απαράδεκτα έγιναν απαράδεκτα χάρη στον κατασυκοφαντημένο (αλλά τόσο ελκυστικό που άνθρωποι σκοτώνονται για να τον απολαύσουν) «δυτικό πολιτισμό». Αυτόν τον πολιτισμό που σήμερα κυριαρχεί σε χώρες που κάποτε ήταν πιο καθυστερημένες (και που κάποτε πιθανότατα στο μέλλον θα ξαναγίνουν) και που προς το παρόν είναι ο πιο προηγμένος στον πλανήτη από κάθε άποψη. Φυσικά, όπως κάθε ανθρώπινη κατασκευή, έχει ελαττώματα αλλά για βάλτε τον δίπλα σε οποιονδήποτε άλλον να δούμε τι θα δείτε; Για σκεφτείτε να ζείτε σε έναν πολιτισμό σαν αυτούς που «αξίζουν τον ίδιο σεβασμό»; Κάτι μου λέει ότι όχι μόνο δεν θα σας άρεσε και πολύ να ζείτε σε κάποιον «αξιοσέβαστο πολιτισμό» αλλά και ότι πολλά από όσα πρεσβεύουν αυτοί οι «αξιοσέβαστοι πολιτισμοί» εσείς τα απεχθάνεστε. 

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, υπάρχουν πολιτισμοί που είναι τρομακτικοί (κυρίως αν είσαστε γυναίκες ή παιδιά). Υπάρχουν πολιτισμοί στους οποίους δεν θα αντέχατε ούτε εβδομάδα (ναι, ειδικά αν είσαστε γυναίκες ή παιδιά). Υπάρχουν πολιτισμοί που αξίζουν σεβασμό και άλλοι που αξίζουν χλευασμό. Και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι ποιοι. Οπότε μπορείτε να υπερασπίζεστε όσο θέλετε την κλειτοριδεκτομή, την παιδική εργασία, τη μπούρκα, τη θεοκρατία, τις διώξεις και τις εκτελέσεις ομοφυλόφιλων, την αγοραπωλησία παιδιών και τους γάμους τους με ενήλικες, την μοναρχία (τη πραγματική όχι τη διακοσμητική) και όλα τα άλλα τα «αξιοσέβαστα» αλλά παρακαλώ μη ζητάτε να τα σεβαστούμε κι εμείς. Και μπράβο σας.

Υ.Γ. Ναι, ναι, η Δύση έχει κάνει εγκλήματα και μπλα μπλα μπλα. Όπως ακριβώς και κάθε σημείο του ορίζοντα που έχει αποκτήσει ισχύ. Καταλαβαίνετε όμως πόσο μεγάλη πρόοδος είναι που μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε ως εγκλήματα χωρίς να φοβόμαστε.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ