- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποκαλυπτική έκθεση του Human Right Watch: «Η Τουρκία απελαύνει βίαια Σύρους πρόσφυγες»
Το Παρατηρητήριο επικαλείται μαρτυρίες πενήντα ατόμων που απελάθηκαν
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η έκθεση για τις τουρκικές Αρχές - Παραβιάσεις δικαιωμάτων και αυθαίρετες απελάσεις κατά Σύρων προσφύγων
Τον περασμένο Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι παραβίασαν τα δικαιώματα ενός Σύρου πολίτη, του Μοχάμεντ Φαουζί Ακκάντ, επειδή «τον απέλασαν αυθαίρετα στη χώρα του» παρά την έγκυρη άδεια παραμονής. Η Άγκυρα κλήθηκε να καταβάλει στον Ακκάντ 12.250 ευρώ για ηθική βλάβη. Το δικαστήριο «έκρινε επίσης ότι το να του περάσει χειροπέδες μαζί με άλλους Σύρους κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το λεωφορείο, η οποία διήρκεσε σχεδόν 20 ώρες, ισοδυναμεί με ταπεινωτική μεταχείριση».
Σήμερα, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να δημοσιεύσει μια πρώτη λεπτομερή και τεκμηριωμένη έρευνα σχετικά με τη διάδοση ενός φαινομένου του οποίου η κλίμακα εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή. Πενήντα περίπου μαρτυρίες απελαθέντων και των οικογενειών τους επέτρεψαν στη συγγραφέα του, Nadia Hardman, να ρίξει ένα φως σε ορισμένες από τις απελάσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, που επικαλείται η Monde, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που «συνελήφθησαν, κρατήθηκαν και απελάθηκαν αυθαίρετα στη Συρία από τις τουρκικές αρχές» ανέρχεται, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022, σε «αρκετές εκατοντάδες (...) συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών». Και όμως, η Nadia Hardman, με την οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά, τονίζει ότι «αυτό είναι πιθανώς μόνο μια ελάχιστη εκτίμηση».
Οι μαρτυρίες και οι αφηγήσεις αναφέρονται σε συλλήψεις και σε κακές συνθήκες κράτησης. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κακομεταχειρίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν, αναφέρει το έγγραφο. Τους συγκέντρωσαν και τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα εθελοντικής επιστροφής, προτού τους οδηγήσουν στα συνοριακά περάσματα με τη βόρεια Συρία και τους αναγκάσουν να περάσουν υπό την απειλή όπλων.
Για τον ερευνητή, αν και η Τουρκία έχει παράσχει προσωρινή προστασία σε σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από το 2012, «κάτι που δεν έχει κάνει καμία άλλη χώρα στον κόσμο», φαίνεται ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει μια πλήρη και βίαιη αντιστροφή της γενναιόδωρης πολιτικής υποδοχής της χώρας. Σύμφωνα με τη Nadia Hardman, οι αρχές προσπαθούν τώρα «να μετατρέψουν τη βόρεια Συρία σε ένα είδος χωματερής για τους πρόσφυγες».
Η έκθεση βασίζεται στη μαρτυρία 37 προσφύγων που απελάθηκαν στη βόρεια Συρία. Όλοι τους λένε ότι απελάθηκαν μαζί με δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες. Όλοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν έντυπα είτε στα κέντρα «αναχώρησης» είτε απευθείας στα τουρκοσυριακά σύνορα. Οι μαρτυρίες τους δείχνουν ότι οι υπάλληλοι δεν τους επέτρεψαν να διαβάσουν τα έντυπα εκ των προτέρων. Ορισμένοι μάλιστα κάλυψαν με τα χέρια τους το τμήμα του εγγράφου που ήταν γραμμένο στα αραβικά. Αρκετοί πρόσφυγες που πήραν συνέντευξη δήλωσαν ότι είδαν Τούρκους αξιωματούχους να χτυπούν άνδρες που αρνούνταν να υπογράψουν το χαρτί.
Όταν η ΜΚΟ επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές, αυτές αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των μαρτύρων της έκθεσης, ισχυριζόμενες ότι ακολουθούν τους νόμους που προστατεύουν τους πρόσφυγες και το καθεστώς τους.
Η έρευνα της HRW πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων και ξενοφοβίας έναντι των Σύρων στην Τουρκία. Μετά από έντεκα χρόνια συγκατοίκησης, ο τουρκικός πληθυσμός, που έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, δείχνει πλέον ανοιχτά την κούρασή του. Τον Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σαφώς την πρόθεσή του να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα στείλει «όλους τους Σύρους αδελφούς του» πίσω στην πατρίδα τους, αν κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.