Κοσμος

Η βασίλισσα της Δανίας «λυπάται» αλλά δεν αλλάζει την απόφασή της για την αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της

Συνεχίζονται αντιδράσεις στη βασιλική οικογένεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β'
Η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β' © EPA

Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β': Η απόφαση αφαίρεσης των βασιλικών τίτλων και η συγγνώμη από τα εγγόνια της - Η νέα δήλωσή της για την αμετάκλητη απόφασή της

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' της Δανίας ζήτησε συγγνώμη από τα τέσσερα εγγόνια της, λίγες ημέρες μετά την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους, χωρίς, ωστόσο, να άρει την απόφασή της.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η βασίλισσα της Δανίας δήλωσε ότι η απόφασή της αυτή ήταν λάθος και προκάλεσε αναστάτωση στην  οικογένειά της. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι τα παιδιά, οι νύφες και τα εγγόνια μου είναι η μεγάλη μου χαρά και περηφάνια. Τώρα ελπίζω ότι ως οικογένεια μπορούμε να βρούμε την ηρεμία, να βρούμε τον δρόμο μας μέσα από αυτήν την κατάσταση», ανέφερε σε νέα της δήλωση, με την οποία προσπάθησε να «μπαλώσει» την αναστάτωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' αφαίρεσε τους τίτλους από τα εγγόνια της σε μία προσπάθεια «η μοναρχία να συμβαδίζει με τους καιρούς». Στην αρχική της δήλωση έκανε γνωστό ότι «οι τίτλοι του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας που είχαν μέχρι τώρα θα καταργηθούν». 

Ο πρίγκιπας Joachim, ο νεότερος γιος της βασίλισσας, δήλωσε αναστατωμένος από την αλλαγή. «Δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό να βλέπεις τα παιδιά σου να κακομεταχειρίζονται έτσι. Βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν καταλαβαίνουν τον λόγο αυτής της αλλαγής». Η σύζυγός του, η πριγκίπισσα Μαρί, είπε ότι το μικρότερο παιδί της είχε δεχτεί bullying στο σχολείο μετά την απόφαση της βασίλισσας. Σε συνέντευξή του, το ζευγάρι είπε επίσης ότι η βασίλισσα δεν είχε μιλήσει μαζί τους από τότε που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές. Ένα από τα εγγόνια, ο πρίγκιπας Νικολάι, είπε ότι η οικογένειά του ήταν «σοκαρισμένη» από την απόφαση.

Από τις αρχές του 2023, τα τέσσερα παιδιά του Ιωακείμ - ο Πρίγκιπας Νικολάι, 23, ο Πρίγκιπας Φέλιξ, 20, ο Πρίγκιπας Χένρικ, 13 και η Πριγκίπισσα Αθηνά, 10 - θα είναι γνωστά με τους τίτλους Κόμης και Κόμισσα του Μονπεζάτ αντί για Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα.

Η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β' με μέλη της οικογένειάς της
Η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β', μαζί με τον διάδοχο του θρόνου, Φρειδερίκο, και τα παιδιά του © EPA / HENNING BAGGER

«Η Αυτού Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα επιθυμεί να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια να μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη μοναρχία», ανέφερε η δήλωση της περασμένης εβδομάδας. Τα παιδιά του μεγαλύτερου γιου της βασίλισσας και διαδόχου του θρόνου Φρειδερίκου, θα κρατήσουν τους τίτλους τους. Η σύζυγός του, η πριγκίπισσα Μαρία, υποστήριξε τη βασίλισσα, λέγοντας ότι «η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί πραγματικά να βλάψει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απόφαση δεν είναι η σωστή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ