- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Μονόδρομος η στήριξη της Ουκρανίας με όπλα
Ο Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τη Ρωσία, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας την ανακατάληψη του Λιμάν στο Ντονέτσκ.
Στην Ουκρανία η ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τον ουκρανικό στρατό δείχνει ότι το Κίεβο σημειώνει προόδους και είναι σε θέση να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα Κυριακή (2/10) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Είδαμε ότι κατάφεραν να καταλάβουν μια νέα πόλη, τη Λιμάν, και αυτό καταδεικνύει ότι οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο και είναι σε θέση να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις χάρη στο θάρρος, χάρη στη γενναιότητα, τις ικανότητές τους αλλά φυσικά και χάρη στα προηγμένα όπλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι (π.χ. εκτοξευτήρες HIMARS)», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.
Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, εκτίμησε πως ο καλύτερος τρόπος να αντιταχθεί η διεθνής κοινότητα στην παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας είναι να εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Κιέβου.
Όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη πρέπει να ληφθεί με την ομόφωνη έγκριση των 30 συμμάχων».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Συμμαχία στηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.
«Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ θα έχει σθεναρή και κοινή απάντηση από κάθε άποψη» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.
Μακρόν σε Ζελένσκι: Ετοιμάζουμε νέες σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να «εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μακρόν «επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία» του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια, της Χερσώνα και του Λουχάνσκ.
«Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει πλήρως την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα και να εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων» γνωστοποίησε ακόμη η γαλλική προεδρία.
Η ΕΕ αντέδρασε την Τετάρτη στην προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας προτείνοντας κυρίως την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και νέων περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα.
Επίσης, το Παρίσι καταδίκασε την κράτηση του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια τον οποίο ελέγχει η Ρωσία, του Ιχόρ Μουράσοφ. Ο Ουκρανός αξιωματούχος συνελήφθη την Παρασκευή από ρωσική περίπολο.
Μακρόν και Ζελένσκι «υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη να επιτραπεί πολύ σύντομα να αλλάξει το ουκρανικό προσωπικό που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού» στη Ζαπορίζια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για ποια «κοινή» εφεύρεση πρόκειται και ποιος είναι ο εφευρέτης
Η εικόνα του προέδρου και η υπογραφή του σε χρυσό χρώμα θα εμφανίζονται στο εσωτερικό εξώφυλλο
Ο άνθρωπος πίσω από την ψηφιακή στρατηγική του Τραμπ εξηγεί πώς τα social media και τα podcasts αναδιαμορφώνουν την πολιτική επικοινωνία
H γαλλόφωνη Coco έχει συνδεθεί με εγκλήματα, όπως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, βιασμό και δολοφονία
Ο βρετανός μονάρχης αποστόμωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Καμιά ανοχή από το υπουργείο δικαιοσύνης για απειλές κατά του προέδρου
Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι «σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», υποστήριξε
Drone εντόπισε ηλικιωμένη κοντά στο Λίμαν - Ρομπότ τη μετέφερε σε ασφαλές σημείο εν μέσω πυρών
«Δεν ξέρει τι λέει» όταν μιλάει για το Ιράν, η αντίδραση Τράμπ για τον γερμανό Καγκελάριο
Μασκ εναντίον Άλτμαν στη μεγάλη σύγκρουση για την τεχνητή νοημοσύνη
Μάχη για τα 2 τρισ. ευρώ και αντιπαράθεση για δαπάνες, φόρους και αποπληρωμή χρέους
Σύμφωνα με αυτές ο «Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του»
Αύξηση στο 1,27% του ΑΕΕ, νέοι πόροι και έμφαση σε άμυνα, συνοχή και ανταγωνιστικότητα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προτείνει τετ α τετ στο Μπερεχόβε, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων
Οι ήχοι κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής κάνουν κάποιους χώρους ιδιαίτερα τρομακτικούς
Η Τεχεράνη σταματά τις εξαγωγές χάλυβα - Πλήγμα στη βιομηχανία μετά από επιδρομές
Είχαν διακινήσει και υλικό παιδικής πορνογραφίας
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας
Οργή με δηλώσεις της Μελίσα Άιζακ που υποτιμούν το γυναικείο φύλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.