Κοσμος

Ο αιχμάλωτος Ουκρανός Mykhailo Dianov «πριν» και «μετά»: Ο πιανίστας που έγινε στρατιώτης

Η φρίκη του πολέμου στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αιχμάλωτος Ουκρανός Mykhailo Dianov «πριν» και «μετά»: Ο πιανίστας που έγινε στρατιώτης

Ο ουκρανός στρατιώτης Mykhailo Dianov που αιχμαλωτίστηκε από τον ρωσικό στρατό και οι φωτογραφίες με την αποστεωμένη όψη του, μετά την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Νέες λεπτομέρειες έχουν βγει στην επιφάνεια για την κατάσταση της υγείας του πιανίστα Mykhailo Dianov, ενός στρατιώτη που υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη ρωσική αιχμαλωσία στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων από την αρχή του πολέμου.

Ο 42χρονος στρατιώτης απεικονιζόταν με τραυματισμένο χέρι σε μια από τις διάσημες φωτογραφίες που τράβηξε ο Dmytro “Orest” Kozatsky, όσο ήταν παγιδευμένος στο εργοστάσιο Azovstal, ενώ σοκ προκαλεί η σημερινή του κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ουκρανικού ειδησεογραφικού site pravda.co.ua ο Mykhailo Dianov υπερασπίστηκε τη Μαριούπολη και τραυματίστηκε στο χέρι, αλλά αφού εγκατέλειψε το εργοστάσιο Azovstal και παραδόθηκε στον ρωσικό στρατό, δεν έλαβε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα όσο ήταν σε αιχμαλωσία. Η επιβίωσή του όπως και των υπολοίπων αιχμαλώτων ήταν ενάντια σε όλες τις προσδοκίες με τους περισσότερους να αμφιβάλουν ότι θα τους ξαναδούν ποτέ ζωντανούς. Οι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου φέρονται να ζητούσαν την εκτέλεσή τους από τις πρώτες μέρες της αιχμαλωσίας τους. Ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin τους κατηγόρησε ως ναζί εγκληματίες και ότι δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε καμιά ανταλλαγή κρατουμένων. Παρ’ όλα αυτά σε μια κίνηση που σόκαρε τους πάντες αποδείχτηκαν ζωντανοί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική ιστοσελίδα dailymail.co.uk ο Mykhailo Dianov απελευθερώθηκε από τη ρωσική αιχμαλωσία στις 21 Σεπτεμβρίου μαζί με 214 ακόμη υπερασπιστές της Μαριούπολης με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας. Η κράτησή του διήρκησε τέσσερις μήνες. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν πέντε διοικητές του τάγματος Azov και δέκα ξένοι εθελοντές. Σε αντάλλαγμα η Ρωσία δέχτηκε 56 δικούς της στρατιώτες. Μεταξύ αυτών και ο Viktor Medvedchuk, που θεωρείται «δεξί χέρι» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Viktor Medvedchuk ανταλλάχτηκε για 200 ουκρανούς αιχμαλώτους.

Η Violetta Kirtoka, δημοσιογράφος στο censor.net, δημοσίευσε μια φωτογραφία με το τραυματισμένο χέρι του και η αδερφή του Mykhailo, Alona Lavrushko, επιβεβαίωσε ότι η φωτογραφία είναι όντως του αδερφού της. Όσα γνωρίζουμε για τη σημερινή κατάσταση του Mykhailo προέρχονται από την αδερφή του, η οποία  μίλησε στην ουκρανική Pravda για την έλλειψη ιατρικής περίθαλψης όσο ήταν σε αιχμαλωσία και την τρέχουσα κατάσταση υγείας του 42χρονου.

«Η φυσική του κατάσταση είναι πού σοβαρή. Αλλά ψυχικά, ο Mykhailo είναι πολύ δυνατός. Είναι εξαιρετικά χαρούμενος που επέστρεψε. Όπως λέει, περπατάει και αναπνέει καθαρό, ελεύθερο αέρα. Τώρα το σημαντικότερο πράγμα είναι να ξανασταθεί στα πόδια του», λέει η Alona. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κιέβου.

Ο Mykhailo Dianov μετά την ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας-Ουκρανίας, Τσερνίχιβ
Ο Mykhailo Dianov μετά την ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας-Ουκρανίας, Τσερνίχιβ, 22 Σεπτεμβρίου 2022 © EPA/SECURITY SERVICE OF UKRAINE

«Ο γιατρός στο στρατιωτικό νοσοκομείο τον εξέτασε, αλλά δεν πρόκειται να τον χειρουργήσουν ακόμα διότι πρέπει πρώτα να πάρει λίγο βάρος. Αυτό είναι βασικό, διότι δεν μπορεί να χειρουργηθεί στην κατάστασή που βρίσκεται. Μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του», λέει η Alona.

Μόλις αναρρώσει, ο Mykhailo θα πρέπει να χειρουργηθεί στο χέρι του, από το οποίο λείπουν 4 εκατοστά οστού. «Έχει πρόβλημα με το χέρι του. Ίσως έχει σχηματισθεί απόστημα. Στη συνέχεια πρέπει να χειρουργηθεί και να τοποθετηθεί μια πλάκα στο οστό, γιατί του λείπει μεγάλο κομμάτι από το χέρι του και όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν», εξήγησε περαιτέρω η αδερφή του.

Στις ουκρανικές κατεχόμενες περιοχές, ο Mykhailo, όπως και πολλοί άλλοι τραυματίες, δεν είχαν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

«Έβγαλαν το αντικείμενο που είχε στο χέρι του χωρίς αναισθητικό, χωρίς τίποτα, χρησιμοποιώντας σκουριασμένη πένσα. Του έβγαλαν αυτό το μέταλλο από το μπράτσο με πένσες. Αυτό ήταν το είδος της βοήθειας που έπαιρναν τα παιδιά μας», λέει η αδερφή του Mykhailo.

Η Alona Lavrushko μίλησε και για την πρώτη φορά που είδε τον αδερφό της μετά την αποφυλάκισή του. «Δεν ξέρω καν πώς να σας το περιγράψω. Χαιρόμασταν απείρως που είδαμε ο ένας τον άλλον, δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να αγκαλιαζόμαστε. Και όμως, δεν υπήρχαν δάκρυα, μόνο χαμόγελα. Ειδικά από αυτόν. Είναι εξαιρετικά θετικός, εξαιρετικά δυνατός στο πνεύμα και αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για ψυχολογική βοήθεια, απάντησε. «Νομίζω ότι είναι στο χέρι του. Αν τη χρειαστεί, φυσικά και θα την πάρει. Αλλά πρέπει επίσης να γίνει δουλειά και με τις υπόλοιπες οικογένειες για το πώς πρέπει να το προσεγγίσουμε. Το καρδιογράφημά του ήταν καλό. Αυτό είναι ένα συν. Αλλά το βάρος του... Όταν ένα άτομο χάνει το 30% του κανονικού του βάρους, πρέπει να το ξαναπάρει», πρόσθεσε η Alona.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ