Κοσμος

Μεντβέντεφ: «Τα πυρηνικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν» για την προστασία του Ντονμπάς

Οι νέες απειλές του πρώην προέδρου της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν σταματά να απειλεί με πυρηνικά τη Δύση
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν σταματά να απειλεί με πυρηνικά τη Δύση © EPA | Pixabay

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απειλεί ξανά με πυρηνικά τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα στο Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.

Τα πυρηνικά αποτελούν στρατιωτική επιλογή για τη Ρωσία σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση στο έδαφός της, επανέλαβε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας έχει ενανειλημμένα απειλήσει με πυρηνικά τη Δύση.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τα παράνομα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς (Λουχάνσκ και Ντόνετσκ), στη Χερσώνα και σε τμήμα της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ εκτόξευσε νέες απειλές με ανάρτησή του στο Telegram. Το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι ο Μεντβέντεφ προανήγγειλε την ένταξη του Ντονμπάς και των άλλων εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας μετά τα δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, προκειμένου να προστατεύσει ρωσικά εδάφη. Σημειώνεται ότι μετά την προέλαση στο Χάρκοβο οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση στο Λουχάνσκ, σημειώνοντας και τις πρώτες τους νίκες.

Τι έγραψε ο Μεντβέντεφ για τα πυρηνικά και το Ντονμπάς στην Ουκρανία - Η νέα ανάρτηση

«Θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα και οι δημοκρατίες του Ντονμπάς και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτά στη Ρωσία. Η προστασία όλων των εδαφών που έχουν ενταχθεί, θα ενισχυθεί σημαντικά από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις» έγραψε.

Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων που βασίζονται σε νέες αρχές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τέτοια προστασία».

«Επομένως, διάφοροι συνταξιούχοι ηλίθιοι με γαλόνια στρατηγού δεν χρειάζεται να μας εκφοβίζουν μιλώντας για χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά (όπλα) είναι εγγυημένο ότι μπορούν να φτάσουν στόχους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ πιο γρήγορα. Αλλά το δυτικό κατεστημένο, γενικά, όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής», καταλήγει το μήνυμα-απειλή του Ρώσου αξιωματούχου» κατέληξε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις νέες του απειλές για επιθέσεις με πυρηνικά κατά της Δύσης.

Πότε μπορεί η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά - Οι τέσσερις περιπτώσεις

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αναφερθεί στις 4 περιπτώσεις που δίνουν το δικαίωμα στη Ρωσία να εξαπολύσει επίθεση με πυρηνικά κατά τρίτης χώρας.

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα» είχε αναφέρει, προσθέτοντας: «Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω:

  1. Όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο.
  2. Οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
  3. Επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας.
  4. Όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση για να συγκεντρωθούν 300.000 Ρώσοι έφεδροι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι δεν μπλοφάρει με τα πυρηνικά. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου που θα προκαλέσει καταστροφή σε τοπική κλίμακα στην Ουκρανία είναι μια επιλογή που έχει εξεταστεί από τη Ρωσία, καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος εκτυλίσσεται όλο και χειρότερα για τη Μόσχα. «Μην το κάνεις, θα υπάρξουν συνέπειες» δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, καλώντας τον Πούτιν να μη χρησιμοποιήσει κάποιο πυρηνικό τακτικό όπλο.

Η Ρωσία έχει τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν σε κοντινή απόσταση. Στις αρχές Αυγούστου ο Πούτιν είχε παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να προκληθεί μια σύρραξη με ατομικές βόμβες.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσίδα παρουσιάστρια δήλωσε στην τηλεόραση ότι «έπρεπε να χτυπήσουμε με πυρηνικά στην κηδεία της Ελισάβετ», καθώς όλοι οι ηγέτες της Δύσης ήταν συγκεντρωμένοι στο Λονδίνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ