Κοσμος

«Τsar Bomba»: H ισχυρότερη ατομική βόμβα που πυροδοτήθηκε ποτέ

Το νέο βίντεο - ντοκουμέντο που δημοσίευσαν οι Ρώσοι και προκαλεί ανατριχίλα - 3.333 φορές πιο ισχυρή από το «Little Boy» που κατέστρεψε τη Χιροσίμα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Tsar Bomba»: Η ισχυρότερη ατομική βόμβα που πυροδοτήθηκε στον πλανήτη Γη - Κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση
«Tsar Bomba»: Η ισχυρότερη ατομική βόμβα που πυροδοτήθηκε στον πλανήτη Γη - Κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση © YouTube

H «Tsar Bomba» είναι η ισχυρότερη ατομική βόμβα που έχει πυροδοτηθεί στη Γη - 3.333 φορές πιο δυνατή από τη Χιροσίμα - Δείτε το νέο βίντεο ντοκουμέντο.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα περιλαμβάνονται στο βίντεο - ντοκουμέντο από την «Tsar Bomba», την ισχυρότερη ατομική βόμβα που έχει πυροδοτηθεί ποτέ.

Το βίντεο, διάρκειας 40 λεπτών, δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από το κρατικό πυρηνικό τμήμα ROSATOM.

Πρόκειται για απόρρητο βίντεο το οποίο βρισκόταν για δεκαετίες σε φάκελο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που αποχαρακτηρίστηκε. Η «Tsar Bomba» πυροδοτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1961 σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της νήσου Σέβερνι στον Αρκτικό Κύκλο. Είχε προηγηθεί ο αγώνας δρόμου σε επίπεδο πυρηνικών δοκιμών με τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Τα βίντεο από τις πυροδοτήσεις εκείνων των ετών προκαλούν ακόμα και σήμερα ανατριχίλα, καθώς Αμερικανοί και Σοβιετικοί πειραματίζονταν πάνω στο μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει η ατομική βόμβα, με ανυποψίαστους ανθρώπους και ζώα σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη να πληρώνουν το βαρύ τίμημα.

Χαρακτηριστική περίπτωση η πυρηνική δοκιμή του Castle Brano από τις ΗΠΑ στην ατόλη Μπικίνι την 1η Μαρτίου 1954 στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ήταν 1.000 φορές πιο δυνατή από τις βόμβες που έριξαν οι Αμερικανοί σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Δημιούργησε κρατήρα, πλάτους 2 χλμ. και βάθους 70 μέτρων. «Ξεπέρασε» τις προσδοκίες των Αμερικανών ειδικών όσον αφορά στο καταστροφικό της εύρος, με αποτέλεσμα να λιώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης και να μολύνει με ραδιενέργεια πληθυσμούς σε γειτονικά νησιά.

Castle Bravo

Αυτός ο ανελέητος ανταγωνισμός για το ποιος θα κατασκευάσει και θα έχει άμεσα διαθέσιμη την ισχυρότερη ατομική βόμβα στο πυρηνικό του οπλοστάσιο, οδήγησε στην «Tsar Bomba».

«Tsar Bomba»: Η ισχυρότερη ατομική βόμβα - Προκάλεσε έκρηξη 3.333 φορές πιο δυνατή από αυτή στη Χιροσίμα

Η βόμβα υδρογόνου, 50 μεγατόνων συμβατικού εκρηκτικού, κατασκευάστηκε από τους επιστήμονες της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν πυροδοτήθηκε, οι μετρήσεις προκάλεσαν ίλιγγο.

Ήταν 3.333 φορές πιο ισχυρή από το «Little Boy», την ατομική βόμβα που μετέφερε το Enola Gay και έπεσε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας στις 6 Αυγούστου 1945, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Castle Bravo

Το συγκλονιστικό υλικό από την πυρηνική δοκιμή της «Tsar Bomba» στις εσχατιές της Σοβιετικής Ένωσης στον Αρκτικό Κύκλο, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Ρωσία στις 20 Αυγούστου 2020.

Καθόλου τυχαία ημερομηνία καθώς συμπίπτει με την 75η επέτειο από την έναρξη της πυρηνικής βιομηχανίας στην τότε Σοβιετική Ένωση που έτρεχε να καλύψει το χαμένο έδαφος μετά την «επιτυχία» της ομάδας του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ να κατασκευάσει για τους Αμερικανούς το «Little Boy» και τον «Fat Man» -τις ατομικές βόμβες που ισοπέδωσαν Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945.

50 Megaton Tsar Bomba Declassified • Ivan RDS-220 Hydrogen Bomb
 

«Tsar Bomba»: Η ισχυρότερη ατομική βόμβα που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί - Τρομάζουν τα νούμερα

Τα δεδομένα για την «Tsar Bomba», την ισχυρότερη ατομική βόμβα που πυροδοτήθηκε ποτέ στον πλανήτη Γη, προκαλούν τρόμο:

  • 27 κιλά βάρος και 8 μέτρα μήκος
  • Πυροδοτήθηκε 4 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας
  • Η έκρηξη έγινε αντιληπτή σε απόσταση 620 μιλιών (997 χλμ)
  • Το πυρηνικό νέφος (μανιτάρι) που σχηματίστηκε, είχε ύψος 42 μίλια (67 χλμ) -8 φορές το Έβερεστ.
  • Το ωστικό κύμα κατέστρεψε στρατιωτικά κτίρια σε απόσταση 35 μιλίων (55 χλμ).

Ειδικοί μελετητές εκτιμούν ότι αν δεν είχε υπογραφεί η Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων το 1963, η «Tsar Bomba», η ατομική βόμβα που κατασκεύασε και πυροδότησε η Σοβιετική Ένωση, θα είχε σίγουρα ξεπεραστεί.

Γράφημα με τις ισχυρότερες ατομικές βόμβες που έχουν πυροδοτηθεί στη Γη - Στην κορυφή η «Tsar Bomba»
Γράφημα με τις ισχυρότερες ατομικές βόμβες που έχουν πυροδοτηθεί στη Γη - Στην κορυφή η «Tsar Bomba»

Με τον πλανήτη να έχει «παγώσει» για ημέρες τον Οκτώβριο του 1962 με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, όταν ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση έφθασαν πολύ κοντά σε πυρηνικό πόλεμο, ξεκίνησαν άμεσα διαπραγματεύσεις για μπει ένα «φρένο» στον πυρηνικό εξοπλισμό. Τελικά στις 5 Αυγούστου 1963 τρεις χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη Μερική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Limited Test Ban Treaty). Ειδικότερα, ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν ότι:

1. Απαγορεύονταν οι πυρηνικές δοκιμές υποθαλάσσια, στην ατμόσφαιρα και στο Διάστημα.
2. Επιτρέπονταν οι πυρηνικές δοκιμές στο υπέδαφος, υπό τον όρο ότι τα ραδιενεργά υπολείμματα θα παρέμεναν στα γεωγραφικά όρια του κράτους που πραγματοποιούσε τις δοκιμές.
3. Καλούνταν οι συμβαλλόμενοι να εργαστούν προς την κατεύθυνση του πλήρους αφοπλισμού.

Το νέο βίντεο ντοκουμέντο από την πυροδότηση της «Tsar Bomba», της ισχυρότερης ατομικής βόμβας στη Γη που κατασκεύασε η Σοβιετική Ένωση, μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ