Κοσμος

Μπάιντεν σε Πούτιν για πυρηνικά: «Μην το κάνεις, θα υπάρξουν συνέπειες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν σε Πούτιν για πυρηνικά: «Μην το κάνεις... μη... μη... θα υπάρξουν συνέπειες»
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA/POOL

Τζο Μπάιντεν σε Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία: «Μην το κάνεις, θα υπάρξουν συνέπειες»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει διεθνείς συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη που έδωσε για την εκπομπή "60 Minutes" του CBS και θα προβληθεί την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης - και τους κινδύνους που μπορεί αυτές να επιφέρουν. «Καθώς η Ουκρανία πετυχαίνει στο πεδίο της μάχης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται σε δύσκολη θέση και στριμώχνεται στη γωνία», είπε ο δημοσιόγραφος στον Μπάιντεν. «Και αναρωτιέμαι, κ. Πρόεδρε, τι θα του λέγατε αν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα» συνέχισε.

«Μην το κάνεις. Μη. Μη. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου σε σχέση με οτιδήποτε άλλο ακολούθησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο κ. Μπάιντεν.

President Biden to Vladimir Putin on threat of nuclear war: Don’t | 60 Minutes

Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν ο Πούτιν ξεπερνούσε αυτή την κόκκινη γραμμή, ο πρόεδρος δεν απάντησε με λεπτομέρειες.

«Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποιες θα ήταν; Φυσικά, δεν πρόκειται να σας πω. Θα έχει, όμως, συνέπειες», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Θα γίνουν περισσότερο παρίας στον κόσμο από ό,τι ήταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και ανάλογα με την έκταση των πράξεών του θα καθοριστεί η αντίδραση που θα υπάρξει» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι νίκες των Ουκρανών στο πεδίο των μαχών, και η ανακατάληψη μεγάλης έκτασης εδαφών στα βορειοανατολικά, κάνουν κάποιους αναλυτές να φοβούνται ότι ο Πούτιν θα στραφεί ακόμα και στα πυρηνικά όπλα. 

Την ίδια ώρα Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 600 εκατομμρίων δολαρίων για να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό να διατηρήσει τη δυναμική του απέναντι στη Ρωσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ