- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι Ρώσοι χάνουν στο Χάρκοβο - Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν χωριά (βίντεο)
Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται
Οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν χωριά στο Χάρκοβο. Η αντεπίθεση στην ανατολική Ουκρανία αναγκάζει τους Ρώσους να υποχωρήσουν.
Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται και είναι ιδιαίτερα σκληρές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και φαίνεται να έχει πιάσει στον... ύπνο τους Ρώσους, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν περιοχές που είχαν κυριεύσει στην πρώτη φάση του πολέμου.
Οι Ουκρανοί απειλούν πλέον έναν σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού που χρησιμοποιεί η Μόσχα στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.
Η αιφνιδιαστική προέλαση ήταν η πιο εντυπωσιακή στιγμή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου μέχρι στιγμής, δεδομένου και ότι σημειώθηκε στην περιοχή του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Χερσώνα, στον νότο, όπου αναμενόταν να ρίξουν όλο το βάρος τους οι ουκρανικές δυνάμεις -ειδικά μετά την προειδοποίηση για την Κριμαία.
«H Μόσχα ελέγχει εδώ και μήνες περίπου το 1/5 των ουκρανικών εδαφών στα νότια και τα ανατολικά.
Ενίσχυσε τις δυνάμεις της στα νότια, καθώς το Κίεβο συζητούσε σχέδια για αντεπίθεση σε αυτές τις περιοχές, όμως οι ρωσικές δυνάμεις έμειναν εκτεθειμένες σε άλλα μέτωπα» εξηγεί ο Κόνραντ Μουζίκα, ο διευθυντής της εταιρείας στρατιωτικών συμβούλων Rochan στην Πολωνία.
Οι Ουκρανοί στοχεύουν το Κουπιάνσκ - Οι Ρώσοι στέλνουν ενισχύσεις
Σήμερα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της διέσπασαν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή του Χαρκόβου, προωθήθηκαν κατά 50 χιλιόμετρα και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες.
«Είναι μια ευκαιριακή επίθεση που πραγματικά αιφνιδίασε τις ρωσικές δυνάμεις. Θα μπορούσε πραγματικά να σημάνει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να πιέσουν και να καταλάβουν το Κουπιάνσκ» υποστήριξε από τη μεριά του ο Νιλ Μέλβιν, του ινστιτούτου προβληματισμού RUSI.
Το Κουπιάνσκ είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος πάνω στον δρόμο για το κατεχόμενο Ιζιούμ, απ’ όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις της στην εν μέρει κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ, η πλήρης κατάληψη της οποίας είναι βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο.
Ένας Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι απομακρύνονται οι άμαχοι από το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανήρτησε πλάνα με φορτηγά και τεθωρακισμένα να οδεύουν προς την περιοχή του Χαρκόβου.
Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν το Κουπιάνσκ μέσα σε 72 ώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ρωσικές δυνάμεις στο Ιζιούμ θα απειληθούν με περικύκλωση και επομένως «θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους στο Ντονέτσκ», σχολίασε ο Μέλβιν.
Παρά την παραδοχή των Ρώσων για απώλειες εδαφών στο Χάρκοβο, στη Δύση πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει ένας μακρύς πόλεμος φθοράς. «Είναι πιθανό να συνεχιστεί για μεγάλη χρονική περίοδο. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δείξει ότι θα ρίξει πολλούς ανθρώπους» στον πόλεμο, σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Σκληρές μάχες σε πολλά μικρά μέτωπα στην Ουκρανία
Στο νυχτερινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο και τα ανατολικά από την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, η γραμμή του μετώπου παρέμενε σχεδόν σταθερή από τις αρχές Ιουλίου, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της περιφέρειας του Λουχάνσκ.
«Γενικά, η κατάσταση στη γραμμή του μετώπου φαίνεται να έχει τελματώσει, ενδεχομένως όμως να βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι η ζυγαριά γέρνει προς την Ουκρανία» είπε ο Μουζίκα. Όπως υποστήριξε, ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία έχουν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό για να διεξάγουν μια ευρείας κλίμακας αντεπίθεση.
«Θα βλέπουμε ανιχνευτικές κινήσεις, περιορισμένες διεισδύσεις σε ορισμένες περιοχές. Αναλόγως του πώς θα πάνε αυτές, θα δούμε περισσότερες κινήσεις ή αντεπιθέσεις» προέβλεψε.
Ο Ντέιλ Μπάκνερ, ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Global Guardian, είπε ότι «δεν πιστεύουμε πως οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα των κατεχομένων εδαφών μέχρι την άνοιξη του 2023 αλλά θα έχουν περιορισμένες επιτυχίες με μικρότερους στόχους».
Εκτεθειμένες οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων σε Ανατολική Ουκρανία και Χερσώνα
Σύμφωνα με τον Μπάκνερ, οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού εκτείνονται πλέον από το Λουχάνσκ μέχρι τη Χερσώνα, δίνοντας την ευκαιρία στους Ουκρανούς για μια αιφνιδιαστική επίθεση στην ανεπαρκώς φυλασσόμενη γραμμή του μετώπου εντός και γύρω από την περιοχή του Χαρκόβου.
«Αυτή είναι η πρώτη πραγματική επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Αλλάζει πραγματικά τον πόλεμο.
Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να υπερασπίσουν τα εδάφη που κατέλαβαν» σημείωσε.
Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις στα κατεχόμενα εδάφη
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στις επιμελητειακές υποδομές και τους διαδρόμους ανεφοδιασμού της Ρωσίας. «Προωθούμε τον στρατό μας σε όλες τις κατευθύνσεις, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη. Χρησιμοποιούμε την τακτική των χιλίων πληγμάτων. Το Χάρκοβο, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, καθώς επίσης το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, είναι προτεραιότητες», τόνισε.
Ο Ποντολιάκ πρόσθεσε ότι η ρωσική επίθεση σταμάτησε και οι Ρώσοι έχουν περάσει στην άμυνα. Οι Ρώσοι «προσπαθούν να μαντέψουν ποιοι θα είναι οι κυριότεροι στόχοι μας και ανακατευθύνουν τις εφεδρείες τους εκεί» κατέληξε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.