Κοσμος

Λιζ Τρας: Η Βρετανία μπορεί να ξεφύγει από την «καταιγίδα»

Η πρώτη ομιλία της νέας πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λιζ Τρας
Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας © EPA / NEIL HALL

Λιζ Τρας: Η νέα πρωθυπουργός στην πρώτη της ομιλίας στον λαό της Βρετανίας - Η ενεργειακή κρίση στην ατζέντα της

Η Λιζ Τρας, νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, έκανε σήμερα την πρώτη της ομιλία έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και έστειλε το μήνυμα στους πολίτες ότι η χώρα «μπορεί να ξεφύγει από την καταιγίδα», ενώ δήλωσε ότι έχει ένα «γενναίο σχέδιο» για τη χώρα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι θα εργαστεί αυτήν την εβδομάδα προκειμένου οι πολίτες να μην κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τους λογαριασμούς ενέργειας. Συγκεκριμένα, είπε ότι υπάρχουν τρεις προτεραιότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν. Πρώτον, η οικονομική ανάπτυξη μέσω της μείωσης των φόρων. Δεύτερον, η στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας και τρίτον, η διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών δημόσιας Υγείας σε όλους τους πολίτες.

Η κ. Τρας δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να παγώσει τις τιμές ενέργειας καθώς από την 1η Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να αυξηθούν κατά 80%. Τέλος υποσχέθηκε να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας με τις πολύωρες καθυστερήσεις στην περίθαλψη των ασθενών. «Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να ξαναδουλέψει η Βρετανία», είπε η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά. «Αλλά θα το κάνουμε», τόνισε υποσχόμενη να δουλεύει καθημερινά για να πετύχει τους στόχους της. «Είμαι βέβαιη ότι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα. Μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας και να γίνουμε η σύγχρονη και λαμπρή Βρετανία που ξέρω ότι μπορούμε να είμαστε», είπε η Τρας.

«Έχω ένα τολμηρό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας μέσω φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Θα μειώσω τους φόρους για να ανταμείψω τη σκληρή δουλειά και να ενισχύσω την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που προχωρούν από τις επιχειρήσεις. Και θα φροντίσουμε επίσης να χτίζουμε νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους και ευρυζωνικές συνδέσεις», είπε η Λιζ Τρας.

Liz Truss makes first speech as prime minister – watch live

Λιζ Τρας: Συγχαρητήρια από τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη σήμερα τη Λιζ Τρας για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Προσμένω την εμβάθυνση της ειδικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας και τη στενή συνεργασία απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξης της Ουκρανίας στον αγώνα της απέναντι στη ρωσική επίθεση», αναφέρει ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν αργότερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία.

Liz Truss makes first speech as prime minister – watch live

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ