- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Το Τζάκσον παραμένει χωρίς νερό - Μπουκάλια στους κατοίκους
Εκτός λειτουργίας το δίκτυο υδροδότησης από τη Δευτέρα
ΗΠΑ - Τζάκσον: Προβλήματα στην υδροδότηση - Επέμβαση του στρατού για παροχή εμφιαλωμένου στους κατοίκους
Από τη Δευτέρα παραμένει χωρίς νερό το Τζάκσον των ΗΠΑ. Τις τελευταίες ώρες μεγάλα φορτηγά γεμάτα με εκατοντάδες χιλιάδες μπουκάλια νερό έχουν σταθμεύσει έξω από ένα τεράστιο εκθεσιακό κέντρο, με Αμερικανούς στρατιώτες να τα ξεφορτώνουν με τη βοήθεια γερανών και εκσκαφέων. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται βοήθεια στους κατοίκους της πόλης στις νότιες ΗΠΑ.
Έπειτα από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο μέρος του δικτύου υδροδότησης του Τζάκσον τέθηκε εκτός λειτουργίας, με τους αγωγούς να μην έχουν πίεση. Όσοι λειτουργούν ακόμη βγάζουν ένα καφέ υγρό, ακατάλληλο για χρήση. «Στο σπίτι μου το νερό τρέχει πολύ αργά. Είναι μια φρικτή κατάσταση για όλη την πόλη του Τζάκσον ξέρετε, όχι μόνο για εμένα», δήλωσε η 55χρονη Μέρι Τζόουνς. «Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς να λύσει το πρόβλημα», συνέχισε η γυναίκα αυτή, χήρα και με αναπηρία. «Όμως τώρα που ενεπλάκη ο Λευκός Οίκος, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ξανά πόσιμο τρεχούμενο νερό, διότι το πρόβλημα διαρκεί ήδη πολλά χρόνια. Και είναι πραγματικά παράλογο να αναγκαζόμαστε να ζούμε έτσι», τόνισε.
Τζάκσον: Η δέσμευση Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κρίσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε να προσφέρει στην πολιτεία του Μισισιπή όλα τα υπάρχοντα ομοσπονδιακά μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της πίεσης στο δίκτυο έχουν ξεκινήσει, όμως προς το παρόν οι κάτοικοι βασίζονται σε αυτά τα μπουκάλια νερό. Κάθε κάτοικος δικαιούται να πάρει δωρεάν από τα σημεία διανομής δύο πακέτα μπουκάλια.
«Δεν μπορώ να μαγειρέψω όπως θα ήθελα, δεν μπορώ να πλύνω τα δόντια μου όπως θα ήθελα», δήλωσε η Νατίνα Τόμσον. «Είμαι ευγνώμων προς τον στρατό και όλους όσοι προσπαθούν να μας βοηθήσουν», πρόσθεσε. Οι αρχές της πόλης επεσήμαναν την Πέμπτη ότι η κατάσταση βελτιώνεται, με κάποιες συνοικίες να έχουν και πάλι νερό με πίεση. Η δημαρχία διευκρίνισε εξάλλου ότι έχουν «σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στο εργοστάσιο στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) το πρωί». Σε αυτό εγκαταστάθηκε την Τετάρτη μια προσωρινή αντλία. Ωστόσο, η καθημερινότητα των κατοίκων του Τζάκσον έχει διαταραχθεί. Τα σχολεία κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και τα καταστήματα πληρώνουν μεγάλο τίμημα.
Τζάκσον: «Ελπίζω να μην γίνουμε σαν το Φλιντ»
Η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Τζάκσον θυμίζει ένα από τα σοβαρότερα υγειονομικά σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία, το μολυσμένο νερό στο Φλιντ του Μίσιγκαν την προηγούμενη δεκαετία. Σε εκείνη την πόλη η απόφαση να αλλάξει η πηγή ανεφοδιασμού πόσιμου νερού, για λόγους οικονομίας, μόλυνε το δίκτυο εκθέτοντας του κατοίκους σε μολυβδίαση.«Ελπίζω να μην γίνουμε σαν το Φλιντ», δήλωσε ο Τρέισι Έντουαρντς, ένας συνταξιούχος που κατηγορεί για την κατάσταση τους τοπικούς αξιωματούχους.
«Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες στο νερό που θα μπορούσαν να έχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στους κατοίκους του Τζάκσον. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό», τόνισε.
Το Τζάκσον, με περίπου 150.000 κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη και η πρωτεύουσα του Μισισιπή, μιας από τις πιο φτωχές πολιτείες των ΗΠΑ. Τα προβλήματα με το δίκτυο υδροδότησης είναι παλιά. Οι οικονομική πόροι της πόλης δεν αρκούν, με τα έσοδά της από τα δημοτικά τέλη να έχουν μειωθεί μετά τη σταδιακή αποχώρηση των λευκών τα τελευταία 40 χρόνια. Σήμερα περισσότερο από το 80% των κατοίκων του Τζάκσον είναι Αφροαμερικανοί και το ένα τέταρτο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περίπου 8.000 στρέμματα είχαν καεί σήμερα το πρωί
Χωρίς τέλος η διαμάχη για τα Στενά του Ορμούζ
Δραματική αύξηση των θανάτων σε 27 ευρωπαϊκές χώρες
Πολίτες κρύφτηκαν στην τουαλέτα για να σωθούν, αλλά δεν κατάφεραν να βγουν ποτέ
Ο αγαπημένος ηθοποιός του Jurassic Park είχε αποκαλύψει τη μάχη του με τον καρκίνο
Οι δύο άνδρες δηλώνουν ότι προσλήφθηκαν λίγες ημέρες πριν τη ληστεία και ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα κοσμήματα.
Οργανώσεις δέχονται κριτική για τη στάση τους στον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς
Η συμμετοχή με το «Comme ddoce 'o mare» έμεινε στην ιστορία
Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου
Πρόκειται για την παμπ Rog Beer Na Lat Phrao, ένας δημοφιλής χώρος διασκέδασης
Πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη νότια Γαλλία συμμετέχουν στην προσπάθεια για την κατάσβεσή
Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κατηγορείται ο 57χρονος μουσικός
Ο δράστης συνελήφθη και θα υποβληθεί σε έλεγχο για κατανάλωση αλκοόλ
Έρευνα των Αρχών για τα αίτια του δυστυχήματος
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εξασφάλιση πλειοψηφίας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη
Ο φωτογράφος έσωσε την κατάσταση
Συνεχίζουν οι εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Ο Γκράχαμ είχε μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Ουκρανία
Στο M/V GFS Galaxy εκδηλώθηκε πυρκαγιά
Στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις σε Μπαχρέιν και Κατάρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.