Κοσμος

Γιατί δεν κρίθηκαν αρκετές οι καλές προθέσεις του Brad Pitt στη Νέα Ορλεάνη

Μια εξήγηση για το τι πήγε λάθος στις κατοικίες που έχτισε για τους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το χρονικό και οι εξελίξεις στην υπόθεση των κατοικιών που έχτισε ο Brad Pitt στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα.
© EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Το χρονικό και οι εξελίξεις στην υπόθεση των κατοικιών που έχτισε ο Brad Pitt στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

«Ο Brad Pitt για δήμαρχος» έγραφαν το 2009 οι μπλούζες των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης, αφότου ο Brad Pitt ανακοίνωσε ότι θα χτίσει σπίτια για ανθρώπους της περιοχής που είχαν χτυπηθεί κατά τη διάρκεια του τυφώνα Κατρίνα και είχαν χαμηλό εισόδημα. Όμως, πολύ σύντομα τα γεγονότα πήραν άλλη τροπή. Τελικά, λίγες μέρες πριν, ανακοινώθηκε ότι ο μεγάλος αστέρας του Χόλιγουντ συμφώνησε μέσω ενός διακανονισμού 20,5 εκατομμυρίων δολαρίων να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τα σπίτια παρουσίασαν διαρροές νερού, μούχλα και προβλήματα στα θεμέλια.

Τα κατεστραμμένα σπίτια της περιοχής Lower Ninth Ward στη Νέα Ορλεάνη
© EPA/STEVE POPE

Ο τυφώνας Κατρίνα ξέσπασε στη Νέα Ορλεάνη στις 29 Αυγούστου του 2005. Έπληξε τη στεριά με τη μορφή καταιγίδας σε συνδυασμό με ανέμους που έφταναν ταχύτητες έως και 120 μίλια την ώρα. Το επίπεδο της καταστροφής και το μέγεθος της απώλειας ανθρώπων και ζώων που ακολούθησε, έκανε την καταιγίδα να θεωρείται μια από τις χειρότερες στην ιστορία των ΗΠΑ. Στον τελικό απολογισμό 1.833 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι υλικές ζημιές ξεπέρασαν το αστρονομικό ποσό των 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την, εκτός των άλλων, την πιο δαπανηρή καταιγίδα που έχει καταγραφεί. Μέρος των υλικών ζημιών αποτέλεσαν τα 850.000 κατεστραμμένα σπίτια.

Από τότε έως σήμερα, δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την ανοικοδόμηση της πόλης, αλλά φαίνεται πως δεν υπήρξαν πραγματικά αρκετά για την αποκατάσταση της τοπικής οικονομίας. Άλλωστε, ειδικοί επιστήμονες υποστήριξαν την αμφιλεγόμενη άποψη ότι η Νέα Ορλεάνη έπρεπε να εγκαταλειφθεί οριστικά, ακόμη και όταν είχε θεωρητικά ανοικοδομηθεί. Ωστόσο, σχετικά με αυτήν την προσπάθεια της πολιτείας για ανοικοδόμηση, διάφορα δημοσιεύματα, ανάμεσα σε αυτά και η πρόσφατη μαρτυρία μιας αφροαμερικάνας στη The Washington Post, ανέφεραν πως οι Αφροαμερικανοί χρηματοδοτήθηκαν με λιγότερους πόρους σε σχέση με τους λευκούς κατοίκους για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Το 2007, δύο χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή, ο Brad Pitt ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Make It Right», ώστε να χτιστούν σπίτια στο Lower Ninth Ward, τη γειτονιά με πληγέντες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο αφροαμερικανικής καταγωγής. Τότε ήταν που οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης φορούσαν για δύο μήνες τα χαρακτηριστικά μπλουζάκια, και κολλούσαν αυτοκόλλητα στους προφυλακτήρες των αμαξιών τους, στο όνομα της καμπάνιας «Ο Brad Pitt για δήμαρχος».

Το χρονικό και οι εξελίξεις στην υπόθεση των κατοικιών που έχτισε ο Brad Pitt στη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα.
© Mark Mainz/Getty Images/Ideal Image

Ο Brad Pitt, από την πλευρά του, αρνούμενος την πρόταση υποψηφιότητας στις εκλογές, προχώρησε το έργο στέγασης των ανθρώπων που είχαν χάσει τα σπίτια τους στο Lower Ninth Ward της Νέας Ορλεάνης. Ο ηθοποιός επιστράτευσε διακεκριμένους αρχιτέκτονες και εξέχουσες εθνικές και τοπικές εταιρείες για να σχεδιάσουν 150 σπίτια με πιστοποίηση LEED Platinum στην κατεστραμμένη γειτονιά. Το όραμα του ηθοποιού ήταν αρκετά σύνθετο από τη φύση του για να μπορεί να υλοποιηθεί. Οι εταιρίες που ενεπλάκησαν στο έργο ήταν τελικά δεκατέσσερις, καθεμία από τις οποίες διέθετε ένα διαφορετικό σχέδιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σχέδια ήταν τόσο πρωτοποριακά, ώστε ένα από αυτά έμοιαζε με σπίτι που ένα δέντρο το είχε χτυπήσει στη μέση. Αυτή η ιδέα δημιουργίας ενός συγκροτήματος καινοτόμων αρχιτεκτονικά σπιτιών με κοινόχρηστους κήπους και άλλες αντίστοιχες παροχές, δεν απέδωσε. Επειδή οι ενδιαφερόμενοι ήταν άνθρωποι που αγωνιούσαν να επανέλθουν άμεσα στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους και να επουλώσουν τα τραύματά τους, δυσαρεστήθηκαν στο άκουσμα του οράματος του ηθοποιού. Ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία του έργου ήταν επίσης το γεγονός ότι οι κατοικίες έπρεπε να έχουν εξαιρετικά προσιτές τιμές, δηλαδή να ξεκινούν από 150.000 δολάρια, ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη δαπάνη.

Ο Nicholis Cyres, 4 ετών, επιστρέφει πρώτη φορά στο σπίτι του στο Lower Ninth Ward μετά την καταστροφή από τον τυφώνα Κατρίνα
© EPA/DAVID RAE MORRIS

Το 2018 εμφανίστηκαν τελικά οι πρώτες μηνύσεις από 30 οικογένειες που ζητούσαν αποζημίωση για να επισκευάσουν τα σπίτια τους που είχαν παρουσιάσει φθορές. Όταν ξέσπασε η υπόθεση, υπήρξαν αυτοί που έθιξαν το ζήτημα του ανεπιτυχούς σχεδιασμού  και της αποτυχίας της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να ανταποκριθεί στο υποτροπικό κλίμα της Νέας Ορλεάνης. Άλλοι αναφέρθηκαν σε απουσία επίβλεψης της διαδικασίας κατασκευής των σπιτιών, καθώς και στην εσφαλμένη κίνηση να δοθεί όλη η ευθύνη μετά την ολοκλήρωση του έργου των κατοικιών στην οργάνωση Make It Right. Καθεμία από αυτές τις φωνές όμως σιώπησαν, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο ο παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Brad Pitt, ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί για την υπόθεση.

Μετά τις μηνύσεις των κατοίκων, ακολούθησαν δικαστικές διαδικασίες ανάμεσα στη Make It Right και σε στελέχη των αρχιτεκτονικών ομάδων. Παράλληλα, τα παράπονα των κατοίκων των σπιτιών αποδείχθηκαν ρεαλιστικά, καθώς τα προβλήματα ήταν υπαρκτά. Στην αρχή χρειάστηκε να ανακαινιστούν σαράντα πέντε από τα σπίτια, ενώ, καθώς η κατάσταση χειροτέρευε χρόνο με το χρόνο, λίγα σπίτια έμειναν σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα παρουσίαζαν διαρροές, μούχλα, βεράντες και σκάλες που κατέρρεαν, προβλήματα υδραυλικών και αερισμού, καθώς και τερμίτες. Στο μεταξύ, ο οργανισμός Make It Right φέρεται να έκανε κάποιες μικρές επισκευές, αλλά σύντομα άρχισε να αρνείται στους κατοίκους περαιτέρω βοήθεια. Τελικά το 2015 ο οργανισμός εξαφανίστηκε. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται να μην είχαν πλέον καμία σύνδεση με τον Brad Pitt, ο οποίος είχε εξαρχής δημιουργήσει και χρηματοδοτήσει την οργάνωση, ώστε να διαχειριστεί εκείνη εξ ολοκλήρου το ζήτημα.

Τα σπίτια που δημιουργήθηκαν από τον ίδρυμα «Make It Right» στην γειτονιά Lower Ninth Ward της Νέα Ορλεάνη
© EPA/SKIP BOLEN

Οι κάτοικοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για προβλήματα υγείας που τους προέκυψαν, μετά την παραμονή τους σε αυτές τις κατοικίες, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Νέας Ορλεάνης βρίσκεται σε μια λεκάνη και ένα μέρος της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επομένως είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν τόσο τις κατοικίες, όσο και την υγεία των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από χρόνιες καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο για εκείνους που ανήκουν σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες τείνουν να κατοικούν στις πιο «χαμηλές» περιοχές της Νέας Ορλεάνης.

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία είναι δύσκολο να απονεμηθούν πραγματικά οι ευθύνες, ενώ αντίθετα είναι πολύ πιο εύκολο για πολλούς να συκοφαντήσουν ένα δημόσιο πρόσωπο. Αναφέρεται ότι υπάρχουν ακόμη κάτοικοι της περιοχής που αναγνωρίζουν την προσφορά του Brad Pitt, αλλά τα media δεν έχουν δώσει αρκετό χώρο σε αυτή την άποψη. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο οι κάτοικοι να λάβουν τα 25.000 δολάρια έκαστος από τον διακανονισμό για τις επισκευές και τα υπόλοιπα να κατανεμηθούν ανάλογα με άλλες ανάγκες της κοινότητας στη Lower Ninth Ward. Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας από τον αστέρα του Χόλιγουντ, αλλά μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Global Green, με την οποία συνδέεται ο Brad Pitt. Μια πηγή που προέρχεται από το περιβάλλον του ηθοποιού είπε στην εφημερίδα Guardian τον Φεβρουάριο: «Ο Brad ενεπλάκη στην αρχή για να βοηθήσει τους ανθρώπους της Lower Ninth Ward. Προφανώς ήταν λυπηρό να βλέπει κανείς τι συνέβη με το έργο, όταν αυτό πέρασε στον έλεγχο άλλων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ