- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Tο Βελιγράδι θέλει να ακυρώσει το EuroPride επικαλούμενο τους «δύσκολους καιρούς»
Οι διοργανωτές λένε ότι θα γίνει κανονικά
Σερβία: Το Βελιγράδι θέλει να ακυρώσει το EuroPride που έχει προβλεφθεί να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση της διεξαγωγής τον Σεπτέμβριο του EuroPride, όμως οι διοργανωτές του αμφισβήτησαν αμέσως την απόφασή αυτή, που αιτιολογήθηκε λόγω μιας δύσκολης κρίσης στο Κόσοβο, λέγοντας πως αυτή η μεγάλη συγκέντρωση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προβλεφθεί.
«Σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης και με την πρωθυπουργό (...) η πορεία υπερηφάνειας ή όποιο κι αν είναι το όνομα αυτού του πράγματος, θα μετατεθεί ή ακυρωθεί, όπως θέλετε», δήλωσε ο Βούτσιτις σε συνέντευξη Τύπου.
«Απλώς, σε μια δεδομένη στιγμή, δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε όλα. Μια άλλη φορά, σε πιο ευτυχείς καιρούς», πρόσθεσε ο πρόεδρος, εξηγώντας πως η Σερβία είναι υπό πίεση, αντιμέτωπη με κάθε είδους προβλήματα.
Αναφέρθηκε κυρίως σε μια νέα αύξηση των εντάσεων στο Κόσοβο, πρώην επαρχία της Σερβίας όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους Αλβανοί, η οποία ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία της που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από το Βελιγράδι, αλλά και σε προβλήματα που έχουν σχέση με την ενέργεια και τον τομέα των τροφίμων.
Το EuroPride προβλέπεται να διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με μία εβδομάδα γιορτών και εκδηλώσεων και μια πορεία υπερηφάνειας την παραμονή της λήξης του.
Αυτή η μεγάλη πανευρωπαϊκή εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη από το 1992, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο.
Ωστόσο οι διοργανωτές του EuroPride δήλωσαν αμέσως πως η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, υπογραμμίζοντας πως πολλές αποφάσεις της δικαιοσύνης έχουν αποφανθεί πως άλλες ακυρώσεις στο παρελθόν ήταν αντισυνταγματικές.
Παρότι η Σερβία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου η πρωθυπουργός, η Άνα Μπρνάμπιτς, είναι ανοικτά ομοφυλόφιλη, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ εξακολουθούν να ζουν μέσα στον φόβο.
Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά των ομοφυλοφίλων και τις δυνάμεις της τάξης. Η πορεία πραγματοποιείται τακτικά από το 2014, αλλά με σημαντική παρουσία των δυνάμεων της τάξης.
Το να κρατιούνται από το χέρι παραμένει ένα ταμπού για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στη χώρα όπου σχεδόν το 60% των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων IDEAS και GLIC.
Οι ενώσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ήλπιζαν πέρυσι πως θα υιοθετείτο από τη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που αναγνώριζε το σύμφωνο συμβίωσης, όμως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε πει πως δεν θα υπέγραφε έναν τέτοιο νόμο επειδή το σερβικό Σύνταγμα ορίζει τον γάμο ως νομική ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.