- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε η Τσουνέκο Σασαμότο, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας
Αποτύπωσε με το φακό της τη ζωή των πολιτών κατά την ταραχώδη εποχή Showa της χώρας
Έφυγε από τη ζωή η Τσουνέκο Σασαμότο, η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας
H πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Ιαπωνίας Τσουνέκο Σασαμότο, η οποία αποτύπωσε με το φακό της τη ζωή των πολιτών κατά την ταραχώδη εποχή Showa της χώρας, έφυγε από την ζωή 2 εβδομάδες πριν γιορτάσει τα 108 χρόνια της.
Η Σασαμότο απεβίωσε πλήρης ημερών στις 15 Αυγούστου στην παραθαλάσσια πόλη Καμακούρα, νότια του Τόκιο, επιβεβαίωσε στο CNN η Ιαπωνική Εταιρεία Επαγγελματιών Φωτογράφων, της οποίας η Σασαμότο ήταν επίτιμο μέλος.
Γεννημένη στο Τόκιο το 1914, σπούδασε εικονογράφηση και σχέδιο. Στην συνέντευξη που εξασφάλισε μετά την αποφοίτησή της με τον επικεφαλή της Ιαπωνικής Βιβλιοθήκης Φωτογραφίας Kenichi Hayashi εκείνος τη ρώτησε αν ήθελε να γίνει η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία της από τον εκδοτικό οίκο «Shinchosha», το 1940 έγινε επίσημα μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας της Ιαπωνίας, ξεκινώντας μια λαμπρή καριέρα ως φωτογράφος ειδήσεων.
Έγινε γνωστή για τα συναρπαστικά πορτραίτα των πολιτών που ζούσαν στη μεταπολεμική κοινωνία ενώ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945), η Sasamoto αποθανάτισε με τον φακό της ιστορίες πατριωτικής φύσης και πορτρέτα διπλωματών.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η φωτογράφος επέστρεψε στο Τόκιο και έγινε ελεύθερη επαγγελματίας, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος για την εφημερίδα Chiba Shimbun, σύμφωνα με το εκδοτικό οίκο.
Συνέχισε να καταγράφει τις φωνές όσων ζούσαν την δύσκολη εποχή Σόουα στην Ιαπωνία.
Η Sasamoto απέσπασε αναγνώριση για την αποχρωματισμένη οπτική της μεταπολεμικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τα εντυπωσιακά πορτρέτα της, στα οποία περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, συγγραφείς και σύζυγοι απεργών ανθρακωρύχων, σημειώνει η Εθνική Πινακοθήκη.
Το 1950 έγινε μέλος της Japan Professional Photographers Society.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής της η φωτογράφος είχε αποκαλύψει το «μυστικό» της μακροζωίας της που ήταν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το βράδυ και κάθε μέρα ένα κομμάτι σοκολάτας.
«Δεν πρέπει ποτέ να γίνεις τεμπέλης. Είναι άκρως σημαντικό να παραμείνεις θετικός για τη ζωή σου και να μην τα παρατήσεις ποτέ» είχε πει στην ιστοσελίδα «Art and Design». «Πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας και να παραμένετε ενήμεροι, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά», συμπλήρωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απόφαση δεν είναι τυχαία σε μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα
Στο επίκεντρο οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Πώς αξιοποίησε ένα ιδιαίτερο νομικό «παράθυρο»
Η πόρτα φέρεται να άνοιξε μερικώς, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθεί η τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης
Στο στόχαστρο διαδηλωτών ο πρωθυπουργός - Καταγγελίες για ελλιπή προστασία της εβραϊκής κοινότητας
Ο Ούλι Πατσούκου κερδίζει δημοσιότητα στα social media, ενώ διατηρεί ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή
Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει ποινή έως και 18 χρόνια κάθειρξης
Ποια είναι η απομακρυσμένη χώρα που βγαίνει κερδισμένη από το ράλι πετρελαίου
H ομώνυμη σειρά προβλήθηκε για 130 επεισόδια έως το 1985
Στις 22 Απριλίου, εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσω email για την κυβερνοεπίθεση
Αιχμές για Μακρόν, με προειδοποίηση ότι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ένταση
Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί
Ο πρόεδρος στηρίζει αμερικανική πρωτοβουλία για ασφάλεια ναυσιπλοΐας στην περιοχή
Το λάθος που προκάλεσε το τροχαίο
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόπτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.