Κοσμος

Σουηδία: Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά στις δημοσκοπήσεις

Ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά στη Σουηδία, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου
Σουηδία © ΕPA Pool

Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά στη Σουηδία, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» βρίσκεται στη δεύτερη θέση- πίσω από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες- στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Σουηδία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της SVT/Novus.

Το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 21,5% των ψηφοφόρων, ενώ  το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης-το κεντροδεξιό κόμμα των Μετριοπαθών, ακολουθεί με 17,4%.

Η δημοσκόπηση της Novus έδειξε επίσης ότι οι σουηδικές εκλογές θα είναι απίστευτα αμφίρροπες, καθώς η διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού μπλοκ είναι μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα του Κέντρου συγκεντρώνουν μαζί 49,6%, ενώ οι δεξιοί Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες , ακολουθούν οριακά με 49,3%.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον θολώνει εξάλλου τα νερά, αποκλείοντας μεν τη συμμετοχή των Σουηδών Δημοκρατών σε μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού με εκείνον πρωθυπουργό, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κάποιας συνεργασίας μαζί τους προκειμένου η Κεντροδεξιά να καταφέρει να ανέλθει στην εξουσία.

«Εχοντας χάσει σε δύο συνεχόμενες εκλογές, τρία από τα τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα της Σουηδίας διεξάγουν τώρα εκστρατεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών», σημείωνε χαρακτηριστικά το Associated Press. «Το κόμμα του Ακεσον έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική της Σουηδίας», θύμιζε επίσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ