- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Πορτογαλία - Μέχρι τη Μαδρίτη η μυρωδιά
17.000 εκτάρια γης έχουν καεί ως τώρα
Μέχρι τη Μαδρίτη έχει φτάσει η μυρωδιά από την πυρκαγιά που μαίνεται στην Πορτογαλία - 17.000 εκτάρια γης έχουν καεί ως τώρα.
«Χάος!»: με αυτή τη λέξη περιέγραψε την κατάσταση στον εθνικό δρυμό της Πορτογαλίας Σέρα ντα Εστρέλα μία κάτοικος της περιοχής, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί στις 6 Αυγούστου εξακολουθεί να μαίνεται.
«Η πυρκαγιά ερχόταν από εδώ και από εκεί», δήλωσε η Φατίμα Καρντόσο κάτοικος του χωριού Ορζάις, η οποία έζησε χθες Τρίτη στιγμές αγωνίας καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια.
«Αγαπώ τους πυροσβέστες (…) αλλά με βάση αυτά που είδα, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ τους», πρόσθεσε η 62χρονη, την ώρα που οι κάτοικοι του χωριού έδιναν μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των πυροσβεστών.
Major fire resumed in the center of Portugal, in Serra da Estrela Natural Park, a UNESCO World Heritage Site.
— KurdSat English (@KurdsatEnglish) August 16, 2022
Over 17,000 hectares of forest was lost to the fire. #Fire #ForestFire #Portugal #Climate #Environment
Η πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, αν και τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, αναζωπυρώθηκε τη Δευτέρα λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι πορτογαλικές αρχές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εκδήλωση τριών ταυτόχρονων εστιών τη Δευτέρα, ξεκίνησαν έρευνα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Πορτογαλίας.
Σήμερα το πρωί περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες με 400 οχήματα προσπαθούν να «σταθεροποιήσουν την πυρκαγιά» και να «τη θέσουν υπό έλεγχο» ως την Παρασκευή, προτού η θερμοκρασία σημειώσει εκ νέου άνοδο, εξήγησε ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας Αντρέ Φερνάντες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Τρίτη το βράδυ.
🔥The wildfire in #Gironde, south-west France, is clearly shown in the #CopernicusAtmosphere regional ensemble PM10 forecast for today, also showing a large fire in eastern #Portugal and a #SaharanDust intrusion over the Iberian Peninsula.
— Copernicus ECMWF (@CopernicusECMWF) August 12, 2022
More info here: https://t.co/B4aDuUArt2 pic.twitter.com/sTeVh3AAvb
Από την πυρκαγιά αυτή έχουν τραυματιστεί 24 άνθρωποι, εκ των οποίων 3 σοβαρά, ενώ 45 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους προληπτικά από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.
Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο πυροσβέστες που τραυματίστηκαν όταν ανατράπηκε το όχημά τους.
Smell of Portugal’s forest fires reaches Madridhttps://t.co/NFo1X5cp3P#EU #eunews #Portugal #Madrid #fire #wildfire #heatwave
— EU NEWS 🇪🇺 (@wtx_EU_news) August 17, 2022
Από την πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί φέτος το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, έχουν καεί 240.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, ακόμη προκαταρκτικά, στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών.
Η μυρωδιά του καπνού έφτασε χθες ως τη Μαδρίτη, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
A major fire has just reignited in the center of #Portugal , in the Serra da Estrela natural park, classified by UNESCO. The fire is the largest in the country for four years with more than 17,000 hectares ravaged by flames #incendies pic.twitter.com/v0AfeZimVm
— European Union Club (@EuropeanUnionC) August 16, 2022
Η πυρκαγιά αυτή, που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου στα περίχωρα της Κοβίλχα στην κεντρική Πορτογαλία, έχει καταστρέψει μοναδικά δάση αυτού του παγκόσμιου γεωπάρκου αναγνωρισμένου από την Unesco που βρίσκεται στην καρδιά του ορεινού όγκου της Σέρα ντα Εστρέλα ο οποίος υψώνεται ως τα 2.000 μέτρα.
Η Πορτογαλία, που ζει φέτος μια πρωτόγνωρη ξηρασία, είχε επίσης τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων σχεδόν 100 χρόνων.
Shocking satellite images. The fires reignited in central #Portugal at #serradaestrela #wildfires https://t.co/zVHBp6iO9i
— Cristina Costa 🇩🇪🇪🇺🇵🇹🏳️🌈 (@EJournalism) August 16, 2022
Από την αρχή της χρονιάς, περισσότερα από 800.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017 που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την προστασία της φύσης και των δασών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.