- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μπάιντεν επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO
«Δύο ισχυροί, αξιόπιστοι σύμμαχοι με μεγάλες δυνατότητες»
Την επικύρωση από τις ΗΠΑ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO υπέγραψε την Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε την Τρίτη την επικύρωση από τις ΗΠΑ της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, τη διεύρυνση της συμμαχίας που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα είναι «ισχυροί, αξιόπιστοι σύμμαχοι με μεγάλες δυνατότητες» στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο.
Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την περασμένη Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία (95 ψήφοι υπέρ, απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων, 67 ψήφοι) τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία. Απαιτείται να εγκριθούν από όλα τα κράτη-μέλη ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν.
Tune in as I deliver remarks and sign the Instruments of Ratification for Finland and Sweden’s NATO Accession Protocols. https://t.co/BMDwpWN6NW
— President Biden (@POTUS) August 9, 2022
Ο Τζο Μπάιντεν εξαρχής χαρακτήριζε την αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων, που χειρίστηκε άσχημα ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του. Το NATO αποτελεί μέρος των «θεμελίων της ασφάλειας» των ΗΠΑ, είπε μεταξύ άλλων.
Εξήρε ταυτόχρονα το ότι οι δύο χώρες έχουν «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς» και ένοπλες δυνάμεις που θα ενισχύσουν τον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε και με τη σουηδή πρωθυπουργό Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και τους συνεχάρη για το «ένα βήμα ακόμη» στη διαδικασία εισδοχής τους.
Finland and Sweden's decision to join NATO is a watershed moment for our Alliance.
— President Biden (@POTUS) August 9, 2022
It will help ensure greater security and stability for our world.
Τα πρωτόκολλα εισδοχής έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του. Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα προσάπτει πρωτίστως στη Στοκχόλμη αλλά και στο Ελσίνκι ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έκανε κομμάτια την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε στην τελετή ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι μπορούσε να μας διχάσει (…). Αντίθετα, παίρνει αυτό ακριβώς που δεν ήθελε».
Earlier, I spoke with President Niinistö and Prime Minister Andersson to offer my congratulations and the United States' support as their countries move one step closer to joining the strongest alliance in the world: NATO. pic.twitter.com/BUjp02rRyH
— President Biden (@POTUS) August 9, 2022
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Το ζώο περιφερόταν ανάμεσα σε εργοστάσια και σπίτια στη Φουκουσίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.