- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάσσονται οι αναγνώστες της Sunday Times
Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ναι» στην επιστροφή τους λένε οι αναγνώστες της Sunday Times. Το 22% των ερωτηθέντων είχε αντίθετη άποψη.
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τάσσεται ένα μεγάλο ποσοστό των Βρετανών.
Ειδικότερα, ποσοστό 78% των αναγνωστών της Sunday Times λέει «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα με το ερώτημα «Θα πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα;». Σε αυτήν συμμετείχαν 11.315 άτομα από τα οποία μόλις το 22% είχε αντίθετη άποψη.
Πρόκειται για μία ακόμη θετική εξέλιξη στο πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επανασύνδεση των Γλυπτών του Φειδία, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αποκτήσει μια πρωτοφανή δυναμική. Γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων και σε πληθώρα βρετανικών δημοσιευμάτων. Είναι χαρακτηριστική ακόμη και η ιστορική μεταστροφή, της εφημερίδας Times όπου μετά από πολλά χρόνια άλλαξε θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδας Times, αντιστάθηκαν σε αυτήν την πίεση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν», έγραψε στο κεντρικό της άρθρο στις 12 Ιανουαρίου 2022.
Δημοσκόπηση δε του YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα ενώ μόλις το 18% απάντησε ότι ανήκουν στην Βρετανία. Το υπόλοιπο 22% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς ο οποίος μόλις πριν από μια εβδομάδα πρότεινε «συνεργασία» σε νέα βάση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε σε συνέντευξη του στο πολιτιστικό περιοδικό της Sunday Times.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως η απόφασή του για το Ιράν ήταν η σωστή
Οι πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τρεις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη
Η άλλοτε προνομιακή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο κινδυνεύει να γίνει εκλογικό βάρος
20 ετών και 2 μηνών ήταν την Κυριακή ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι, όταν έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1.
Υποψίες για οργανωμένη επιχείρηση
Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνοφρυωμένο
Μια διαδεδομένη δεισιδαιμονία συνδέει το γρήγορο φαγητό με εξαντλητικές βάρδιες
Μεταξύ άλλων καμία νίκη σε αμφίρροπες αναμετρήσεις
Η ανάρτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου
Υποχώρηση της Βέρνης από το αίτημα αποζημίωσης προς τη Ρώμη
Αισιοδοξία από την Κομισιόν - Ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού στην Ελλάδα
Και γιατί κάνω μόνη μου cancel σε δικό μου σχετικό κείμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.