Κοσμος

Ουκρανία: «Η Ρωσία παίζει παιχνίδια πείνας»

Τι δηλώνει ο Ντμίτρο Κουλέμπα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παίζει «παιγνίδια πείνας»
Ουκρανία © EPA/OLEKSANDR RATUSHNIAK

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παίζει «παιχνίδια πείνας».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπακατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι παίζει «παιχνίδια πείνας» και δήλωσε ότι δεν έχει «θέση σε κανένα διεθνές φόρουμ», απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στους ομολόγους του στην συνάντηση των G20 που πραγματοποιείται στο Μπαλί.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέψει στην Ρωσία να εκβιάζει τον κόσμο με υψηλές ενεργειακές τιμές, με την πείνα και με απειλές κατά της ασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων της στην Ουκρανία, λέει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος των δυνατοτήτων της στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει χθες Πέμπτη, ότι η Ρωσία μόλις έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία και προκάλεσε τη Δύση να προσπαθήσει να την νικήσει στο πεδίο της μάχης, ενώ επέμεινε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην ιδέα ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Οι δυνατότητες της Ρωσίας είναι τόσο μεγάλες που μόνο ένα μικρό μέρος τους έχει χρησιμοποιηθεί στην ειδική επιχείρηση» δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση μέσω βιντεοκλήσης προς τους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη NASA

Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας και ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι, ένα γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με ερευνητές της NASA.

«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας επισιτιστικής κρίσης που είναι πιθανό να επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε άτομο στον κόσμο με κάποιο τρόπο», εξήγησε η Ινμπάλ Μπέκερ-Ρεσίφ, η διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), διευκρινίζει η NASA.

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Το 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από τη χώρα αυτήν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι μαζεύγουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει άλλωστε να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων αλλά και τον κίνδυνο να βομβαρδιστούν τα χωράφια τους. Το Κίεβο κατηγορεί επίσης τη Μόσχα για κλοπή σιτηρών από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεγαλύτερης ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία, η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και κατά 30% για το καλαμπόκι.

Η Ουκρανία υπόκειται επίσης σε ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να εξάγει τη σοδειά της δια θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ένας ερευνητής στη NASA και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ