Κοσμος

Αυτός είναι ο ύποπτος για τη φονική επίθεση στο γκέι μπαρ του Όσλο

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δύο νεκροί από την επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Όσλο
Δύο νεκροί από την επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Όσλο © Javad Parsa

Νορβηγία: Δικαστήριο κατονόμασε τον ύποπτο της φονικής επίθεσης σε γκέι μπαρ του Όσλο - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία.

Δικαστήριο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το όνομα του υπόπτου για τη φονική επίθεση σε ένα γκέι μπάρ του Όσλο είναι Ζανιάρ Ματαπούρ, την ώρα που η πρωτεύουσα ετοιμάζεται για μια διαδήλωση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα αργότερα σήμερα.

Ο Ματαπούρ, Νορβηγός πολίτης ιρανικής καταγωγής, τον οποίο η αστυνομία έχει περιγράψει ως ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή με ψυχική νόσο, κατηγορείται ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε 21 το Σάββατο, την ημέρα που η πόλη επρόκειτο να πραγματοποιήσει την ετήσια Παρέλαση Υπερηφάνειας.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο θα αποφασίσει σήμερα τους αρχικούς όρους της κράτησης του υπόπτου στη διάρκεια της ανάκρισης για την επίθεση.

Ο συλληφθείς θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση στο πλαίσιο της έρευνας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Λίγες ώρες αργότερα, μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ θα συγκεντρωθούν μπροστά από το δημαρχείο του Όσλο.

Η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την επέτειο από την εξέγερση του Στόουνγουολ --μια σειρά βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ομοφυλόφιλων στις 28 Ιουνίου 1969, έξω από το μπαρ «Στόουνγουολ Ιν» της Νέας Υόρκης-- η οποία θεωρείται ότι γέννησε το παγκόσμιο κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Οι μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι γνώριζαν για τον Ματαπούρ από το 2015 και ότι ανήκε σε ένα δίκτυο ισλαμιστών εξτρεμιστών της Νορβηγίας.

"Γύρω στο 2015 ανησυχούσαμε γι' αυτό το πρόσωπο", δήλωσε Σάββατο στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV2 ο Ρότζερ Μπεργκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της νορβηγικής αστυνομίας (PST).

"Τον παρακολουθούσαμε, ως ένα βαθμό. Πιο πρόσφατα δεν συγκαταλεγόταν στα πρόσωπα εκείνα για τα οποία ανησυχούμε περισσότερο. Αξιολογούμε όλους όσοι είναι μέλη αυτών των δικτύων...Οι πληροφορίες που είχαμε δεν μας έδιναν αφορμή για περαιτέρω ανησυχία, κάτι θα σήμαινε ότι θα τον παρακολουθούσαμε στενά", είπε ο ίδιος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου, ο Τζον Κρίστιαν Έλντεν, δεν απάντησε σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.

Ο ίδιος είπε στο TV2 ότι δεν είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα για τα κίνητρα του υπόπτου ή για τους λόγους της επίθεσης. "Είναι πάρα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Ματαπούρ κατηγορείται για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία. Δεν είναι γνωστό αν αποδέχεται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ταμπλόιντ VG, ως παιδί ο Ματαπούρ εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στη Νορβηγία. Κατά την ενήλικη ζωή του ήταν κάτοικος του Όσλο, απέκτησε παιδί και επί σειράν ετών η κύρια πηγή εισοδήματός του ήταν τα προνοιακά επιδόματα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ