- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ρωσία: Οι κυρώσεις της ΕΕ προκαλούν την επισιτιστική κρίση
Η Μόσχα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι διασπείρουν fake news
Η επισιτιστική κρίση προκαλείται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και όχι από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ισχυρίζεται η Ρωσία. Κατηγορεί την ΕΕ για fake news.
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η Δύση διασπείρει ψέματα για τις αιτίες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που σύμφωνα με τη Ρωσία τροφοδοτείται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Εκτός από τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή, ο πόλεμος και η προσπάθεια της Δύσης να παραλύσει τη ρωσική οικονομία ως αντίποινα οδήγησαν σε άλμα τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των λιπασμάτων και της ενέργειας, πλήττοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι απογοητεύεται από τις συνεχείς δηλώσεις της Δύσης ότι η Ρωσία ευθύνεται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. «Είναι ψέμα –τέτοιες κατηγορίες είναι απολύτως ψέματα» ισχυρίστηκε η Ζαχάροβα.
Οι ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα, κατηγορούν τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί την επισιτιστική κρίση με το να αποτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία –που αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε στις 9 Ιουνίου ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν λόγω του ρωσικού αποκλεισμού στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησαν τον κόσμο «στο χείλος μιας τρομερής επισιτιστικής κρίσης».
Οι σιτοβολώνες Ρωσίας και Ουκρανίας και οι κυρώσεις της ΕΕ
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής σίτου μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ουκρανία είναι ο βασικότερος εξαγωγέας ηλιόσπορων. Και οι δύο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές κριθαριού, αραβόσιτου και ελαιοκράμβης ενώ η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο.
Οι κυρώσεις της Δύσης, δήλωσε η Ζαχάροβα, οδήγησαν τις αγορές αγροτικών προϊόντων στο χείλος της αβύσσου, διαταράσσοντας τα συστήματα πληρωμών, τη ναυτιλία, τον κλάδο ασφαλίσεων, που απέτρεψαν πολλές ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.
«Είναι παράλογο, από τη μια πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι δημιουργείται απειλή στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα παρεμποδίζει τις διόδους διανομής προϊόντων σε αυτούς τους ίδιους στην ίδια τους την ήπειρο» πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τις λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή». Κάνουν λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο να αποτρέψουν τη δίωξη ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία.
Ποιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά της Ουκρανίας
Η Ερυθραία, η Αρμενία, η Μογγολία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Σομαλία, η Λευκορωσία, η Τουρκία, η Μαδαγασκάρη, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και το Πακιστάν βασίστηκαν στη Ρωσία και την Ουκρανία για πάνω από το 70% των εισαγωγών τους σε σίτο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η Μογγολία, το Καζακστάν, η Μολδαβία, η Σερβία, η Ονδούρα και η Γκάνα βασίστηκαν στη Ρωσία για το 50% ή και περισσότερο των εισαγωγών τους σε λιπάσματα το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/REUTERS
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η περιοχή του δυστυχήματος αποκλείστηκε για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης
Στους 74 οι νεκροί σύμφωνα με νεότερο απολογισμό
Για «εκλογική νοθεία» κάνει λόγο ο ηττημένος Φλάβιο Μπολσονάρο
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αποχώρησε σε διάστημα πέντε ημερών
Περίπου 600 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 360 ευρώ για τις μοτοσικλέτες θα κοστίζει η προσωπική επιλογή
Πώς μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο
Δεν πρόκειται ακριβώς για εσωτερική μετακίνηση, αλλά όλοι κατάλαβαν το ίδιο πράγμα
Ο Μάριος, ο Χρήστος και η μητέρα τους αναχώρησαν από τη Μαδρίτη για τη Σεβίλλη
Η τραγωδία σημειώθηκε σ΄ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Τουρκίας
Στην είσοδο του υπαίθριου μουσείου Γκιόρεμε
Στέγαση, δημόσιος χώρος και πράσινη μετάβαση: τα δύσκολα στοιχήματα της Αυτοδιοίκησης
Ο αγώνας δρόμου και η αγωνία που κορυφώνεται για τους συγγενείς
Η επίσκεψη στην οικογένεια και η επιμονή να προσέχει τα παιδιά
Ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ
49 άτομα συνελήφθησαν –σε πρώτη φάση– από το «ελληνικό FBI» για φορολογική απάτη ύψους 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της
Σε δύσκολη θέση ο Σάντσεθ, σπεύδει να «καρπωθεί» προεκλογικά η αντιπολίτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.