Κοσμος

Ο Ερντογάν καταρρέει στις δημοσκοπήσεις - Χάνει στον β' γύρο των εκλογών

Τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία και η αμφίβολη επανεκλογή Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUTf

Τουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κατρακυλά η λίρα - Εκτοξεύεται η τιμή της βενζίνης

Υπό το βάρος των προβλημάτων στην οικονομία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταρρέει στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι αν περάσει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, θα ηττηθεί. 

Συγκεκριμένα, σε νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Τζουμχουριέτ φαίνεται ότι θα δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί στην προεδρία της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% των ψήφων απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, εκλεγμένο με τoν CHP δήμαρχο της Άγκυρας, ο οποίος συγκεντρώνει το 50,3%.

Λίγο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Ερντογάν, 39,4%, που δεν του δίνει όμως την πρωτιά, σε σύγκριση με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος συγκεντρώνει το 46,7% των ψήφων.

Το 40,9% συγκεντρώνει ο Ερντογάν απέναντι στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ωστόσο, έστω και με μικρή διαφορά, του κλέβει την πρωτιά με 43,2%. 40,5% συγκεντρώνει ο Ερντογάν αντιμαχόμενος τον ηγέτη των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον Κιλιτσντάρογλου ωστόσο να μαζεύει το 42,7% των ψήφων.

 

Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα - Εκτοξεύτηκε η τιμή της βενζίνης

Η τουρκική λίρα φαίνεται ότι κατρακυλά, τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευτεί. Το Σάββατο (11/6), η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 2,18 λίρες (0,12 ευρώ) στις 28,5 λίρες (1,58 ευρώ) το λίτρο κατά μέσο όρο, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 268% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η τουρκική λίρα οδεύει προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ. Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνδυάζεται με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 73%.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ