Προεδρικές εκλογές Κολομβίας: Προβάδισμα του αριστερού Γουστάβο Πέτρο
Τον στηρίζουν οι Νοάμ Τσόμσκι, Μελανσόν και Βαρουφάκης
Προεδρικές εκλογές Κολομβίας: Ο αριστερός υποψήφιος Γουστάβο Πέτρο καθαρά μπροστά, οδεύει σε αναμέτρηση με τον ανεξάρτητο Ροδόλφο Ερνάντες στον 2ο γύρο
Ο αριστερός γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο οδεύει σε καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Κολομβία, συγκεντρώνοντας το 40,62% των ψήφων, κατά τα μέχρι στιγμής μερικά αποτελέσματα, με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.
Ο επιχειρηματίας και ανεξάρτητος υποψήφιος Ροδόλφο Ερνάντες, 77 ετών, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (27,94%), προσπερνά τον υποψήφιο της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες (23,95%) οδεύοντας να καταγράψει την έκπληξη της εκλογικής βραδιάς καταφέρνοντας ιστορική, οδυνηρή ήττα στην παραδοσιακή δεξιά, που ασκεί την εξουσία επί δεκαετίες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Οι εκλογές γίνονται σε ένα κλίμα ζωηρών πολιτικών εντάσεων, έπειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, που σημαδεύτηκαν από την πανδημία, μεγάλη ύφεση, μαζικές διαδηλώσεις στις πόλεις και επιδείνωση της βίας που ασκούν ομάδες ενόπλων στην ύπαιθρο.
Τον Πέτρο στηρίζουν με υπογράφες τους (ανάμεσά τους ο Νόαμ Τσόμσκι, η Αμερικανίδα βουλεύτρια των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο συντονιστής του βραζιλιάνικου Κινήματος των Αστεγων Εργαζομένων Γκιλιέρμε Μπούλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης), σημειώνοντας τις απειλές παραστρατιωτικών, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ή τις «καθαιρέσεις δημάρχων», ζήτησαν από τον πρόεδρο να εγγυηθεί την ομαλότητα των εκλογών και τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, με τη συμμετοχή των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, αναμένεται να διεξαχθεί τη 19η Ιουνίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήταν τυλιγμένη σε σεντόνι, την είχαν πετάξει σε κάδο απορριμμάτων
Ποιος ήταν ο Αμερικανός νοσηλευτής που πυροβολήθηκε από την ICE
Ο Jacob Frey κατηγορεί την κυβέρνηση για αποδόμηση της δημοκρατίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.