- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΗΠΑ: Ρατσιστικά τα κίνητρα της επίθεσης ενόπλου στο Μπάφαλο - 10 νεκροί.
Ένας 18χρονος λευκός Αμερικανός πυροβόλησε και σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε μια συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί, προτού παραδοθεί στην αστυνομία.
Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα».
Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος με επιθετικό τυφέκιο και φαίνεται πως έδρασε μόνος του, οδήγησε «πολλές ώρες» από το σπίτι του μέχρι το Μπάφαλο όπου εξαπέλυσε την επίθεση, την οποία μετέδωσε διαδικτυακά μέσω κάμερας που έφερε πάνω του. Ένδεκα από τους δεκατρείς ανθρώπους που πυροβόλησε ήταν Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας.
Ο δράστης, ο οποίος αρχικά δεν κατονομάστηκε από την αστυνομία, ήταν βαριά οπλισμένος και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.
Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικούς στον προθάλαμο του καταστήματος, έστρεψε το όπλο στον λαιμό του, αλλά οι αστυνομικοί τον έπεισαν να το πετάξει και να παραδοθεί, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπάφαλο, Τζόζεφ Γκραμάλια σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στον χώρο στάθμευσης, προτού ανταλλάξει πυρά με έναν πρώην αστυνομικό που εργαζόταν ως φύλακας του καταστήματος, αλλά ο δράστης προστατεύτηκε από το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε. Ο φύλακας ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που σκότωσε ο μακελάρης, ενώ οι άλλοι εννέα ήταν πελάτες του καταστήματος.
Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος, των οποίων η ζωή δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.
⚠️🇺🇸#URGENT: ‘Active shooter’ with several people down at Tops Grocery in Buffalo, New York#Buffalo l #NY
— Intel Point ALERT (@IntelPointAlert) May 14, 2022
A large emergency response is underway following confirmed reports of multiple people shot. No word on the suspect at this time.
More information as it becomes available! pic.twitter.com/pGb1l7fMeX
Ο Στίβεν Μπελόντζια, υπεύθυνος του γραφείου του FBI στο Μπάφαλο, δήλωσε ότι η επίθεση θα ερευνηθεί ως έγκλημα μίσους και ως πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
«Ήταν ένα έγκλημα μίσους, με ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα, από κάποιον εκτός της κοινότητάς μας» είπε ο Τζον Γκαρσία, σερίφης της κομητείας Έρι.
Ο συλληφθείς αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ώρες ενώπιον δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει για το μακελειό που προκάλεσε.
«Είναι μια ημέρα μεγάλου πόνου για την κοινότητά μας» είπε ο δήμαρχος του Μπάφαλο σε δημοσιογράφους. «Πολλοί από εμάς έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το μισητό άτομο να διχάσει την κοινότητα ή τη χώρα μας».
Ο Δημοκρατικός Νεοϋορκέζος βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι η επίθεση φαίνεται πως είναι έργο ενός λευκού ρατσιστή και τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Πρέπει να ψηφίσουμε τον νόμο για την πρόληψη της εγχώριας τρομοκρατίας, χωρίς καθυστέρηση».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου
Άλμα στους δείκτες για δημητριακά, ζάχαρη και λάδι - Προειδοποίηση για 50 εκατ. ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα
Η συμφωνία προβλέπει ότι επίθεση εναντίον μίας από τις τρεις χώρες θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων
Διαβάζοντας σήμερα το «Ένας Μύθος» (1954), ένιωσα ότι διάβαζα τις ειδήσεις του 2026. Και αυτό είναι η πιο θλιβερή επιβεβαίωση της αποτυχίας όλων μας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.