Κοσμος

FT: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν λογαριασμούς για να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια

Σκρέκας: Η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FT: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν λογαριασμούς για να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια
FT: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν λογαριασμούς για να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια © EPA/ROBERT GHEMENT

Φυσικό αέριο - FT: Ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς για να πληρώσουν σε ρούβλια.

Το τελεσίγραφο της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια φαίνεται να έχει τα αποτελέσματα που θέλει ο Πούτιν, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, αρκετοί εισαγωγείς φυσικού αερίου της Ευρώπης ανοίγουν λογαριασμούς, συναινώντας στις ρωσικές απαιτήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, «ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο, που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία», αναφέρουν οι Financial Times.

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank JSC - έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια. Η Gazprombank θα είναι στη συνέχεια υπεύθυνη για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια και τη μεταφορά των χρημάτων στην Gazprom. Η ΕΕ δήλωσε ότι η διαδικασία της Ρωσίας για τυχόν εξαιρέσεις παραμένει ασαφής.

Σε έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανέφερε ότι η διαδικασία πληρωμής του Κρεμλίνου θα αποτελούσε παραβίαση της σύμβασης.

Ωστόσο, το μπλοκ δήλωσε επίσης ότι οι πληρωμές μπορούν να επιτραπούν σε ευρώ και δολάρια, εφόσον τυχόν νομικές υποχρεώσεις λήγουν μόλις πραγματοποιηθεί η αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank.

Πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια: Οι ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγουν λογαριασμούς

Αναφερόμενοι στο ποιες εταιρείες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, οι Financial Times σημειώνουν, επικαλούμενοι άτομα που έχουν γνώση των προετοιμασιών: «Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές: «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική Eni -ένας ακόμη από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom- ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank.

«Η Eni προετοιμάζεται, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναζητεί σαφείς οδηγίες από τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με το τι επιτρέπεται να κάνει, ανέφεραν πηγές», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από την πλευρά τους, οι «Financial Times», επικαλούμενοι κι αυτοί πηγές-γνώστες των συζητήσεων, λένε πως η Eni αξιολογεί τις επιλογές της καθώς έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν και λήγει η επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες.

Σημειώνεται ότι χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Είναι πολύ σαφές και το αίτημα της ρωσικής πλευράς να πληρώσει σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και όχι σύμφωνα με τις συμβάσεις. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στα ρωσικά αιτήματα. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων άρα υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη θα αποφασίσει πώς θα πληρώσει για το φυσικό αέριο την ερχόμενη Δευτέρα στο συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας.

Πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια - Σκρέκας: Η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα. Όπως εξήγησε, η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 «μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ