Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Σχεδόν πέντε εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας: Μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στα σύνορα της Πολωνίας © EUROKINISSI/ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα στοιχεία του ΟΗΕ για σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες από την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR, 4.796.245 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σήμερα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί διέφυγαν επίσης από την Ουκρανία. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (15/4) δείχνουν μια αύξηση 59.774 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

Τουλάχιστον 2,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες, σχεδόν έξι στους δέκα από την έναρξη του πολέμου, διέφυγαν προς την Πολωνία. Τουλάχιστον 725.000 έφθασαν στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR, 645.000 Ουκρανοί διέφυγαν τον Φεβρουάριο, σχεδόν 3,4 εκατ. τον Μάρτιο και περισσότεροι από 760.000 από την 1η Απριλίου. Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90% των προσφύγων, καθώς οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών έχουν κληθεί στα όπλα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να φύγουν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόσφυγες από το Λουκάνσκ σε αναπηρικό αμαξίδιο και κρεβάτι δέχονται τη φροντίδα εθελοντών
Πρόσφυγες από την Ουκρανία © EPA / MYKOLA TYS

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα 2/3 των παιδιών εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν υπολογιστούν και εκείνα που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα. Οι περίπου 215.000 υπήκοοι τρίτων χωρών που διέφυγαν από την Ουκρανία --άτομα που δεν είναι πολίτες ούτε της Ουκρανίας ούτε της χώρας στην οποία εισήλθαν-- είναι στην πλειονότητά τους φοιτητές και μετανάστες εργάτες.

Εκτός των προσφύγων, ο ΔΟΜ εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας ανέρχεται σε 7,1 εκατομμύρια.

Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία είχε 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ζώνες στην ανατολική Ουκρανία που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις      

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ